Oldal kiválasztása

Hozzátáplálás 1×1

 

 

Mire az édesanya és a baba körül beáll egy kellemes napirend, a megtanul ügyesen  szoptatni  lassan elkezdődik a következő korszak: a szilárd táplálék bevezetésének ideje, vagyis a hozzátáplálás. Miután nem minden édesanya szoptat, így szólunk a tápszeres babák hozzátáplálásáról is.

Tápszeres és szoptatott babák emésztőrendszere

A szoptatott és a tápszeres csecsemõk bélflórája eltérõ. A kizárólag anyatejjel táplált babák belének PH-értéke alacsonyabb, s ez a savas környezet kedvez a hasznos baktériumok (Lactobacillus bifidus) jelenlétének. Már egyetlen üveg tápszer elfogyasztása is megváltoztatja a bélflórát, amely a felnõttéhez válik hasonlóvá, s az új környezetben hamarosan megjelennek a vegyes étrendet fogyasztókra jellemzõ baktériumok. A tápszeres babák bélrendszere bár jobban hasonlít a felnőttekéhez, de még nem olyan fejlett fél éves kor előtt, hogy megeméssze a különböző szilárd táplálékot. Ma már minden egyes életkornak megfelelően választhatunk tápszert, amellyel biztosíthatjuk a megfelelő tápanyagbevitelt és nem okozunk kellemetlen hasfájós órákat a babánknak.

Előfordul, hogy azért vezetik be hat hónapos kornál előbb a gyümölcsöket, mert a babának csak ritkán van széklete és attól is csak kínok közepette szabadul meg, mert olyan kemény. Ebben az esetben indokolt lehet, hogy olyan tápszerre váltsunk, amely prebiotikumot, vagyis egyszerű szénhidrátokból felépülő összetett szénhidrátokat (oligoszacharidákat) tartalmaz. Ezek az élelmi rostok emésztetlenül jutnak a vastagbélbe, és lágyabbá tehetik a székletet. Ha ez sem segít, próbálkozhatunk gyümölcspürével is.

Hozzátáplálás kezdete

Honnan tudhatjuk, hogy a babánk elég érett-e ahhoz, hogy az anyatejen vagy a tápszeren kívül más ételt is kapjon?

Baba készen áll a szilárd ételekre:

  • ha már kinőtt egy-két fogacska a szájban, és előszeretettel használja is őket rágcsálásra,
  • ha már képes egyedül megülni,
  • ha a szájába bevitt étel befelé megy, lenyeli, nem tolja ki a nyelvével,azt vesszük észre, hogy már érdeklődik az ételek iránt,
  • ha stagnál a gyarapodása,ha váratlanul gyakrabban szeretne szopizni, mint akinek sosem elég, és ez nem rendeződik gyakoribb szoptatással pár,
  • ha képes a kezével megfogni és a szájába tenni az ételt.

Ezt a fejlettséget a babák úgy 6 hónapos koruk körül érik el.  Ha mégis úgy döntünk, hogy 6 hónapos kor előtt elkezdjük a hozzátáplálást figyeljünk oda arra, hogy ha a bevitt étel ugyanabban a formában emésztetlenül köszön vissza a pelenkában, a babánk szervezete  még nem  készült fel a hozzátáplálásra.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a WABA (A Szoptatásért Világszövetség) ajánlása alapján a babák féléves koráig a kizárólagos szoptatás javasolt. A Magyar Csecsemõ- és Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma és a Védõnõk Szakmai Kollégiuma egyaránt a 6 hónapos korig tartó kizárólagos anyatejes táplálás mellett foglal állást.

A szakmai kollégiumok a vegyes étrend bevezetéséhez a gyümölcs-, zöldség- és gabonaféléket javasolják. Sokan szeretik gyümölccsel, azok közül is almával, õszibarackkal kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. Első ételként népszerű még a banán. Egyes mamák azt tapasztalták, hogy kisbabájukban allergiás reakciót váltott ki ez a déligyümölcs. Mivel a banán távoli országokból érkezik hozzánk és a tartósítás érdekében vegyszeresen kezelik, érdemes az orvos tanácsát kikérni ezzel kapcsolatban.

Hozzátáplálás szabályai

  • Egyszerre csak egy új alapanyagot vezessünk be az étrendjébe!
  • Két nyersanyag bevezetése között várjunk három-négy napot.
  • Ha a baba nem hajlamos az allergiára, nyolc-kilenc hónapos kortól kaphat egy kevés savanyított tejterméket is: reszelt sajtot, joghurtot, túrót.
  • A szilárd étkezések mellé kínáljunk mindig innivalót is a babának, lehetőleg tiszta vizet.
  • Az édesített innivalókat kerüljük! (elveszik az étvágyát, veszélyeztetik kibújófélben levő fogacskáit)
  • Az innivalókat kínáljuk következetesen kispohárból, a cumisüveget tartsuk fenn a tápszernek.
  • Zöldségpürét, gyümölcsöt, kását sose adjunk a babának cumisüvegből, még úgy sem, hogy etetőkanalas kupakot csavarunk az üvegre.
  • Kétéves korig lehetőleg  kerüljük azokat az ételeket, amelyek hozzáadott cukrot tartalmaz,
  • Ne használjuk az ételt és az italt nyugtatóként, figyelem elterelőként!

Első ételek

  • gyümölcsök,
  • gluténmentes (pl. rizs) vagy gluténtartalmú (búza, árpa, rozs, zab) gabonák.
  • főzelékfélék

Gyümölcsök:

A gyümölcsök sorrendje: alma és az őszibarack, utána idénygyümölcsként a sárgadinnye, a meggy, a cseresznye, a jó minőségű, hámozott szilva, majd ha nem érzékeny a felsoroltakra a baba, akkor a körte, a déligyümölcsök (narancs, banán stb.) következnek. Csecsemőnél kerüljük az apró magvas, nehezen tisztítható, hisztamin felszabadulást kiváltó gyümölcsöket (eper, málna).

A gyümölcsöt  előbb lé, majd pép formájában adjuk. Ne cukrozzuk, ne adjunk hozzá kekszet, babapiskótát. Friss gyümölcs hiányában mélyhűtött gyümölcs is adható.

Zöldségek:

A zöldségeket pároljuk. Figyeljünk oda, hogy a ne pároljuk túl az alapanyagokat, mert mind  elveszítik tápanyagértéküket. A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük, és mindent burgonyával sürítsünk a csecsemőkorvégéig. A burgonya után jöhet a sárgarépa, a cékla, a saláta, a sütőtök, a szelőtök, a gesztenye, a brokkoli, a kelbimbó, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab és a spárga. Magas rosttartalmuk miatt, mivel nehezen emészthetőek  a kelkáposztát, karalábét, karfiolt csak 9hónapos kor után adjuk a kisbabánknak.  Spenótot, sóskát magas oxalát tartalma miatt csak hetente egy alkalommal adjunk.

A zöldségek elsősorban bio zöldségek legyenek, de ennek hiányában mindenképpen kizárólag ellenőrzött beszerzési helyről vásároljunk.

Állati fehérjék:

A főzelékek mellé 7-8 hónapos kortól adhatunk húst is, evvel megelőzzük a vashiányt is. A hús legyen fiatal állaté, zsírtalanított, elsősorban baromfi, vagy sertés.  Felvágottakat és a különböző húskészítmányeket ne használjunk, mert azokban liszt, tartósítószer, szinezék, ső és egyéb más csecsemő számára nem ideális anyag is van. A csirkemáj magas méreganyagtartalma miatt legfeljebb hetente egyszer adható. A hal (szálkamentes édesvízi) adása táplálkozás-élettani szempontból hasznos lenne, de fokozott figyelmet igényel a túlérzékenység gyakorisága szempontjából, ráadásul egyes halfajták higanyszennyezettsége sem elhanyagolható. A tojás is hasznos, de allergiát kiváltó tulajdonsága miatt csak 8 hónapos kortól ajánlott a főtt tojásnak a szétválasztott sárgája, majd 1 év felett a fehérje.

Tejtermék:

Tejterméket (sajt, túró, joghurt) már 7-9 hónapos kortól adhatunk kis mennyiségben a főzelék komplettálására, amennyiben a családban nem fordult elő tejallergia.  .

Kerülendő élelmiszerek:bébi ételek - alicia.hu

  • Méz, gyógyteák a magas pollentartalmuk miatt.
  • Tehéántej magas fehérje tartalma bélvérzést okozhat, fokozott ásványi anyagtartalma pedig növeli a vesék terhelését. Ráadásul a  tehéntej vastartalma alacsony, ami vashiányos vérszegénység kialakulásához vezet
  • Olajos magvak sem adhatók az allergizálódás veszélye miatt.

Rágcsálnivalók

A 8-9-ik hónaptól be lehet vezetni a „rágcsálnivalókat” is. Amikor már a szem – száj – kéz mozgása összerendezett. Rágcsálni valók alatt nem az előre gyártott mű dolgokra kell gondolni.  Helyettük felügyelet mellett puha zöldségdarab, sárgadinnye, banán, kiflivég stb. adható a csecsemő kezébe.

 Hozzátáplálás táblázatban

hozzátáplálási táblázat-alicia.hu

Főzési tippek

Az első falatok alig néhány kanálnyi mennyiségekből állnak. Kaphatók kész bébiételek, de ezek is elég nagy adagok az első kóstolásokhoz. Ha ne vagy konyhatündér az sem baj. Az almareszelés szinte gyerekjáték és a maradék számodra is jó falatnak bizonyulhat. A pár falat krumpli, vagy sütőtök párolásához sem kell nagy tudomány. Érdemes hát magunknak készíteni ezeket az ételeket, mert akkor biztosak lehetünk abban, hogy semmi olyan anyag nem kerül a pici tálába, amit nem szeretnénk. Fontos, hogy fa párolsz, reszelsz, pépesítesz, sajtolsz soha ne a saját ízvilágodat akard a baba táljéába tenni. A gyenge babagyomornak egyáltalán nincs szüksége fűszerre. Kerüld a sót, a cukrot! Amikor főzeléket készítesz, az első időkben mindig a burgonya képezze az alapot, és ehhez társíts mást, pl. almát, paradicsomot. A zöldséget-gyümölcsöt kevés vízben tedd fel főni, inkább mindig pótold az elfőtt folyadékot! Így a lehető legtöbb vitamint tudod megőrizni. A pépesítéskor a főző lé segítségével hígíthatod megfelelő állagúra az ételt. Időt takaríthatsz meg, ha egyszerre nagyobb adagot főzöl, és lefagyasztod pl. kis joghurtos poharakban, vagy jégkocka tartóban.

Segítség, nem eszik a kisbabám!

A babák néha szeszélyesek. Van, hogy boldogan kóstolják meg az új ízeket, bár előfordul, hogy mégis megmakacsolják magukat és csak szopni akarnak.Ne félj, nem rontottál el semmit! A jelenség szinte minden babánál megfigyelhető. Az oka valószínűleg a fogzással magyarázható. Nagyjából ez idő tájt kezdenek kibújni az első fogak, és bizony fájdalmas lehet, ha a baba véletlenül ráharap a kiskanálra. Használj kevésbé kemény műanyagból készült kiskanalat!