Oldal kiválasztása

Tápszerekről

 

Annak, hogy tápszerhez kell nyúlni a kismamának gyermeke táplálásához több oka lehet. Miután orvosunkkal karöltve felderítettük az okokat és nem sikerült ezeket megoldani és anyatejvásárlásra sincs mód, nincs más hátra, mint kiváltani a gyógyszertárakban kapható tápszert és avval táplálni kisbabánkat.

Tápszerek összetétele

A tápszerek tehéntejből készülnek, azonban a gyártás során az egyes összetevők arányát úgy módosítják, hogy valamivel jobban hasonlítsanak az anyatejre. Erre azért van szükség, mert a tehéntej egészen más összetételű, mint az anyatej, például sokkal több és más összetételű fehérjét tartalmaz. A tehéntej nehezen emészthető a picinyek számára, a helytelen táplálás akár felszívódási zavarhoz, alultápláltsághoz is vezethet. Többek között ezért nem szabad tehéntejet adni a csecsemőknek, jobb megoldás, ha anyatej hiányában a megfelelő összetételű tápszerrel próbálkozunk.

Tápszeres babák

A hiedelmekkel ellentétben a tápszerrel táplált babák nem nyugodtabbak éjszaka. Gyakori panasz, hogy a tápszeres csecsemők széklete keményebb, a babáknak fáj a hasuk, mert  nehezen préselik ki magukból. A széklet megfelelő állagáért az anyatejben jelen levő oligoszacharidák felelősek. Mivel ezek a probiotikum-baktériumok táplálékául is szolgálnak, másik elnevezésük a prebiotikum lett. Ha ilyen tápszert kap a baba, feltehetőleg lágyabb lesz a széklete.

Tápszerfajták

  • anyatejpótló tápszerek
  • követő tápszerek
  • baabtej
  • speciális tápszerek: hipoallergén és probiotikus tápszerek

Anyatejpótló tápszer
Az anyatejpótló tápszert öt-hat hónapos korig adhatjuk a babának. A tápszerben található fehérje két csoportra osztható: kazeinre és savófehérjére. A kettő aránya határozza meg, hogy egy tápszer mennyire laktató, milyen gyorsan ürül ki a gyomorból. Dundi babák tápszere a kazeinben gazdag, míg a vékony babákat savófehérjés tápszerrel etessük. A savófehérjében gazdag tápszer gyorsabban hagyja el a gyomrot, a táplálék gyorsan továbbítódik a belekbe, így a megürült gyomor többet befogadhat. Ilyen tápszer például a NAN.

Követő tápszer
Hat hónapos kortól kezdve jön az úgynevezett elválasztó, vagy más néven követő tápszerek ideje, melyek egészen hároméves korig adhatók. Ezek módosított összetételű tehéntejfehérjéből készülnek. A tehéntejhez képest a követő tápszerekben kisebb a fehérjetartalom, és magasabb a szénhidrát-koncentráció.

Babatej
Az elmúlt években jelentek meg a 3 vagy 2+ tápszerek „babatej” elnevezéssel melyek 7-8 hónapos kortól a gyermek hároméves koráig adhatóak. A babatej elnevezés arra utal, hogy a tehéntej összetételét a kisgyermekek speciális szükségleteiből kiindulva módosították. A babatej valamivel drágább, mint a bolti tej, ám a kisgyermek igényeinek jobban megfelel, ezért aki teheti, inkább ezt válassza tehéntej helyett. A babatej vásárlását elődeihez képest már nem támogatja az egészségbiztosító, így receptre sem kell felíratni, hiszen nem kapjuk meg olcsóbban.

Az allergia és a hipoallergén tápszerek
Ha az édesanya, vagy a családból bárki hajlamos allergiára érdemes olyan tápszert adni a babának, amelyben részlegesen lebontva találhatók a tehéntej fehérjéi. Az úgynevezett HA-s tápszerek egészen egyéves koráig támogatást élveznek. Érdemes tehát receptet kérni, mert így csak az ár felét kell kifizetnünk. Kialakult tehéntejfehérje-allergia esetén a HA tápszer helyett csak az orvos által felírt, speciálisan lebontott gyógytápszer adható.

Sűrű tápszerek
Sokat bukó, refluxos babáknak készült a sűrűbb tápszerek, amelyek szentjánoskenyérmag-őrleményt tartalmaznak. A dobozon az AR feliratot látjuk, amely az anti-reflux szóból ered. Lényege, hogy sűrűbb állaga miatt nehezebben távozik a pici gyomorból.

Jótékony baktériumokkal a tápszerben
A pro- és prebiotikumos csecsemőtápszerek is forgalomban vannak, amelyek szerepe a bélflőra helyreállítása csecsemőknél. A bennük lévő laktobacillusnak allergia-megelőző hatása is van – ez pedig fontos szempont, hiszen nagyon sok az allergiás gyerek. A probiotikum-tartalom természetesen csak a tápszeres babák esetében olyan nagy szó, anyatejeseknél ugyanis magától kialakul és újratelepül a hasznos baktériumokat tartalmazó bélflóra.

Elkészítés, tárolás

Magyarországon por formájában forgalmazott tápszerek kaphatók. Ezeket előzetesen felforralt, majd lehűtött vízben kell feloldani. A tápszeres doboz oldalán leírt és lerajzolt menetrend szerint készítsük el az oldatot. Nem szabad több port tenni a felforralt vízzel, mert attól csak szomjas lesz a babánk, és később ez az elhízásnak is alapja lehet.

Tápszeres aranyszabályok

  • Mindig frissen készítsük el!
  • Tartsuk be az előírt hígítási arányt!
  • Szobahőmérsékleten maximum 2 órát hagyhatjuk állni.
  • Hűtőben 24 órán túl ne tároljuk!

Tápszerek melegítése

Az elkészített tápszer melegítésére nem javasolják a mikrohullámú sütőket, mert a nem teljesen feloldott tápszerszemcsék és a folyadék nem egyforma mértékben melegszik fel, és a túlhevült folyadék megégetheti a baba száját. Azonban a mindennapok gyakorlatában nyugodtan lehet használni, csak arra vigyázzunk, hogy a melegítés után jól rázzuk össze a tápszert.