Oldal kiválasztása

Fürdetés


A legújabb nézet szerint nem szükséges minden nap fürdetni kisbabánkat. A baba nem kezd el csúszni-mászni és összekoszolni magát, heti 2-3 fürdetés elegendő, bár a napirend kialakításában fontos szerepe lehet a fürdetésnek. Az esti „szeánsz” fő programja lehet a fürdetés, amelyet egybe lehet kötni fürdés előtti kötetlen  játékkal, meztelenkedéssel, vagy tornával.  

Az erős fürdető szerek túlzott használata károsíthatja az újszülött fejlődő bőrét. Keress pH semleges fürdetőt és gyenge szappant, melyet kifejezetten újszülötteknek fejlesztettek ki, de ezekből is csak keveset használj az első néhány hétben. Az első  fürdetéseket kicsit talán ijesztőnek találod majd, mivel magabiztosan megtartani egy izgő-mozgó, nedves, szappanos kis testet igényel némi gyakorlatot. Sok baba nagyon megnyugtatónak találja a meleg vizet, ilyenkor kicsit hagyni kell őket, hadd élvezzék. Más babák végigsírják az egész fürdetést, lehet, hogy az éhségük miatt. Ilyenkor célszerű előbb megetetni a picit, majd böfi után pancsikolni. Ha ez sem segít nem nagyon van mit tenni, meg kell próbálni lekötni a baba figyelmét a fürdetés idejére.

A fürdéshez szükséges eszközök: műanyag fürdetőkád, babasampon, babafürdető, hőmérő, vatta, babaolaj, fürdőlepedő, pelenkázó, fültisztító vapu, baba hálóruhája, pelenka, törlőkendő, popsikrém, kis sapka.

 

A fürdetés menete:

  1. Készíts oda mindent, amire szükségünk lehet a fürdetés során és azt követően! Minden kartávolságban legyen, mert kisbabád egy percre sem hagyhatod egyedül a pelenkázón!
  2. Ellenőrizd a szoba hőmérsékletét, mert legalább 24 °C-nak kell lennie!
  3. A kádba kerüljön előbb hideg víz, majd adj hozzá fokozatosan meleg vizet. Ha van hőmérőd, akkor 36 fok körüli legyen a víz. Ha nincs, akkor a hőmérsékletet karoddal is ellenőrizheted. Csak bele kell helyezned a karod, és ha megfelelőnek találod (se hidegnek, se melegnek) a hőfokot nem kell hőmérő sem. 
  4. Vetkőztesd le a babát, töröld le popsiját nedves törlőkendővel, a hajlatokat pedig babaolajos vattával.
  5. A baba fejét és a hátát karoddal alátámasztva gyengéden helyezd a fürdővízbe. Miközben egyik kezeddel a baba fejét és hátát kiemeled a vízből, a másik kezeddel fürdeted.
  6. A babád arcát mosd le először, szemétől lefelé haladó mozdulattal.
  7. A babafürdetőt elég csak a kezeknél, a nyaknál és a pelenkával takart helyeknél használni, így megelőzhetjük, hogy kiszáradjon a pici bőre.
  8. A fürdetés befejezése után, emeljük ki a babát a kádból és tegyük bele egy meleg törölközőbe, fürdőlepedőbe.

Soha ne hagyd gyermeked egyedül a fürdőkádban!
Ne hagyd egyedül gyermeked a pelenkázóasztalon, mert a kisgyermek is képes „lemászni” róla.
Ha hirtelen el kell menned valahova, tekerd körbe gyermeked törülközővel, és vidd magaddal, vagy tedd vissza a kiságyba.