Oldal kiválasztása

Szülés folyamata

 

Csupán néhány centiméternyi az út, amelyet a magzatnak meg kell tennie kifelé, mégis úgy tűnik, ez élete leghosszabb és legnehezebb kirándulása. A vajúdás alatt megváltozik a hagyományos tér- és időérzékelés. Néha évezredek telnek el egyetlen másodperc alatt, máskor hosszú órákat érzékelünk egyetlen pillanatnak. A szülő nő számára úgy tűnik, mintha valamiféle láthatatlan burok venné körül, amelyen még a szavak is nehezen hatolnak keresztül.

A szülés szakaszai

A szülés első szakasza a vajúdás, a méhszáj tágulásának időszaka egészen annak eltűnéséig. A második szakasz a kitolási szak, a méhszáj eltűnésétől a baba megszületéséig tart. A baba megszületése után a lepényi szakasz, amely a méhlepény megszületését jelenti. A lepényi szak a baba megszületésétől a méhlepény távozásáig tart. A szülés folyamatát a lepény utáni szak, azaz a megfigyelési szakasz zárja, ez alatt csillapodik a vérzés, és megindul a méh összehúzódása.

Vajúdás

A vajúdás a szülés tágulási szakasza, amikor a medence bemenetébe beilleszkedett elöl fekvő magzati rész (95 %-ban magzati koponya) és a buroksapka a fájások (a méh összehúzódások, kontrakciók) hatására kitágítják az addig zárt méhszájat. A méhszáj nyitottságát cm-ben határozzák meg (1-10 cm). A vajúdás szakasza addig tart, amíg belső vizsgálattal már nem érezzük a méhszájat („eltűnt méhszáj”) és a koponya a legnagyobb kerületével át nem haladt a medence bemeneten. A valódi vajúdás először szülőknél 6-12 óra, míg többedszer szülőknél 4-8 óra általában. A magzatburok legtöbbször spontán megreped, de gyakran előfordul, hogy mesterségesen kell megrepeszteni a vajúdás alatt.

A kórházban vajúdó nők kórházanként más és más gyakorlattal találják szemben magukat a vajúdás alatt. Ezért érdemes szülési tervet készíteni, majd előre tisztázni, hogy mire számíthatunk.  Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO sok olyan beavatkozást sorol a kerülendők közé, amelyeket még ma is alkalmaznak a legtöbb szülészeti intézményben. A WHO például nem támogatja a rutinszerűen végzett beöntést és borotválást, de a magzat folyamatos monitorizálását sem, csak akkor, ha valami miatt szövődményre lehet számtani, mint például indított szülések esetében. Nem szabad azonban arról elfeledkezni, hogy sok nő számára ezek a beavatkozások egyáltalán nem zavaróak, vagy kellemetlenek, inkább megnyugtatóak.
Ha a szülészorvos úgy látja, hogy a vajúdás üteme nem megfelelő, akkor további beavatkozásokkal vagy gyógyszerrel – oxitocinnal – segíti elő a tágulást. A szülés gyorsítására szolgálhat a burokrepesztés is. Ez erőteljesebb munkára ösztönzi a méhet, többnyire hirtelen fellépő, erős fájásokat okoz. Hátránya, hogy tovább növeli a fertőzés kockázatát, ezért a szülést meghatározott időn belül be kell fejezni. A gyakori belső vizsgálat is növeli a fertőzésveszélyt.
Az oxitocin-infúzió a leggyakrabban alkalmazott beavatkozások közé tartozik. Sokszor alkalmazzák elégtelen gyenge fájások esetén. Ez igen hatékony eszköze a szülés gyorsításának, de szólni kell arról, hogy a vénásan adagolt oxitocin leálltja a belső hormonképződést.

Milyen az ideális testhelyzet?

A kórházak különböznek abban, hogy a kismama milyen testhelyzetben vajúdhat illetve hogy milyen eszközöket vehet igénybe vajúdása alatt. Különbségek vannak az előkészítés módjait illetően is. A legtöbb kórházban kötelező a beöntés és a szeméremszőrzet egy részének leborotválása. Szintén gyakori a folyamatos CTG monitorozás.

A kórházak szülőszobáiban különböző vajúdás elősegytő eszközök állnak rendelkezésre. A kórházak eltérő módon vannak felszerelve, így érdemes a szülésznőktől érdeklődni, hogy a kismamának milyen lehetőségai vannak. Ilyen eszköz a bordásfal, amibe a fájások alatt lehet kapaszkodni, vagy a nagyméretű fiziológiás labda. A labdán ülve a fájások elviselhetőbbé tehetők a csípő előre-hátra ringatásával és ha szükség van rá, a gát ödémáját (duzzanatát) is segít elmasszírozni. Vajúdókád is segítheti a kismamát: a kellemesen meleg víz könnyíti a fájások elviselését, gyorsítja a tágulást. Létezik vajúdó szék is.
Vannak kórházak, amelyek szülőszobái otthonosan berendezettek, így a vajúdó jobban el tudja magát engedni, mint a rideg, hagyományos kórházi környezetben. Néhány intézményben nem csak a hagyományos szülőszéken lehet feküdni, hanem kényelmes, nagyméretű hagyományos ágyon is.

Kik lehetnek a kismama mellett a vajúdás és a szülés alatt?

A mai gyakorlat szerint lehet már választani szülészorvost, akit a 3. trimeszterben szokás felkérni, hogy legyen jelen a szülésnél. Ilyenkor a szülész a kismama rendelkezésére áll a nap bármely szakában, ha megindulnak a fájások. A szülész mellett szülésznőt is meg lehet kérni, hogy segítse a kismamát és a magyarországi kórházak mindegyikében biztosított az apás szülés is, de lehet a kísérő a kismama édesanyja vagy barátnője is. Manapság kevesen szülnek még dúla segítségével (olyan asszonytársi segítő, aki maga is szült már és részt vett speciális képzésen).

Kitolási szak

A kitolási szakot megelőzi 1-2 órás olyan fázis, amikor az összehúzódások nem erősödnek, hanem 2-3 percenként sűrűn követik egymást. E szakasz végére a méhszáj teljesen kitágul, majd eltűnik. Ezután rövid szünet következik a fájásokban, hogy az anya kicsit megpihenjen, és erőre kapjon.

A kitolási szakaszban  a tíz centiméteresre – ötujjnyira – kinyílt méhszájon át a baba feje lassan elindul kifelé. A kismama ilyenkor csillapíthatatlan székelési ingert érez, először a koponyának, majd a törzsnek kell áthaladni a szülőcsatornán, melynek több szűkülete is van, ahol elakadhat a szülés. A magzat teste eközben többször megfordul, mely segíti a szülőcsatorna íveihez és szűkületeihez való alkalmazkodást. Amikor a magzat fejtetője megjelenik a szeméremrésben és elődomborítja a gátat, gyakran szükséges gátmetszést végezni a gátrepedés megelőzésére. Először megszületik a magzat fejtetője, majd kigördül a homlok, az arc, megjelennek a fülek és megszületik a fej. Világra jön a mellső váll, végül a hátsó váll bújik elő a szeméremcsont alól. Ezzel a szülés legnehezebb része lezárul, ugyanis a törzs további része mintegy kicsusszan a jól előtágított szülőcsatornán, némi maradék magzatvíz kíséretében.

A kitolási szakban a kismamának aktív szerepe van, a fájások alatt haspréssel segíti a méhtevékenységet. Nagyon fontos a helyes légzéstechnika és az erős hasizom. Ilyenkor mutatkozik meg a nők emberfeletti ereje, fegyelmezettsége vagy kondíciója.  A kitolási szak általában 30-60 percig tart, de először szülőknél néha 90 percig is eltarthat.

A magzat újszülötté válása a köldökzsinór lefogásával és átvágásával történik meg. Az újszülött első ellátása után a babát az édesanya hasára helyezzük, az első kontaktus és kötődés érdekében. Erre csak abban az esetben nem kerül sor, ha az újszülöttnek alaposabb ellátásra van szüksége.  De nem kell aggódni, amint a baba megkapta a megfelelő ellátást, azonnal visszahozzák az édesanyához. Az újszülött leggyakrabban a megszületés után azonnal élesen felsír, de megtörténik az is, hogy a  baba csak a leszívást követően, vagy stimuláció hatására sír fel rövid időn belül.

Nagyon gyakran az újszülött teste fehér, viasszerű bevonattal, ún. magzatmázzal borított, vagy vérrel, esetleg magzatszurkos magzatvíztől nedves, csúszós. Sokszor tűnik a fej deformáltnak a fejtetőn képződő vizenyő miatt, amely ártalmatlan jelenség és pár órán belül magától elmúlik.

Lepényi szakasz

A lepényi szak a magzat megszületésétől a méhlepény megszületéséig tart, mely pár perctől akár 15 percig is eltarthat. Időtartamát a lepény leválásának tendenciája határozza meg, mely függ a lepény tapadásának szívósságától és a méhtevékenységtől. A leválás egy bővebb vérzés kíséretében történik meg és egy nyomásra megszületik a lepény. A lepényt alaposan megvizsgáljuk, hogy burai, anyai- és magzati felszíne hiánytalanul megszülettek. A lepényi szakban méhösszehúzókkal segítjük a vérzés csillapodását.

Megfigyelési szakasz

A lepény utáni szaknak a lepény megszületése utáni első két órát tekintjük. Erre azért van szükség, mert a legtöbb vérzéses probléma ebben az időszakbanjelentkezik, valamint ebben a szakaszban történik meg a szülési sérülések feltárása, ellátása illetve az esetleges gátmetszés összevarrása. A kismama és újszülöttje a lepény utáni szakot a szülőszobán tölti, szoros megfigyelés alatt.