Oldal kiválasztása

Párkapcsolat a baba mellett


 

Minden változás magával hordozza a bizonytalanságot. Az első gyermek érkezése óhatatlanul felbolygatja az addigi családi értékrendet. Bizonyos szempontból első a kisbaba, akinek azonban az az érdeke, hogy szüleiket még ő se távolíthassa el egymástól.  A szerelmespárból szülőpár válik, de nem egyik pillanatról a másikra – beletelhet egy kis idő, míg mindenki belerázódik az új szerepekbe, és ez az időszak gyakran nem mentes konfliktusoktól sem. Az alkalmazkodás minden helyzetben rögös útnak ígérkezik. 

A gyermekvárás, a szülés, az első gyermek érkezése alapvető értékrend-változást hoz magával: a párból család lesz, a nő és a férfi élete teljesen átstrukturálódik. Már nem az lesz a fontos, hogy milyen filmet nézzenek este a tévében vagy hová menjenek pihenni. A kilenc hónap várakozás alatt átértékelődnek a fontossági tényezők. Az új élet, a kis jövevény születésével ráadásul rögtön az első helyre tornázza fel magát: ő lesz a legfontosabb. Szó sincs azonban arról, hogy a szerelmet fel kellene áldozni a gyermekvállalás oltárán, sőt, a szülők harmonikus párkapcsolatát új színnel gazdagítja, kiteljesítheti, az együvé tartozásukat megerősítheti az első gyermek érkezése.

Apás szülés – mélyülő kapcsolat nő és férfi között

Manapság egyre több pár készül apás szülésre, sőt a férfiak a szülés előtti felkészítő tanfolyamokra, vizsgálatokra és szűrésekre is elkísérik párjukat. Részt kívánnak venni a gyermekvárás mindennapjaiban evvel is erősítve a párkapcsolati köteléket.  Szülés közben párjuk mellett állva, homlokát törölgetve, kezét fogva, maguk is átélik a születés-szülés sorsdöntő, nagy pillanatát. A tapasztalatok szerint a közös gyermekvárás és az apás szülés olyan együttes élmény, amely erős kapocs lesz a fiatal szülők között, és az apa-gyermek viszonyát is bensőségesebbé teszi.

Anya, nő és szerető lenni egy személyben

Az anyának gyermeke mellett kevesebb ideje jut saját magára és a párjára is. A kisbaba sírása, békés éjszakai szuszogása, jelzései, étvágya, alvása, emésztése, és számtalan egyéb köti le a figyelmét és tölti ki napjait. Nem egy apuka kirekesztettnek érzi magát ilyenkor, és joggal szorong emiatt. Az addigi nyugodt életet felváltja a sírás, feszültség, az ismeretlen helyzet miatti aggódás és most osztoznia kell párja figyelmén kisbabájukkal.  Ráadásul a szülés utáni első időkben a legtöbb pár kapcsolatából jórészt hiányzik az intimitás és a szexualitás is, hiszen az anyának még regenerálódnia kell, fáradt, hajszolt, kimerült. Az anyát kimerítik a hormonális változások mellett a szoptatás, a baba körüli teendők és egyébként sincsenek meg a szeretkezéshez ideális, nyugodt körülmények. Azonban nem szükségszerű, hogy így legyen.

Az első pár hétben persze a feje tetején áll minden. Még fáradt az anyuka, nem igazán tudja kialakítani a napi etetés-altatás ritmusát, de kellő türelemmel és következetességgel sikerülhet túl jutni a kezdeti káoszon. Az apának és a környezetnek persze ki kell vennie részét a napi teendőkben, hogy minél előbb a család összeszokottá váljon.

Rossz szokás Magyarországon, hogy sok kismama a szülés után elhagyja magát, a gyermek körüli teendők mögé bújva magára már nem fordít időt, slamposan, ápolatlan hajjal jár-kel, panaszkodik, derű helyett savanyú hangulatot áraszt magából, elriasztva maga mellől nem csak a párját, de a barátokat is. Az anyukának meg kell találnia az összhangot az anyaszerep, a női szerep, a jó feleség és a jó szerető szerepében. Ahelyett, hogy a nap 24 órája a babáról szóljon kell találni pár lopott percet vagy órát önmagára és párjára is. Az a kis  lopott idő elég arra, hogy az anya kicsit kikapcsoljon, feloldódjon, összebújjon párjával, együtt legyenek kettesben és visszatérve a baba mellé több energiával, felszabadultan, kiegyensúlyozottan lehet folytatni a mindennapokat.

Boldog Mama+ boldog Papa = BOLDOG BABA

A szülést követő időszakra minden nő másként reagál, de ha a szexuális élet hőfoka csökken, muszáj mindent megtenni az intim szféra újbóli kiépítése érdekében. A kielégítő párkapcsolat alappillére a szexualitás. Hogy mikor éled fel egy nőben ismét a szexuális vágy, azt sok tényező befolyásolhatja. Fontos a fokozatosság, az óvatosság, a megváltozott női test igényeit fontos figyelembe vennie a férfinek. A legfőbb, a türelem. A szeretkezésre csak akkor kerülhet sor, ha a nő testileg és lelkileg is felkészült erre.  Törekedni kell a változatosságra, spontaneitásra, nem kell megvárni az estét, amikor már mindketten fáradtak és kimerültek. Soha ne feledjük, hogy egy gyermek, bármennyire pici, megérzi azt, ha a szülei nem kiegyensúlyozottak. Ezért nagyon fontos, hogy az anyukája és az apukája más szerepeikben is kielégülést találjanak, mert úgy tudnak szülőként jól funkcionálni. A mindent feláldozva a babáért elvet követve előbb-utóbb negatív hatású lesz, hisz tudat alatt harag ébredhet a szülőkben az iránt, aki miatt minden másról le kell mondaniuk.

Babák a párkapcsolatok mérőpróbái

Ahhoz, hogy egy házastársi kapcsolat jól működő legyen a gyermek születése után is, a férjnek és a feleségnek egyaránt áldozatokat kell vállalnia, mind a gyerek, mind a társ érdekében. Nagyon fontos, hogy egymás iránti érdeklődésüket tudatosan ébren tartsák. Ne felejtsenek el egymásra, mint nőre/férfira tekinteni, ne csupán, mint anyára és apára. Problémáikat tárgyalják meg nyíltan egymással. Ha együttműködnek, kompromisszumokat kötnek, egymás igényeit és érdekeit megértik, és figyelembe veszik, a korábban jól működő házasság sikeresen fenntartható; a kapcsolat mélyebbé és teherbíróbbá válhat.

A gyermek születését követő természetes életkrízis nyomán kiderülhet, mennyire áll biztos alapokon a házasság, vajon szorosabbá teszi-e az új helyzet, vagy épp ellenkezőleg: felborítja az addig erősnek vélt összetartozást. A harmonikus kapcsolatot rendszerint megerősíti a gyermek érkezése, míg a rossz viszonyt akár a felbomlásig is megterhelheti.