Oldal kiválasztása

A terhesség 16. hete

 

Magzat:

A fülek a nyakról átvándoroltak a fejre. A baba 40-45 percenként üríti a hólyagját. Koordináltabbak lettek a végtagmozgások. A magzat nemét ultrahangos vizsgálattal már meg lehet állapítani. Hogyha a kisbabád lány, akkor mostanra az Ő méhe is teljesen kifejlődött, és a petefészekben már kezdetleges tojáscellák is láthatók. A kisbabád bőre még  mindig átlátszó vagy ráncos, de nagyon hamarosan zsír fog felhalmozódni hogy kövérkésebb legyen. Ha be tudnál pillantani a pocakodba, láthatnád a pici minden vénáját, vérerét!

Végre megtudhatod, hogy kislány vagy kisfiú-e a pocaklakó! Persze előfordulhat az is, hogy a baba olyan szemérmes, hogy a születés pillanatában derül csak ki a nemi hovatartozás..a homlokát is tudja ráncolni, és időnként forgatja a szemét, csukott szemmel pislog. A szemek és a fülek megérkeztek a végleges helyükre. Kifejlődött mind a 20 tejfog az íny alatt. Sokat mozog, és az izommozgása egyre rendezettebb.

Magzat méretei:
A kicsi testsúlya 85 gramm körül van, hossza 16 cm.

Kismama:
Ekkorra már egyre kevésbé lesz kellemes az alvás. Nő a pocak, háton fekve kényelmetlen, hason márlehetetlen… A legelőnyösebb, ha a bal oldaladra fordulsz, mivel ez élénkíti a keringést, és segíthet minimálisra csökkenteni az ödéma (puffadás), visszér, illetve egyéb, a rossz keringés miatt jelentkező panaszok esélyét. Próbáld ki, hogy a felső lábadat keresztbe teszed az alsón, így kényelmesen meg tudod tartani az oldalfekvő pozíciót. Segíthet, ha egy párnával kipolcolod a pocakodat. Ezen a héten végzik az AFP-vizsgálatot, mellyel bizonyos születési rendellenességek, például a Down-kór és a nyitott gerinc kockázatát vizsgálják. Ha túl magas a véredben a magzati fehérje (AFP) koncentrációja, az nyitott gerincre utalhat, a túl alacsony érték pedig Down-kórra. Ilyenkor ultrahangos vizsgálattal, esetleg amniocentézissel ellenőrzik a magzat állapotát. Az AFP-ról tudni kell, hogy ez egy viszonylag pontatlan vizsgálat, tehát egy rossz érték sem jelent feltétlenül bajt. Az a célja, hogy kiszűrje az esetleges rendellenességeket, de sok egészséges magzatnál is túl magas vagy túl alacsony értéket mutat. Olyankor is rossz lehet az AFP, ha nem ismert pontosan a terhességi kor, de befolyásolja az anya súlya vagy cukorbetegsége is. Az ikerterhesség is magas AFP-értéket eredményez.

Terhesség hétről-hétre: