Oldal kiválasztása

Szülés megindulásának jelei

 

Szülés előtt álló kismamák legnagyobb kérdése, hogy mikor kell elindulniuk a kórházba,  miről ismerik majd fel, ha a vajúdás elindult. Hogyan különböztessék meg a jósló fájásokat a valódi fájásoktól? Különösen az először szülők esetében okozhat fejtörést mindezek eldöntése.

Szülési fájások
Honnan ismered meg az “igazi” fájásokat? Az igazi fájásoknak nem a fájás a lényege és nem is a fájás mértéke a lényeg. A fontos a rendszeresség, a fájdalom kezdetben 10-20 percenként ismétlődik, majd egyre sűrűbben jelentkezik, egyenként legalább 30 másodpercig tart. Bárhogy próbálkozunk, légzéssel, kis pihenéssel, nem lehet elmulasztani őket. Ha két fájás között beülsz egy kád vízbe és a következő fájás gyengébb lesz, vagy ritkulni kezdenek a fájások, akkor ezek még nem igazi fájások. Nem igazi fájás a folyamatos vagy rendszertelen és nem 30 másodpercig tartó haskeményedéssem, az sem, ha a hasad alja fáj. A fájások jellge a menstruációs fájdalomhoz hasonlít és általában deréktáji fájdalommal párosul.

Nyákdugó
Előjel ugyan, de magát a szülés megindulását napokkal is megelőzheti. Első terhességnél általában egy nappal előtte, többed terhességnél ez akár több nappal a szülés előtt is megtörténhet. Sok kismama észre se veszi a nyálkás, enyhén véres nyákdugó távozását, amely a méhnyakat zárta el a külvilágtól.

Burokrepedés
A burokrepedés és a magzatvíz elfolyása minden különösebb előjel  nélkül következik be. A nap bármely szakaszában lehetséges, de lehet, hogy éjszaka arra ébredsz, hogy egy kis pukkanást érzel, és meleg víz áraszat el. A kényelmetlenségek elkerülése végett a szülés közeledtével érdemes egy-két jó nedvszívóképességű betétet magadnál tartani. Az is előfordulhat, hogy csak magzatvíz szivárgást észlelsz. A magzatvizet nem tudod visszatartani, mint a vizeletet, amelynek szaga édeskés. Színe az átlátszó-fehértől a homályos sárgáig terjed. Az, hogy mennyi víz távozik, függ a babád elhelyezkedésétől , illetve hogy hol, és mennyire repedt meg a magzatburok . A magzatvíz elfolyását gyakran nem kísérik fájások, de az a tapasztalat, hogy a vajúdás általában 24 órán belül magától beindul.

Rejtett vajúdás, nyílik a méhszáj
Vannak olyan szerencsés anyukák, akik 2 óra alatt túlesnek az egész szülésen, mert eleve 5 perces fájásokkal indítanak és már jócskán kinyílt náluk a méhszáj is. Ezt annak köszönhetik, hogy rejtett vajúdáson esnek át, azaz napokon (vagy heteken) át fokozatosan kinyílik a méhszájuk. A rejtett vajúdást a gyakori jóslófájások jelezhetik. Hiedelmek szerint elő lehet idézni homeopátiás szerekkel vagy málnalevélteával a méhszáj kinyílását, de ez nem tanácsos. Türelem, hagyd, hadd végezze el ezt a természet.