Oldal kiválasztása

A terhesség 19. hete

 

Magzat:

Kisbabád testén kialakul a magzatmáz(vernix caseosa). Ennek a fehér, krémes rétegnek a feladata, hogy megvédje a bőrt a vizes közegben. Megtapadását elősegíti a magzat testén található szőr, ezért a szemöldökön, a hajas fejbőrön és a felső ajkakon nagyobb mennyiségben tapad meg.Az áttetsző bőr színe rózsássá válik, ahogy az alatta futó erek átütnek rajta.Ha a kicsi lány, a petefészkekben megjelennek a kezdetleges petesejtek. A fiú magzat apró hímvesszője már jól kivehető az ultrahangos képen.

Magzat méretei:
A magzat hossza 22 cm, súlya 260 g.

Kismama:
A rosszullétek elmúltával jelentkezhetnek a nagy „éhségrohamok”, és akívánósság. A nagy éhségrohamokat naponta többszöri, kis étkezéssel előzheted meg. A megkívánt ételekről pedig nem kell lemondanod, de a mértékletességre ügyelj. Édességet étkezések után és ne helyett fogyassz, és részesítsd előnyben a tej, túró, gyümölcsalapú, könnyebb édességeket.

Szinte minden evéskor, iváskor gyomorégést tapasztalsz? Nem vagy egyedül, szinte minden kismamát kínoz a gyomra, szerencsére tehetsz ellene!Vannak olyan gyógyszerek, melyeket terhesek is szedhetnek ilyen panasz esetén, kérdezd meg a gyógyszertárban mit ajánlják részedre, és még ott olvasd át a betegtájékoztatót, tényleg biztonságos-e, és csak akkor vedd meg, ha nem találtál kizáró okot! Jobb esetben elég az is, ha a nagyobb főétkezések helyett, többször és keveset eszel!  Egyik sem használ? Egyél rágógumit minden étkezést követően, igyál meleg tejet mézzel lefekvés előtt, egyél joghurtot és emeld meg a fejed alatt a párnát alváskor! Mostanára már bizonyára feltűnt, hogy a mellbimbóid, az anyajegyeid, a szeplőid, sőt a sebhelyeid is megsötétedtek. Az is lehet, hogy az arcodon vagy más, a napnak kitett területeken barnás foltok jelentek meg, a köldöködtől pedig egy – linea nigra néven ismert – sötét vonal vezet az ágyékodhoz. Ezek az elszíneződések mind a hormonok által fokozott melanin termelésnek köszönhetőek, de a szülés után többnyire elmúlnak. Addig is használj fényvédő krémet és sminkeld le a zavaró foltokat. A linea nigráról régen azt tartották, ha a köldökig tart, lány lesz a gyerek, de ha egészen az alsó bordákig felnyúlik, akkor fiú.

Terhesség hétről-hétre: