Oldal kiválasztása

A baba életének 2. hónapja

 





Az első hónap rendszertelensége után lassan megtanultok babáddal egymáshoz alkalmazkodni. Kialakítottál egy rendszert, ami szerint folynak napjaitok és ahogy telnek a napok azon kapod magad, hogy kisbabád folyamatosan változik, minden nap valami újabbat mutat, tanul.  A két hónapos baba bőre tiszta és fehér, a bőralatti zsírréteg jelnetősen megvastagodott, a combján a gyűrődések megsokasodtak.

Két hónaposan nagyon fontos a levegő és a napsütés érintése. A friss levegő segít a szervezete megerősödésében és megvédi a légzőszerveit a fertőzésektől. Ebben a korban jó, ha a baba napi 3-5 órát van a szabadban, persze, ha az időjárás megengedi. A nap hatására D-vitamin termelődik a gyermek szervezetében, s ez megvédi az angolkórtól. Jó, ha a lakásba is behatolnak a napsugarak, a nap bármilyen szakaszában és minden évszakban. Ha eleget van napon, a gyermeknek erős csontozata és foga lesz, és erősebben védekezik a betegségek ellen is. A napfürdő bár jótékony hatású a D-vitamin termelődése szempontjából, de káros is a leégés lehetősége miatt. Figyeljünk oda, hogy a nyári napokon 10-15 óráig ne vigyük sétálni a picit, mert még árnyékban is könnyen leéghet a babakocsiban ülve!

Mozgásfejlődés

A baba  már sokkal tovább képes a fejét támasz nélkül tartani. Hason fekve a fejét megemeli és egyenesen tartja. Ugyanakkor, ha meztelenül a hasára fekteted láthatod, ahogyan megemeli a kezeit és a lábait, majd hintázni kezd. Van, hogy a mellkasát emelgeti hason fekve és lábaival kalimpálva előbbre is tornászhatja magát.  Ha a hátara fekteted a kezeit fogja előre tolni. Eddig ökölbe szorított kezeit kezdi nyitogatni. A második hónap végére fürdetéskor már meg tudod mosni a tenyerét is. Kezeit gyakran a szájába veszi, és ha a látóterébe kerülnek, akkor figyeli a mozgásukat.

Értelmi és érzelmi fejlődés

Babád észreveszi, ha közeledsz hozzá, olyankor arckifejezése megváltozik és hangokkal próbál kommunikálni veled. Nagyon figyelmes a környező hangokra. A baba 6 hetesen már visszamosolyog a környezetében levő ismerős arcokra.Világosan különbséget tud tenni hangok, emberek, ízek és tárgyak között. A síráson kívül más hangokat is kiad.

Beszéd és hallásfejlődés

A második hónapban kisbabád kezdi felfedezni a saját hangját.  Új hangok, gőgicsélések, cuppogások nagymestere lesz, amellyel az izmait erősíti kisbabád. Miközben új hangokat hallat, téged és a környezetedet hangszínével tájékoztat az aktuális hangulatáról. Van, hogy mosolyogva gőgicsél, de van, hogy lebiggyesztett szájjal panaszkodik.  A gőgicsélés  főként torokhangokból áll, azaz u, ö, a, e, o, s. Mivel a szülők örömmel reagálnak, elismétlik, így jön létre az első párbeszéd.

Táplálkozás

A  második hónap végére már kialakítottátok mikor egyen és mikor aludjon a baba, bár gyakran felrúgja a menetrendet. Ha elérte a 6 kilogrammot, és már túljutott a korai emésztési zavarokon, akár hét órát is elalszik egyfolytában. Eddig a baba napi hatszor étkezett, azaz 3 és fél óránként, reggel 5 óra és este 10 óra között. Most, kéthónapos korában itt az idő, hogy csökkentsd az etetések számát, növelve az időközöket. A babának most naponta ötször kell enni, 4 óránként. Legideálisabb következő program szerint táplálni egy kéthónapos gyermeket: 6,10, 14,18 és 22 órakor.

Ezek az időpontok csak tájékoztató jellegűek. Vannak olyan babák, aki hajnalban kelnek fel egyszer enni, van, aki korán reggel, és van, aki este 8-tól másnap reggel 4-ig alszik. Ne keseredj el, ha kisbabád éjjel még többször felébred, inkább tegyél azért, hogy aludjon éjszaka. Ha a baba napközben 3-4 óránként eszik, kevés az esélye, hogy éjszaka is többször megébred.

A tej marad továbbra is a fő tápláléka kéthónapos korában. Ha szoptatod gyermekedet és látod, hogy fejlődik, akkor ez azt jelenti, hogy a tej mennyisége és tápanyagértéke elegendő, még akkor is, ha már nem feszülnek a melleid a szoptatások előtt. A napi 3 liter folyadékfogyasztás és háromszori étkezés mellett nem kell félni a tej elapadásától. A kisbaba amelyiket szoptatják, általában elegendő C vitamin mennyiséget kap az anyatejjel. Ez viszont csak akkor van így, ha az anya is elegendő C vitamint visz be szervezetébe, tehát ha elegendő friss gyümölcsöt eszik.

Alvásigény

Ahogy észre vehetted, a baba ez első hónapban szinte átaludta az étkezések közötti időszakot. A második hónaptól már csak napi 18-20 órát fog aludni. Ez azt jelenti, hogy jelentős részében a nappalnak vagy az éjszakának ébren lesz. Az éjszakai ébrenléteket le lehet csökkenteni úgy, meghagyod az éjszaka varázsát, vagyis ha felébred a baba sötétben nyugtatod meg, vagy sötétben eteted. Csak akkor tedd tisztába, ha szükséges. A mai eldobható pelenkák már elég jó minőségűek ahhoz, hogy 6-8 órát a baba fenekét tisztán és szárazan tartsák. Lehet próbálkozásokat tenni, hogy a baba átaludja az éjszakát. Egyesek szerint, ha éjjel csak teát kap, akkor a szomját oltod és egy idő után nem fog már éjjel felébredni. Mások szerint, ha éjjel nem vesszük fel, csak apa megsimogatja (ez azért fontos, mert az anyatejszagot nem érzi meg, nem lesz éhes), akkor könnyen visszaalszik. Van, aki esküszik arra, hogy ha este az utolsó etetés hosszabb ideig tart, többet eszik, ezért később lesz újra éhes, hosszabb ideig fog aludni. Próbálkozni lehet, de ráerőszakolni semmiképp. A valóságban minden gyerek más és más, ezért magadnak kell kikísérletezni a legjobb módszert arra, hogy fogja majd kisbabád átaludni az éjszakát. Magam részéről a harmadik babánk megszületése után már semmit nem kísérletezek. A csecsemőnek, ha éjszaka szüksége van a számára legfontosabb táplálékra, az anyatejre, akkor ne vonjuk meg tőle. Mielőtt azonban egyszerre megetetnénk mérlegelni kell a felébredés okát: hasfájás, fázik a baba, vagy melege van, esetleg lázas. Lehetséges, hogy csak szomjas és bár korty anyatej után már alszik is tovább. Ha tápszerrel táplálkozik kisbabánk és napközben már megkapta a napi mennyiséget előbb teát adjunk neki. Így lehetséges, hogy gyorsan vissza is alszik és feleslegesen csörömpölünk kint a konyhában a tápszer elkészítésével.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

Az másosik hónapban, amint újra lejegyzed a baba súlyát láthatod, hogy 750-800 grmmal több mint egy hónappal ezelőtt. A gyermek most 4500-4800 gramm. Ugyanakkor hosszúságban is nőtt 3 cm-t. Most már majdnem 58 cm.

Fejlesztő játékok

A csecsemők felfedezik a kezüket és csodálkozva nézegetik

Ajánlott játékok:

  • Olyan játékok, amelyek bátorítják a testi tevékenységeket, például a rugdalózást.
  • Padlóra állított baba tornáztatók villogó fényekkel, zenével és lelógó mütyürökkel
  • Beszélj hozzá sokat, mindig meséld el éppen mi történik. Nézelődjetek.
  • Énekelj neki egyszerű dalokat, mondókákat.
  • Játszószőnyeg: ha telik rá a költségvetésből, lassan be lehet szerezni. De ha nem, sem kell aggódni, hisz érdekességeket felfüggesztve ugyanazt a hatást lehet elérni. A habtapi szőnyegre pedig bárhol leteheted a babát, nem fog felfázni. Én a hátsó részén vastag ragasztószalaggal rögzítettem a mintákat, a biztonság kedvéért.
  • Fürdetés közben a hasára fordítva a babaát hagyod, hadd rugdalózzon a pici.
  •  Puszi, simi és társai, ezekből sohasem elég.
  • Nagyon szeretnek a babák és gyerekek is hintázni. De cseppet sem fontos beszerezni babahintát. Ilyenkor még csak az olyan hinták jók, amiben fekszik a baba. Ringasd pl. alkarodra hasra fektetve. Vagy egy nagy párna közepére téve a picurt lehet görgetni jobbra-balra.

Játékidő kialakítása

Mivel már kisbabád egyre kevesebbet alszik és evés után sem alszik el egyszerre a legjobb idő bevezetni a játékokat. A legjobb erre az evés utáni időszak, amikor még nem álmos, de nem is éhes a pici. Ekkor képes a legtöbb időt egyedül is eltölteni, vagy türelmesen kivárni, amíg gyorsan elvégzünk valami házimunkát. Azonban ne legyenek illúzióink, 10 percnél tovább ritkán fogja a baba lefoglalni magát. Új mozgás, pl. fogás tanulásakor, pedig sűrűn igényli majd a segítségünket, adogatnunk kell kezébe a tárgyakat.
A pici babának még nem kell nagy terület. Lefektethetjük az ágy közepére kellően körbebástyázva, vagy a földre egy textilpelenkával letakart szőnyegre is, vagy ha vásároltunk játszószőnyeget, arra.

Biztonság

Babánk már elég aktív lehet ahhoz, hogy kezével magára húzza a keze ügyébe kerülő ruhadarabokat, vagy hason fekve addig tornásszon, míg elmászik onnan, ahova letettük, ezért figyelni kell arra hová tesszük a babát és mit hagyunk ott mellette. Figyeljünk rá, hogy semmit ne tudjon az arcához húzni, mert az fulladásveszélyes és figyeljünk, hogy ha ágyra tesszük és otthagyjuk kicsit játszani bástyázzuk körbe, nehogy leessen a nagy ficánkolás közepedte. legjobb, ha a földön alakítunk ki játszóteret a picinek. 

Az második hónap orvosi vizsgálatairól ITT olvashatsz