Oldal kiválasztása

A baba életének 1. hónapja






Most, hogy otthon vagy a kicsivel, biztos rengeteg tanácsot kapsz a gondozásával kapcsolatban. A legfontosabb, hogy azt tedd, amit helyesnek tartasz. Nincs általános szabály semmire. Legjobb, ha az anyuka saját belátása szerint alakítja ki otthoni életük napirendjét, ahogy nincs átlagos csecsemő, teljesen egyedi lesz az, ahogyan a te kisbabád eszik, alszik, vagy éppen sír. Már kezdenek halványan körvonalazódni a kicsi jövőbeni személyiségjegyei – hogy hangos lesz-e vagy csöndes, izgága vagy nyugodt. Lesznek zűrösebb periódusai, olyanok is, amelyekre nem találsz majd magyarázatot. Ez a kísérletezés időszaka: milyen testhelyzetben szeret aludni a pici, hogy szeret enni, milyen testhelyzetben nyugszik meg…

Előfordulhat, hogy a baba bőrén apró rózsaszín vagy vörös foltok jelennek meg. Általában a homlokon és a szemhéján vagy hátul, a nyakán. Ezeket a gólyacsípésnek vagy lazacfoltnak nevezett pöttyöket a bőrfelszínhez közeli hajszálerek okozzák, és három-négyéves kor körül teljesen elmúlnak.

köldökzsinór csonkja általában a második hét folyamán esik le, de vannak babák, akinél ez csak a harmadik héten történik meg. Amíg nem esett le a köldökcsonk, csak kellő körültekintéssel szabad kádban fürdetni a babát. Figyelni kell arra, hogy a csonk és környéke ne legyen vizes. Van aki ilyenkor csak szivaccsal lemossa kisbabája bőrét, van, aki vízhatlan tapasszal letakarja a csonkot és úgy fürdenek kádban.

A köldökcsonk ápolása: A csonkot minden tisztába tételkor ápolni kell, így minél előbb megszabadulhatunk tőle. A csonkot tiszta alkoholba mártott vattával vagy fültisztító pálcával jól át kell törölni, majd patikában kapható sebre való hintőporral (Sparsorium hexachloropheni) behinteni. A csonkot steril gézlappal letakarjuk, így megóvjuk a szennyeződésektől és attól, hogy bármibe beleakadjon.

Ha a kisfiút körülmetélték, vazelinnel átitatott gézzel akadályozhatod meg, hogy a pelenka a sebes területhez ragadjon. A baba kutacsát – amelynek fontos szerepe van a szülés során és a későbbi koponyanövekedésben –  ugyanúgy kell mosni, mint a fejbőre többi részét. A szemöldöke fölötti rész három hónapos korában záródik be, a feje tetején levő pedig úgy 18 hónapos korában.

Mozgásfejlődés és reflex

Az újszülött leginkább a magzati testtartást részesíti előnyben, vagyis kezeit és lábait begörbítve tartja. Arcvonásai állandóan változnak a napi gyarapodásnak köszönhetően. A bőre már nem piros és ráncos, hanem puha és világos színű.  A csecsemő mozgása ebben az időszakban még koordinálatlan és reflexszerűKarjai, lábai szinte folyamatosan mozognak, de ezek a mozgások leginkább kapálózásra emlékeztetnek. Ha a babát hason fekteted, popsiját legtöbbször az égnek emeli. A fejét egyre többet emelgeti, de nyakizmai még nem elég erősek ahhoz, hogy meg is tartsa, így figyelj arra, ha karodban tartod, hogy a fejét folyamatosan fogni kell.

Az első hetekben a pici izmai még feszesek, kis öklét pedig leginkább összeszorítva tartja – ez a kapaszkodási reflex. Ha az ajkait megérinted, akkor kinyitja a száját és  próbálja bekapni,  ez a szopási reflex. Ha a hátán fekvő csecsemő párnájára két kézzel ráütünk, olyan mozdulatot tesz, mintha átkarolna valakit. Hasonló mozgást végez a lábával is. Ez a Morro féle átkarolási reflex. Az átkarolási reflex normálisan a születéstől a 6-7. hónapig váltható ki. A fogóreflex már a méhen belül kezd kialakulni. A csecsemő kezébe adott tárgyat erősen megragadja úgy,  hogy a kezénél fogva is könnyen felemelhető. Ez a reflexműködés addig tart, amíg a látás és a kézmozgás összerendeződése el nem éri azt a szintet, mikor a gyerek valóban fogni tud, azaz a születéstől a 3-4. hónapig váltható ki.

Ugyancsak veleszületett a Babinszky-reflex. A csecsemő talpának külső szélén valamilyen tárgyat végighúzunk, hüvelykujját a többi négy ujjal ellentétes irányban, a talptól távolítva hátrafeszíti. A járás elsajátítása után ez a reflex eltűnik.

Érzékszervek fejlődése

Az újszülött hőháztartása az első hat hétben még éretlen és érzékeny, ezért különösen figyelni kell arra, hogy a picit melegen tartsuk. A fázó, lehűlt gyermek bőre márványossá válik ; ha viszont vörös és forró a feje, akkor túl melege van.  A hidegebb hónapokban a szabad levegőn az a baba, aki melegen fel van öltöztetve de a keze és az arca hideg, nem fázik! A takaró alatt viszont – ha teljesen be van bugyolálva – kellemesen melegnek kell lennie a kezének és a lábának. Ha egy gyereknek minden különösebb ok nélkül gyakran hideg a keze, általában már egy hosszú ujjú bady  is segít. Ezt rajta lehet hagyni pelenkázáskor is.

A fedetlen fej sok hőt sugároz ki, ezért a szabadban sapkát, bent fürdés után vékony – pamutból készült – sapkát adjunk a gyerekre az első pár napban.  Szeles időben a szabadban fülét takaró sapkát adjunk a babára. Meleg napokon a sapkával viszont csak ártunk.

A baba legfontosabb érzékszerve a bőre. Rendkívül érzékenyen reagál hőmérsékleti változásokra (hideg és meleg), a nedvességre és az érintésre. A legfontosabb a babának az első hónapokban a  testkontaktus, főképpen édesanyja közelsége.

Ahogy telnek a napok a baba egyre figyelmesebbé válik a fényés hanghatásokra. Az újszülött látása még gyenge és nem tudja egyszerre használni mind a két szemét vagy tekintetét egy pontra fixálni. Ha belenézek kisbabád szemébe homályos tekintettel találod szembe magad, de ne félj, ez a tekintet lassan elmúlik. Tárgyakat még csak akkor észlel, ha közvetlenül a szeme előtt vannak, de követni még csak részlegesen tudja ezeket. Az első néhány hétben egyre többet tartja nyitva a szemét, a szórt, tompa világítást jobban kedveli, az éles fények láthatóan zavarják.

Értelmi és érzelmi fejlődés

Az újszülött baba egyetlen kommunikációs csatornát ismer sés használ és ez a sírás.Tévhit azt gondolni, hogy ha evett, tiszta apelenka, és sír, akkor bizonyára hisztizik a csecsemő! Egy újszülöttet még nem lehet elkényeztetni. Ha sír, akkor valós okból sír! Ebben az időszakban alakul ki a baba édesanyába vetett bizalma, ezért nem mindegy, hogy miként reagálod le ezt a sírást. Ebben az időszakban kisbabánknak minden nap minden perce egy új felfedezés. A sok ismeretlen hatást nem egyszerű feldolgozni. Az édesanya feladata ilyenkor, hogy megfejtse mi okból panaszkodik a kicsi.  Ne aggódj! Pár hét leforgása alatt meg fogod tudni különböztetni a sírás intenzitásából és hangmagasságából, hogy miért panaszkodik a kisbabád.

A 3-4 hét körül a sírás, mint kommunikáció  mellé betársul a mosoly is. Ezt az újabb kapcsolatteremtő eszközt ezután már egyre gyakrabban és boldogabban gyakorolja a baba.

Beszéd és hallásfejlődés

Az újszülött bármit szeretne tudatni velünk hangokat ad ki. Előbb sír, majd 2-3 hét körül hangzókat is használ. Az újszülött hallása nagyon gyorsan fejlődik; nagyjából egy hónapos korban már tökéletes is, de az idegrendszer még nem elég érett a beérkező információk feldolgozásához. Bár hallják a hangokat, de a hangokat megkülönböztetni, irányukat megfigyelni még nem tudjákA baba fejlődéséhez nagyon fontos a testközelség, amikor ismerős hangokat hallhat. Ha a fejét a mellkasodra fektetve hallja a szívdobogásodat, hamar megnyugszik. Az édesanyja hangját hamar megjegyzi, ezért próbálj sokat beszélni hozzá, mesélj neki, énekelj, figyelni fog rá. Erős hangokra, zajokra, ajtócsapódásokra összerezzen, kedves, szeretetteljes baráti hangra viszont kedvesen reagál. Előnyben részesíti a magasabb hangokat, pl. ha a cica nyávogását utánozod, az nagyon fog tetszeni neki. A nőiesebb hangok jobban tetszenek neki, a mély hangoktól gyakran megijed. Fontos, hogy a babához beszélni érthetően és tisztán kell, hiszen azzal fog fejlődni, és akkor fog megtanulni Ő is szépen beszélni.

Táplálkozás és alvásigény

A csecsemő legtöbb idejét alvással tölti (14-16 óra). Alvásritmusa más, mint a felnőtteké, éjszaka is gyakran felébredhet.  Még nem tudja megkülönböztetni a nappalt az éjszakától. Hogy a nappalt és az éjszakát megkülönböztesse és megtanulja segythetsz neki. Nappal legyen világos ott is ahol alszik, a zajforrásokat ne iktasd ki teljesen, így hozzá tudod szoktatni a zajokhoz, éjszaka viszont legyen csend, sötét  és nyugalom, így ha éhes és felébred, evés után rögtön vissza is alszik. Az első hónapban a baba gyakrabban éhezik meg, de ahogy egyre ügyesebben tanuljátok meg a szoptatás mikéntjét és egyre többet eszik tovább is alszik.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

Az átlagos súllyal született babák egy hónap alatt 800-1000 gramm között gyarapodnak. A súlygyarapodás mellett a hosszúsága is nő. Az első hónapban átlagosan 3 centit. Most hosszúsága 52-56 cm között van.

Az első hónap orvosi vizsgálatairól ITT olvashatsz

Fejlesztő játékok

A csecsemő elkezdi figyelni az arcához közel lévő és lassan mozgó tárgyakat.

  • zenélők- forgók kiságyba
  • zenélő dobozok a kiságyba
Forgó játékot a kiságy fölé mi magunk is barkácsolhatunk. Ötletet itt találsz hozzá!