Oldal kiválasztása

A baba életének 3. hónapja

 





Mire eléritek a harmadik hónapot teljesen összeszoktok. Kialakítottátok már a napi rutint, lehetőleg már éjszaka is többet alszotok és kisbabád csak nő és fejlődik.  A környezetedben mindenki azt találgatja, hogy apára, vagy anyára hasonlít. Gyorsan változnak a vonásai így lehet, hogy egyik nap még a saját arcvonásaidat látod benne, másnap pedig már apáét.

Mozgásfejlődés

A harmadik hónapban a baba egyre többet mozog hason és háton egyaránt. Már egy pillanatra sem hagyhatod magára olyan, helyen, ahonnét leeshet. A pelenkázóasztalon és az ágyon egyedül nincs biztonságban. Az eddigi mozgások a fürdéssel, sírással, pelenkázással voltak kapcsolatban, de ebben a hónapban már többet van ébren a pici és ettől a kezdve elkezdődnek az akaratlagos mozgások és azok gyakorlása. A mozgások gyakorlásához biztosítani kell olyan helyet, ahol ezeket gondtalanul megteheti a pici. Erre a legjobb a játszószőnyeg, vagy egy textillel letakart pléd a földön. Figyelni kell azonban, hogy a földön meg ne fázzon kisbabád. A padlófűtéssel rendelkező lakásokban nem célszerű a földre helyezni a játszószőnyeget, mivel a por és a porral együtt lebegő allergén részecskék padlófűtés esetén 40-60 cm magasságban koncentrálódnak. A több mozgás hatására erősödnek babád izmai. Ha néha hasra fordítod, a hát és nyak izmokat tornásztatja. Ily módon kifejlődnek a későbbiekben az ülésre vagy járásra használt izmok is.

Ha eddig nem tetted volna kemény felületre, akkor sürgősen itt az ideje, ugyanis a mozgástanulásnak a puha ágy és a puha süppedős pihenőszékek nem tesznek jót.

Beszéd fejlődése

Három hónapos korban a gyermek hangadási kísérletei még nem tudatos, szándékos közlések, csak öncélú játékok. Ebben a hónapban tudatosul kisbabádban, hogy a hangját saját maga idézi elő, aminek nagyon örül így egyre gyakrabban fog hangokat adni. Ezzel a tevékenységgel már hosszabb távon is képes elfoglalni magát.
Ebben az időszakban még a világ összes hangzóját használja amely jóval több, mint ami anyanyelve hangkészlete. Mivel azonban visszacsatolásként nem minden hangot hall majd lassan eltűnnek hangkészletéből azok a hangok, amelyek nem tartoznak az anyanyelvébe.  Addig azonban, míg ez bekövetkezik a gagyogás időszakában minden hangot előszeretettel hangoztat.

Alvásigény

A megszokott napirendet követő babák jelzik a külvilág felé, ha álmosak. Ilynekor nagyokat ásítanak, nagyokat pislognak és a szemüket dörzsölik. Ha a napi rutint követed ilyenkor megfogod és beteszed az ágyába és már fogja tudni mi következik. Elfordítja oldalra a fejét, lehet kicsit nyűglődik, aztán becsukja a szemeit és elalszik A legjobb, ha a baba még ébren kerül be a kiságyba és saját magától alszik el, mert egyrészt így megspórolunk magunknak egy altatási hadműveletet, másrészt pedig neki nyugodtabbá tesszük az éjszakáját, mert ha éjjel véletlenül felébredne, akkor tudja hol van és gond nélkül vissza tud aludni segítség nélkül is. Három hónapos babák már átalusszák az éjszakát. Ha mégsem, akkor itt az ideje keresgélni annak okait, hogy miért nyűgös éjjel, miért sír fel vagy riad fel kisbabánk. Fontos a következetesség elvét követni az altatásban is, így mielőtt felvennéd az éjszaka felébredő babádat tisztázni kell, hogy mi az oka a felébredésnek.

Lehetséges okok:

  • az esti fürdővíz túl meleg volt, így a babának melege van lefekvés után
  • túl vastagon van öltöztetve, vagy betakarva, esetleg a szobájában van túl meleg és ezért nem alszik
  • fázik, hideg keze vagy a lába
  • csupán rosszat álmodott és pár kedves suttogó szó vagy egy kis simogatás hatására visszaalszik
  • nem büfizett lefekvés után
  • ölben altattad el és miután megébredt tapasztalja, hogy már nem ott van, ahol lehunyta a szemét
  • tele a pelenka

Először érdemes egy kicsit várni mielőtt odarohansz kisbabádhoz. Lehetséges, hogy az alatt az idő alatt visszaalszik. Semmiképpen sem ajánlatos azonnal kivenni az ágyból és ölbe venni, mert akkor megszokja, hogy ha felébred egyszerre anyához kerül. Ha minden ok kizárva és még mindig sírdogál a baba, akkor előbb simogassuk meg az arcát, hasát vagy a hátát és halkan beszéljük hozzá, így próbáljuk meg visszaaltatni. Az anyatejes babák, ha szomjasak pár korty után vissza is alszanak.  A tápszeres babákat éjszaka forralt majd lehűtött vízzel kínáljuk meg, semmiképpen sem tápszerrel.

Értelmi és érzelmi fejlődés

A kisbabád napról-napra okosabb, több dolgot képes már elsajátítani. Erre a hónapra az automatikus mosolyt felváltja a tudatos mosolygás. Már megismeri a szüleit, a közeli hozzátartozókat és hogy érdeklődésüket felkeltse gőgicsél és mosolyog rájuk. Ha beszélgetsz hozzá visszaválaszol a maga nyelvén. A harmadik hónapjában a baba megfigyeli az őt körülvevő tárgyakat és személyeket . Ehhez néha megfordítja a fejét is. Megfigyeli a saját kezeit és tapsolni kezd velük. Megfoghat egy csörgő játékot pár másodpercig , de ugyan abban az időben lehet, hogy nem néz rá.

A három hónapos csecsemőt nagyon érdekli az emberek arca. Kiváncsian körbe tekint és figyelmesen tanulmányoz. Ha túl közel viszel egy játékot az arcához akkor kancsalít.

Míg az elmúlt hónapokban a zajokra sírással reagált, mostantól minden zaj érdekli. Amelyik irányból rajt hall fejét arra fordítja. Sok baba szereti a fürdetést. A 3 hónapos baba felismeri és reagál a fürdetést megelőző készületekre. Előszeretettel reagál a barátságos mozdulatokra, ha simogatják és beszélnek hozzá vagy ha énekelnek neki mosollyal válaszol.

Táplálkozás

Ajánlatos hogy ebben a korban az anyatej legyen a fő táplálék. Ne hagyd abba a szoptatást. Az etetések száma nem változik, marad a naponta ötszöri program. Ha felmerül annak gyanúja, hogy az anyatej mennyisége nem elegendő azonnal tenni kell ellene. Nem késő jobban figyelni a táplálkozásra, a folyadékbevitelre (min.3 liter) és a stressz kerülésére. Fejéssel is lehet segíteni a tejtermelésen. Ne add fel, az anyatej még mindig egészségesebb kisbabád számára, mint a tápszer nem beszélve arról, hogy gyorsabb és nem kell elkészíteni sem. Ha viszont mindezek ellenére nem elég a tej orvosoddal konzultálva követő tápszert is adhatsz kisbabádnak. Evvel viszont rásegítesz a tej elapadásához.

Több fórumon is lehet olvasni arról, hogy kezd el a hozzátáplálást gyümölcslével, de kisbabád emésztőrendszere még nem készült fel arra, hogy más táplálékot is megemésszen. Feleslegesen ne tedd ki kínzó hasfájásnak a picit.

Levegő és a napfény

Ha kint szép idő van akkor ajánlatos minnél hosszabban kint tartani a babát a friss levegön. Ha bent vagytok a lakásban tartsd az ablakokat tárva nyitva.

A naphoz fokozatosan kel hozzászoktatni. A napozás idejét az évszak szabja meg, de azon belül a napsugarak ereje is. A napsugarakat nagyon értékes gyógyszernek tekintik. Nyáron fontos hogy legalább kétszer kividd a gyereket, reggel minnél korábban és estefelé. Ősszel vagy tavasszal, mikor a reggelek és az esték hidegek, a babát délben ajánlatos sétáltani.

Fejlesztő játékok

A baba édesanyjával szívesen játszik, gőgicsél és már követni tudja a szemével a lassan mozgó tárgyakat, már utánuk is tud nyúlni, így a következő játékokat javasoljuk:

  • Csörgő, amit kezébe adhatsz, megrághat, szopogathat és rázhat, ha kedve tartja.
  • Ha eddig nem tetted volna kemény felületre, akkor sürgősen ideje elkezdened. A pihenőszékeket, zenélő hintákat felejtsd el. A legtöbbet a csecsemőd mozgásfejlődéséért azzal teszed, ha lehetőséget adsz neki a tornászásra. A puha ágy nem a legjobb.
  • Ha már elkezd utána nyúlni a tárgyaknak, akkor érdemes nem a kezébe adni, hanem kicsit távolabb letenni és hagyni, hogy megszerezze. még nem tud kúszni, de meglátod haladni fog és eléri a kiszemelt tárgyat. Hagyd dolgozni, tornázni, nyújtózni, így erősödik, ügyesedik a csecsemő.
  • Nem szabad sok játékot adni a csecsemőnek. Elég egy-kettő, max. három. Majd megfigyeled mik lesznek a kedvencek.
  • A babakocsiba is érdemes venni egy játék füzért.
  • Éneklés, mondókák. Minél nagyobb a csecsemő, annál inkább lenyűgözi, ha énekelsz neki. Üljetek le, vedd a karodba és énekelj neki, majd nézd meg a kis arcocskáját, csodaként fogja megélni.
  • Hagyd néha magára, a legtöbb csecsemő “titokban” szokta megcsinálni az első nagy produlciót (pl. átfordulás), ilyenkor jobban magukra tudnak koncentrálni.
  • Üljetek a forgó székbe is forogjatok erre-arra.
  • Nézegessétek magatokat a tükörben.