Oldal kiválasztása

A terhesség 5. hete


Magzat:
A központi idegrendszer, az izmok, csontok és a szív kezd fejlődni. A méhlepény és a köldökzsinór is kialakulóban vannak. Az 5. héten csontvázszerű fejlődés megfigyelhető. Kétségtelen, hogy a legizgalmasabb fejlődésen a szív megy keresztül. A szív kamrái elkülönülnek, és a vér pumpálása megkezdődik. A szív a sejtek középső rétegeiből, a mezodermából fejlődik, innen fejlődnek az izmok, porcok és a csontok is. Az idegcsatorna a sejtek felső rétegéből, az ektodermából fejlődik. A baba bőre, haja és körmei szintén ebből a rétegből fognak kialakulni. Az ötödik héttől már hüvelyi ultrahanggal is kimutatható a terhesség, de ilyenkor még csak a petezsák látszik (egy fekete, nagyjából kör alakú folt az ultrahang felvételen), a benne lévő embrió nem. (Ezért nem kell megijedni, ha a leleteden azt olvasod, hogy élő embrió nem látható.)

Magzat méretei:
A csíra kb. akkora, mint egy almamag.

Kismama:
koraterhesség jelei ebben az időszakban a gyakori vizelési inger, melynek oka a megnövekedett testnedvek mennyisége, és a fokozódó veseműködés. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy a növekszik a méhed, ami nyomja a húgyhólyagot. Szintén gyakori tünet az émelygés, amely az első trimeszterre jellemző, bár vannak olyan esetek, amikor a terhességet végig kíséri, főleg az ikerterhességeknél. A köztudatban „reggeli rosszullétként” él, bár sok kismama egész napos émelygésről számol be, és persze van olyan szerencsés, aki semmi ilyesmit nem tapasztal. A vérben lévő terhességi hormon (hCG ) megnövekedett mennyisége okozza ezt a „kis” kellemetlenséget.
Az extrém kimerültség is elég gyakran a terhesség első jel. Úgy érzed, hogy bárhol, bármilyen helyzetben képes lennél aludni. Nagyon megvisel, úgyhogy pihend ki, nyugodtan kihagyhatod a késő esti híradót!

Terhesség hétről-hétre: