Oldal kiválasztása

A terhesség 25. hete

 

Magzat:

A kicsi nagyon aktív ezekben a napokban, bámulatos tornamutatványokat végez pocakjában, de néha neki is pihenésre van szüksége, ezért egy egész nap is eltelhet, anélkül, hogy mocorogna. Ne aggódj, ez még nem jelent semmilyen problémát. Simogasd a hasad, énekelj a babának, beszélj hozzá, hidd el, ezt mindketten nagyon fogjátok élvezni.
Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a pici légző mozgásai rendszeresednek. A gerinc szerkezete és a csontozat egyre erősebb lesz, s javul a kézügyessége is, teljesen ökölbe tudja már szorítani kis kezeit. A bőre már kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. Most kezdenek fejlődni a gerinc építőelemei: a 33 csigolya, a 150 ízület és a mintegy 1000 szalag. Ezzel ellesz a bébi egy darabig, de közben a tüdő vérerei is kialakulnak, és lassan kinyílik az orrlyuk.

Magzat méretei:
Gyermeked már 35 centi fejtetőtől a talpáig, és 66 deka.

Kismama:
A látványos súlygyarapodástól kényelmetlenül érezheted magad. Nem csak azért szedsz fel több kilót terhesség alatt, mert az étvágyad igencsak megnő. A hízásért felelős a szervezet magzat-védő viselkedése is, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, s ennek kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le. Nem beszélve arról, hogy várandósság alatt nyilván csökkenteni kell a testedzések intenzitását. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig 9-11kg. Ha odafigyelsz arra, hogy mit eszel, és folyamatosan mozogsz, nem okoz majd nagy gondot a szülés után a tested eredeti állapotának elérése. Mivel a méhed egyre jobban nyomja a beleidet, a gyomorműködésedet viszont a hormonok lassítják, már nem tudod rendesen teleenni magad. Egy-egy nagyobb étkezés után úgy érezheted, hogy most fogsz szétpukkadni, vagy a gyomorégés kínoz. Próbálj kisebb adagokban, naponta többször enni, elkerülni a túl fűszeres ételeket. Használ az is, ha étkezés előtt és közben nem iszol sokat, csak utána, hogy több hely maradjon az ebédnek.

Terhesség hétről-hétre: