Oldal kiválasztása

A terhesség 29. hete

 

Magzat:

A gyermeked nem túl jólnevelt módon naponta fél liternyit pisil a magzatvízbe.  Nincs is túl sok helye az ugrabugrálásra: mostantól csak kisebb mozdulatokat fogsz érezni, nem a korábbi bukfencezést. Erősödő végtagjaival azonban szép nagyokat tud majd ütni és rúgni gyanútlan belső szerveidbe. 29 hetes korban a pupillák már reagálnak a fényre, erős fény esetén összehúzódnak, sötétben kitágulnak. Ez a reflex szabályozza a retinát érő fény mennyiségét az egész élet során. A terhesség harmadik negyedében a gyors agynövekedés a magzat által felhasznált energia több mint 50%-át felemésztheti. Az agy tömege 400-500%-kal növekszik. Képes megkülönböztetni a keserűt az édestől. Ha a magzatvízbe édes anyagot juttatunk, gyakrabban nyel a magzat, míg ha keserű anyagot juttatunk be, csökken a nyelés gyakorisága.  Az arckifejezés is gyakran megváltozik. Az anya által fogyasztott ételek gyorsan elérnek a magzathoz, pl. a fokhagyma jellegzetes illata fogyasztás után 45 perccel már kimutatható a magzatvízből.

Magzat méretei:
Már majdnem 40 centis, és 1,1 kilót nyom.

Kismama:
Ahogy a baba nő, úgy terebélyesedik a mama is. Úgy érezheted, hogy a belső szerveid teljesen össze vannak zsúfolva, ez így is van. A terhesség utolsó időszakának kényelmetlenségeivel a következők segítségével lehet megbirkózni:

  • Megfelelő testtartás
  • Helyes táplálkozás
  • Testmozgás
  • Pihenés (amikor csak lehet)

A legtöbb kellemetlenség a derékfájással és a lábfájással kapcsolatos, valamint a tüdőbe jutó levegő mennyiségével. Kitartás!
Megkezdődik testedben az androgén és ösztrogén hormonok elválasztása, s ez beindítja a prolaktin elválasztását is. Ennek eredménye a kolosztrum termelődése, az anyatej azon részének, mellyel az első pár napban táplálod majd a babát.

Terhesség hétről-hétre: