Oldal kiválasztása

Várandós panaszok, nehézségek


 

A várandósság megterhelés a női test számára, mégis egy gyönyörű változást hozó időszak. Amennyiben a kismama felkészült arra, hogy a testedben ezek a változások végbemehetnek, akkor a terhességi tünetek, az előforduló panaszok sokkal könnyebben kezelhetőek.
A terhesség bizonyos szakaszaiban különböző változások és nehézségekkel kell szembe néznie a kismamának. Ez alatt az idő alatt mindenki szenved kisebb-nagyobb kellemetlenségektől, amelyek néha kicsit ijesztőek is lehetnek,de teljesen normálisnak tekinthetők.Vannak azonban olyan fájdalmak és jelek, amelyek megjelenésével azonnal orvoshoz kell fordulni.

Otthon kezelhető panaszok

Kívánósság, étvágytalanság

Általában mire az első rosszullét jelentkezik (kb. 6. hét), addigra már a menses elmaradása is felhívja a figyelmet a kisbaba érkezésére. A rosszullétek hátterében a szervezetben egyre növekvő szintű HCG hormon (humán gonatropin hormon) áll, amelynek bolygóideg-izgató hatása van. A HCG-szint a terhesség 12-14. hetéig emelkedik, majd a továbbiakban állandó marad, ezért általában a harmadik hónap környékére megszűnnek a kellemetlen tünetek. Émelygés, hányinger csillapítására használhatjuk a citromot, vagy a  savanyú cukorkát vagy szőlőcukrot. Segíthet még egy kis keksz, vagy kétszersült is.
A legkellemetlenebb, amikor az ember éhes, de egyszerűen semmit nem kíván enni. Az sem ritka, hogy főzni egyáltalán nem tud a kismama ebben az időszakban, az illatok annyira zavaróak lehetnek. A fentiek alapján könnyen meglehet, hogy a terhesség első harmadában nem változik a súlyunk, sőt némi fogyás sem ritka.

Orrvérzés, orrdugulás

Az orrdugulás oka az orrnyálkahártya vérdússága. Az orrdugulást terhesség alatt az öszrogén okozza, emiatt duzzadnak meg az orr nyálkahártyái, és emiatt jelentkezhet köhögés is.Nem szabad orrcseppet használni és gyógyszert szedni rá! Párologtatással és C-vitamin szedésével segíthetünk a tüneteken. Ha ez nem segít megpróbálkozhatunk a homeopátiával, a tengervizes orrspraykel. Az orrvérzés teljesen ártalmatlan terhességi tünet, de súlyosbodhat terhességi magas vérnyomás esetén. Ha már a terhesség vége felé járunk és egyre gyakrabbi orrvérzést tapasztalunk, érdemes beszámolni róla orvosunknak is.

Terhességi amnézia

A terhes nők jelentős része küzd a feledékenység problémájával. Az orvosok egyelőre találgatnak, mi okozza ezt. Az egyik elmélet szerint a terhesség alatti oxitocin szint emelkedés van ilyen hatással az agyra. Egy másik elmélet szerint az anyai ösztönök törnek elő ilyenkor, és az anya annyira a gyermekre fókuszál, hogy minden másról megfeledkezik. Olyan elképzelés is van, mely szerint ez a probléma pszichikai okokból lép fel. Jótékony hatással lehet a feledékenységre a terhességi vitaminok szedése, amely csökkenti az amnézia előfordulását és tüneteit.

 

Has viszketése

Az egyik legkellemetlenebb terhességi tünet a hasviszketés, ami a has növekedésével egyre feszülő bőr miatt jelentkezik. A kellemetlen tünetet egyrészt a száraz bőr, másrészt a has gyors növekedése okozza. A száraz bőr ellen a leggyorsabb és leghatékonyabb védekezési mód az olajozás. Ez az olaj lehet babaolaj, lenolaj vagy bármely növényi olaj, ami bőrnyugtató hatású, de az olajak helyett lehet használni körömvirágkrémet is. Ezen kívül figyelni kell a következőkre: kerüljük a tusfürdőket, a túl meleg zuhanyt, ne áztassuk magunkat sokáig a kádban, kerüljük a klórral fertőtlenített vizet.

Gyomorégés

Ahogy a baba egyre nő a pocakban, úgy csúszik egyre feljebb a méh, folyamatosan nyomva a gyomrot, ezáltal egyre kevesebb hely jut odabent az ételnek, és evvel együtt megjelenik a gyomorégés. A gyomorégés oka, hogy a gyomorszáj kinyílik, a gyomorsav kiáramlik és marni kezdi a gyomorszájat, illetve a nyelőcsövet. Gyomorégésre többféle megoldás létezik. Szedhetünk rá tablettát, (Talcid, Rennie), vagy kipróbálhatunk homeopátiás szereket is (Iris D6)

Inkontinencia

A nők nagy százaléka tapasztalja terhesség alatt és után, hogy vannak vizelettartási nehézségei. Szülés után általában a probléma magától elmúlik, a hólyagra nehezedő nyomás megszűnik. Az inkontinencia oka lehet a megnövekedett folyadékbevitel, a stressz, a záróizmok gyengesége. Szülés után természetes, hogy nem tudjuk tartani megfelelően a vizeletet, időt kell adni a szervezetnek a regenerálódásra és arra, hogy ismét visszatérjen a helyes működéshez. Viszont ha a gyermekágyi időszak vége után még mindig vannak panaszaink, akkor forduljunk orvoshoz. A kellemetlenségek elkerülésére használhatunk betéteket. Rendszeres medencefenék tornával az inkontinencia megelőzhető. Ilyenek lehetnek például az úszás, terhestorna, szobabicikli, intimtorna.

 

Striák

A striák a bőrön jelentkező nyúlási csíkok, melyek többnyire a terhesség során alakulnak ki. A striákat terhességi csíkoknak is nevezik a köznyelvben, ugyanis jellemzően kismamákon szokott kialakulni a bőr hirtelen megnyúlása miatt. A bőr alatti kötőszövet nem tud olyanmértékben és intenzitással nyúlni, mint a felette lévő réteg, így megrepedezhet, elszakadhat. Ebőr alatti sérülés következményeként jelennek meg a striák.


Alvási nehézségek

Elalvási nehézségről akkor beszélünk, hogyha az anya ébredés után nehezen tud újra elaludni. Néha a kismamáknál ijesztő álmok jelennek meg a szölésről, születésről. Nem kell aggódni emiatt, nem jelentenek semmit.

Az alváspanaszok oka lehet, hogy a baba gyakran rugdoss vagy a kismamának gyakran van vizelési ingere. Okok között tartjuk még számon, hogy a megnövekedett hasméret miatt kényelmetlen a fekvés. Az alvási nehézségek nem betegség, így nem kell gyógyszerrel kezelni. Néhány praktika hatásos lehet, ilyen a relaxációs gyakorlat, a meleg fürdő, a meleg tej fogyasztása, az olvasás vagy ha a kismama oldalán fekve a lába között párnával alszik.

Hányinger

Szinte nincs olyan kismama, aki az első 12-14 hetében ne émelyegne. Sokszor pont ez a várandósságunk első jele, amit észreveszünk. Mit lehet tenni ellene?Ébredés után azonnal néhány keksz lenyugtatja a gyomrot.A reggeli felkeléskor kerülni kell minden hirtelen mozdulatot. Az émelygést enyhítheti a cickafark tea, vagy a banánturmix.

Aranyér

Az aranyér tünetei a végbéltájéki viszketés és a fájdalom esetleg vérzés székeléskor. Az oka, hogy a magzat fejének nyomásától a végbél erei kidagadnak, vagy a szülés közbeni erőlködés. A panasz megelőzhető, ha rostban gazdag ételeket eszel, így elkerülheted a székrekedést, nem állsz hosszú ideig. Ha az aranyár tartósan fennáll az orvos írhat fel krémet a panaszok enyhítésére.

Székrekedés

A székrekedés tünete a szokásosnál ritkábban jelentkező kemény,száraz széklet. Ennek oka, hogy a  progeszteron hormon ellazítja a bélizomzatot,ezért csökken a bélmozgás,ez növeli a székrekedésre való hajlamot. A panaszok megelőzhetőek rostban gazdag táplálkozással, bő folyadékfogyasztással, rendszeres testmozgással. A probléma tartós fennállása esetén sem szabad hashajtót bevenni. Orvosi segítséget kell kérni.

Fáradtság

Sok kismama számol be várandóssága alatt erős fáradtságról. Ez a fokozott terhelés következménye. A fáradtság ellenszere a sok pihenés. A   Bach-virágterápia szerint az olajfa jót tesz általános kimerültség esetén.

Azonnal orvoshoz kell fordulni a következő tünetek valamelyikénél:

  • kevés vizelet, vagy a vizelet elmaradása
  • hidegrázás, vagy 38 fokos illetve annál magasabb láz
  • fájdalmas, vagy égető érzés vizelések alkalmával
  • erős alhasi fájdalmak jelentkeznek
  • súlyos hányási roham, vagy folyamatos hányás
  • erős hüvelyi vérzés vagy pecsételő vérzés
  • megnövekedett mennyiségű vagy megváltozott állagú hüvelyváladék
  • nyomásérzet a medencében (olyan érzés, mintha a baba lefelé nyomódna),mellette derékfájdalom
  • ájulás, állandó szédülés és szívdobogás
  • felpuffadt arc, duzzanatok a szemek körül, akár a legkisebb duzzanat a karokon. Lábak, bokák súlyos vagy hirtelen megduzzadása, gyors súlynövekedés (több mit 2 kg egy hét alatt)
  • látászavarok
  • nehéz légzés
  • rendszeres, vagy erős fejfájás
  • menstruációs görcsökhöz hasonló hasi fájások, vagy négynél több összehúzódás egy órán belül – a 37. hét előtt (lehet fájdalommentes is).
  • mellkasi fájdalom
  • súlyos székrekedés hasfájással kombinálva, vagy erős hasmenés
  • viszkető érzés a törzsön, karokon, lábakon, tenyereken, vagy talpakon, esetleg az egész testen
  • elhúzódó, vagy súlyos lábgörcs, vádligörcs, ami nem múlik el a lábujjak hátrahúzásával
  • hasi sérülés történt, vagy erős ütés ért

Amennyiben bizonytalan vagy, hogy a tapasztalt tünet komoly-e, és nem hagy nyugton ez az érzés, sőt  aggodalom fog el, ne habozz! Hívd fel az orvosodat! Hidd el, már hozzászokott az ilyen hívásokhoz. Ha baj van, akkor így azonnal segítséget kapsz, ha pedig nincs, akkor legalább megnyugszol.