Oldal kiválasztása

A terhesség 17. hete

 

Magzat:

A baba bőre alatt ún. barna zsírréteg rakódik le, a terhesség végére ez teszi ki testsúlya 2-6 százalékát. Ez segít fenntartani a születéskor a testhőmérsékletüket. A kicsi súlya ilyenkor körülbelül 142 gramm, ami azt jelenti, hogy már nehezebb, mint a méhlepény. Ebben a szakaszban nem alakult ki semmi új a babán. A pocaklakó ezen a héten kezdi a testzsírt raktározni, amely melegen tartja majd, miután a világra jött. Mindemellett keményen dolgozik, hogy tökéletesen begyakorolja a szopás és a nyelés reflexeit! Már kb. 13 cm hosszú, 140 gramm, és nőnek a körmöcskéi is! Eddig viszonylag gyorsan növekedett a magzat, most kicsit lassabbra veszi a tempót. Hossza nagyjából 18cm, a súlya 150-160g körüli. A kicsi bőre alatt zsír halmozódik fel, ennek segítségével őrzi majd meg testhőmérsékletét megszületése után.

Bőven van még helye, a magzatvízben úszkál, mozog, forog. Megkezdődik a vérsejtek képződése a csontvelőben. Rohamos növekedésnek indul, a 17. héten a nagysága megegyezik a méhlepényével! Megkezdődik a bőr alatti zsírszövet kialakulása, melynek a hőszabályozásban lesz szerepe. A magzatvíz már nem csak a tüdőbe áramlik, hanem le is nyeli a baba, és vizeletét a magzatvízbe üríti.

A vastagbélben is gyűlni kezd a mekónium, másnéven magzatszurok, az emésztett magzatvíz végterméke. Ez lesz majd az újszülött első béltartalma, ragadós, sötétzöld színű, valóban úgy néz ki, mint a szurok. Epefestéket, elpusztult sejteket, bélnedvet tartalmaz. Az első két napban távozik a szervezetből, ürülését az előtej szopása elősegíti.

Magzat méretei:
A magzat hossza 18 cm, súlya 160 gr.

Kismama:
A méh most körülbelül a szeméremcsont és a köldök között félúton helyezkedik el. A megnövekedett vérmennyiségnek tudható be, hogy az egész szervezetben fokozódik a kiválasztás. Így, ha erősebben izzad, eldugul az orra, vagy erősebb a hüvelyi folyása, ne aggódjék, ezek a panaszok a baba születése után elmúlnak.Azután, hogy egész eddigi életedben próbáltad elkerülni, hogy kilók ugorjanak fel rád, most kilókat kell felszedned, méghozzá tudatosan! De nem túl sokat, természetesen, és nem „rossz fajta” kilókat. Ez fárasztó.. A lényeg, hogy fontos a megfelelő mennyiségű súlygyarapodás, de csakis egészséges ételekből nyerheted az ezúttal hasznos súlyfelesleget!
Ez most nem a diéta ideje! A terhesség alatt nem kell limitálni a kalóriabevitelt, de azért próbáld bizonyos keretek közé szorítani elsöprő erejű kívánósságod. Megjelenhetnek a striák, azaz a terhességi csíkok, ezek a kötőszövetek meggyengülése miatti kezdetben lilás majd fehér színű csíkocskák. A 30 éves kor feletti terhességeknél jó hír, hogy náluk ez már ritkább, met a kötőszövetük addigra eleve lazábbá vált. A terhességi csík ugyan nagyon gyakori jelenség már tinédzsr korban is a hirtelen súlygyarapodás következtében, éppúgy mint a fiatal anyák gyors pocak növekedése miatt. De ha már áldott állapotod kezdetétől folyamatosan krémezed, masszírozod bőröd, akkor felkészítheted a tágulásra és elkerülhető, de legalábbis csökkenthető a striák kialakulása. Búzacsíra olaj, Aloe Vera gél és sok jó természetes olajat ajánlunk az illatosított testápolók helyett. Ugyanis az illatosító anyagok a bőrön át szintén felszívódnak.A vérkeringés fokozódása miatt erősebben izzadsz. Feküdj oldalt, hogy ne nyomd a gyomor mögötti fő vérszállítóeret. Az orrdugulásnak és a hüvelyi folyás megszaporodásának is a fokozott vérkeringés az oka. De ezek szülés után szépen elmúlnak.

Terhesség hétről-hétre: