Oldal kiválasztása

A terhesség 26. hete

 

Magzat:

Az agyhullámok fejlődésének köszönhetően még érzékenyebbé válik a hangokra és előfordulhat, hogy ritmusos mozgással reagál a hallott hangokra. Szemhéjai nyiladoznak, így már érzékeli a világosság és sötétség közötti különbséget. Kialakul a szemszíne is. Ugyan kék-kékesszürke vagy sötétbarna szemekkel jönnek világra az újszülöttek, de ez az első hat hónapban változhat. Az ultrahang felvételen megfigyelhető az úgynevezett magzati póz: a csöppség kezeit a mellkasára hajtja, ujjait ökölbe szorítja, térdeit pedig felhúzza. Sokat alszik, akár napi 16-20 órát is. Egyre többet iszik a magzatvízből és a súlya is tovább gyarapszik.

Magzat méretei:
32cm közeli hosszal és 800 grammal lakik már bent a kicsi a hasadban.

Kismama:
Izgalmas napok előtt állsz. A baba mozin megnézheted, hogyan tudja babád ökölbe szorítani a kezét, vagy az ujját szopni, de az is lehet, hogy egy ásítás közben lesheted meg. 
Eddig csak a kismama érezte a baba rúgásait, mozgását, most már mások is érzik, kívülről. Jó érzés ezt megosztani másokkal. Hasad viszketését a bőr feszülése okozza, viszont ha ez tartósan fennáll, szólj kezelőorvosodnak. Amennyiben csalánkiütésre emlékeztető kitüremkedéseket észlel, az a máj rossz működésére utalhat, ebben az esetben mindenképpen kivizsgálásra van szükség. Használj igazán jófajta olajakat, akár testolajak, ha lehet búzacsíra, és oliva olajat. A háton alvás, háton fekvés csak mértékkel megengedett, mivel ekkor a baba saját súlyával ránehezedik és megnyomja a leszálló fő artériádat, ami ellátja a testedet és a magát babát is oxigénnel, ezért ezt a testhelyzetet maximum 10-15 percig engedd meg magatoknak és inkább fordulj e loldalra, tégy egy törülközőt a pocak alá, hogy a csípődet ne húza előre a súlya.

Terhesség hétről-hétre: