Oldal kiválasztása

A terhesség 39. hete

 

Magzat:

Tudta, hogy a magzatvíz még a vajúdás megkezdődése után is háromóránként teljesen kicserélődik? Döbbenetes, nem? Valójában nem tudjuk, mi a magzatvíz, bár annyi bizonyos, hogy részben vizeletből, verítékből és a baba más testnedveiből áll. A kicsi már hetekkel ezelőtt elkezdte a légzést gyakorolni a magzatvízben, készülődvén a nagy eseményre.

A köldökzsinór, mely a magzatot és a méhlepényt köti össze,  teljesen kifejlődve 40-70 cm hosszú és mutatóujj vastagságú.  A köldök erei szállítják a friss vért a magzathoz és szállítják vissza az elhasznált vért a méhlepényhez. Vékony, bőrszerű hártya borítja, az összenyomatástól az ereket egy kocsonyás anyag védi meg.

A köldökzsinórt fejlett országokban szüléskor szinte mindig elvágják.  Az elvágás pontos időpontja vita tárgyát képzi, van ahol azonnal elvágják a köldökzsinórt, amint kibújik a baba. A korszerűbb gyakorlat szerint a köldökzsinór elszorítása és elvágása csak a pulzálás megszűnte után történik, addig a baba az anya hasán pihen. Kutatások szerint a késői  elvágás esetén javul a csecsemők vérképe, vasháztartása, csökkent a vérszegénység esélye.

Magzat méretei:
A magzat hossza 49 cm, súlya 3200 g.

Kismama:
Most már bármelyik percben megszülethet a gyereked. Ha fájásokat érzel, ne rohanj a kórházba, hiszen lehet, hogy még órákon át csak az első szakaszban leszel. Inkább mérd a fájásaid hosszát és a közöttük eltelt időt, és ha még nem jönnek tízpercenként, vagy gyakrabban, akkor maradj otthon. Próbálj aludni, csinálj szendvicset, vagy takarítsd ki a lakást, hiszen lehet, hogy tíz-tizenkét óra is eltelik, amíg odáig eljutsz, hogy felfeküdj a szülőágyra. Ha kételyeid vannak, hívd fel az orvosodat, ő segít eldönteni, hogy hol tartasz éppen. Most, hogy már tudja, mikor kezdődik el igazán a vajúdás, beszéljünk arról, hogyan készül fel erre a szervezete. Érdekes számba venni azt a sok változást. A baba leszáll a kismedencébe, ez az első szülésnél a vajúdás megkezdése előtt, a további terhességeknél alatta történik.
A méhnyak felpuhul, és valószínűleg kitágul a méhszáj. Egyes orvosok a terhesség vége felé is végeznek rutinszerű hüvelyi vizsgálatokat. A közhiedelemmel ellentétben a méhnyak állapotából nem lehet következtetni a szülés megkezdődésének időpontjára. Vannak orvosok, akik burokrepesztést végeznek, hogy felgyorsítsák az eseményeket. Ha ezzel kapcsolatban problémái lennének, ne felejtsen el még a vizsgálat vagy beavatkozás előtt szólni az orvosnak.
A szülés megindulása előtti napokban a következőket tapasztalhatja, bár ezek sem mindig pontos előrejelzői a vajúdás kezdetének:

  • vérzés
  • a nyákdugó távozása
  • bújós/fészekrakó ösztön
  • laza széklet
  • fogyás
  • fokozott érvágy

Most már nem sok van hátra, kitartás!

Terhesség hétről-hétre: