Oldal kiválasztása

A baba életének 12. hónapja

       

Évforduló!

Elérkezett a pillanat élete első évének megünneplése! Ez egy érzelmekkel és sok elégtétellel teli nap, főleg a szülök részéről, egy egésszséges és fejlett gyerekkel szemben. Nehéz út áll mögötted, de az eredmények magukért beszélnek.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

Tizenkét hónapos a babád, a súlya majdnem 10 és mostmár 73 cm hosszú.

Mozgásfejlődés, értelmi fejlődés

Egy évesen már áll, leül, pár lépést egyedül tesz meg. A biztonsága érdekében a bútorok mellett oldalazó léptekkel közlekedik. Türelmetlenül toporzékol egy-egy tárgyért, amit nem ér el. Beszéde gügyögés. Hangosan és sokat gügyög jelezve, hogy megért mident, amit mondasz neki.

A 12 hónapos baba felismeri a nevét és reagál ha hívják. Ugyanakkor megnevezi a családtagokat és a körülvevő kedvelt ismerőseit. Szereti az ismert személyeket. Probál segíteni az öltözködésben.

12 hónapos korban a gyereked szükséges alvási ideje lerövidül. Most már 14 orát alszik, amelyből 10-11-et éjszaka és csak 2 órát nappal. Az alvás időpontjait szigorúan be kell tartani, hogy a baba pótolja az energiaveszteségét, mert ebből egyre többet használ el.

Játéktér, játék, játékos tanulás egy éves korban

Az 1 éves baba játékterének kialakításakor több tényezőt is figyelembe kell venned. A legfontosabb hely a padló, mivel a baba a mászást cél nélkül is nagy kedvvel gyakorolja. Nagyon kevés család engedheti meg magának, hogy saját játszószobát alakítson ki a baba számára, ahol kedvére közlekedhet és pakolászhat. Sok helyen a nappali, vagy a testvérekkel közös szoba a játszótér. A testi önállóság nem mindig párosul érzelmi önállósága. A baba lehet, hogy képes már egyedül játszani, de nem biztos, hogy akar. Ezért úgy célszerű kialakítani a játszóteret,  hogy a közelünkben legyen.

Az a jó, ha a baba játszóhelye tágas, nem zsúfolt, a padló burkolata meleg, könnyen tisztítható. Ha azt szeretnénk, hogy a baba a nappaliban játsszon, terítsünk le egy játszószőnyeget, az értékes porcelánokat tartalmazó polcokot barikádozzuk el fotellel, kanapéval.

Ha a konyhában találunk helyet a babának, akkor a következő dolgokra kell ügyelnünk: a tüzhely elé helyezzünk védőrácsot, a késeket, tisztítószereket pakoljuk magasabb fiókokba, polcokra. Ne felejtkezzünk el a szemetes vödörröl; ha kutyánk, macskánk van, akkor pedig ezek edényeinek, almainak távoltartásáról, mivel súlyos fertőzések okozói lehetnek.

A legtöbb anyuka szívesen használja a járókát, mivel sokkal nyugodtabban dolgoznak ha tudják, hogy a baba nem szabadon „garázdálkodik”. A baba mozgásigénye viszont nagyobb a járóka által biztosított térnél, ezért nem szívesen marad benne. Másrészt viszont a fogsággal rengeteg tanulási lehetőségtől fosztjuk meg a babát.

A szépen kialakított játszószoba nem biztos, hogy jobb megoldás, mint az elszeparált játszóhely. Ugyanis a játszószobában a baba unatkozhat, ráadásul a testi épségére sem tudunk ügyelni, így állandóan magunkkal kell vinni, vagy a munkánkat kell a játszószobában végezni, hogy ne maradjon egyedül.

Az 1 éves baba egyre jobban élvezi a közös játékot és beszélgetést. Míg a konyhában főzünk etetőszékben vagy pihenőszékben ülve beszélgethet velünk.  A számunkra unalmas mindennapi teendők, mint a bevásárlás, csekkbefizetés, ügyintézés, a babánk számára remek kirándulás. A babakocsival történő séta új élmények, látnivalók sora. Amennyiben lehetőségünk van rá és olyan idő van, álljunk meg egy parkban, hadd másszon a kicsi kedvére.