Oldal kiválasztása

Babák


Megérkeztem!

Minden kismama, aki kilenc hónapon át hordta szíve alatt kisbabáját várt erre a pillanatra, amikor végre, hosszú idő után átölelheti, megsimogathatja, láthatja, érezheti kisbabáját. A mai gyakorlat szerint szerencsére már császármetszés után is egyszerre láthatod kisbabádat, hacsak nem történt valami komplikáció a szülés alatt vagy után. Az első pár óra együttléte édesanya, apa és babájuk között nagy jelentőséggel bír. Ebben a kis időben változunk át várandós nőből anyává, párunk pedig apává. Gyermekünk megszületésének pillanatában felelőssé válunk egy kis életért.

Hazatérve, ezúttal már egy újszülött társaságában rengeteg kérdés merül fel majd benned különösen, ha első babádat tartod a karodba.  Az élmény talán nem pont olyan, amilyennek képzelted, de ne aggódj! Hatalmas öröm, aggodalom, fáradtság, boldogság és frusztráció – hogy csak néhányat említsünk a benned kavargó érzések közül.

A legtöbb újdonsült szülő azt várja, hogy az első otthon töltött napok csodálatos eufóriában fognak telni, ám a valóság nem ilyen. Többnyire mérhetetlenül fáradt vagy, fáj a szoptatás, bár erről eddig senki sem ebszélt és egy kicsit össze is vagy zavarodva. Fogalmad sincs miért sír a kisbabád, vagy miért nem alszik, miért nem úgy alszik, ahogy azt te szeretnéd. Nincs azonban ebben semmi furcsa, egyszerűen időbe telik mindkettőtöknek, amíg megszokjátok egymást. Szinte ugyanez elmondható a kispapáról is – fáradt, zavarodott.

Az első napokat és heteket azzal fogod tölteni, hogy rendet teremts az életedben, az abban bekövetkezett hatalmas változásra koncentrálva. Próbálj meg kialakítani egy rendszert, de hogy ez mennyi ideig fog tartani,  az családonként változó. Felejtsd el azt, amit eddig napi rutinnak hittél, most nem kell senkinek sem megfelelned. Csupán ösztönösen azt tedd, amely a picinek és neked jó. Ha napközben aludni támad kedved, mert már alig látsz az éjszakai szoptatás fáradalmaitól, akkor tegyed! Anyaként, sőt: apaként is legyen gondotok arra, hogy eleget pihenjetek – ha a baba alszik, kövessétek a példáját. Ezek a napok soha többet nem térnek vissza – hozd ki belőlük a legtöbbet!

Minél kevesebb látogatót fogadjatok, a telefont pedig húzzátok ki. A kisbabátok pont ugyanilyen aranyos lesz két hét múlva is, csak éppen addigra jobban fogjátok ismerni egymást, ha rászánjátok az időt. Mondj nemet a látogatóknak – hacsak nem ajánlják fel, hogy ebédet főznek vagy bevásárolnak, mert az igazi segítség lehet ebben a fáradságos időszakban. Élvezd ki az első pár napot, majd a pár hetet és hónapot, amelyet együtt itthon tölthettek, mert vissza nem térő pillanatok elé néztek az elkövetkezőkben.

Az alábbiakban sorra vesszük kisbabád fejlődésének ütemét és kitérünk a csecsemőgondozásra is.