Oldal kiválasztása

Édesapák

 

Tervezted, de lehet, hogy váratlanul ért! Apa leszel, apa lettél!  A kezdet lehet a véletlen műve, de  a folytatás legyen tudatos részedről. Akárhogy is vállalunk gyereket, az mindenképpen nagy felelõsséggel jár. Gyermeked született, büszke apa lettél! Izgalommal és némi aggodalommal tölt el, hogy gondoskodnod kell a piciről? Minden leendő szülő fejében megfordul vajon jó anya vagy jó apa válik-e majd belőle. Egy gyermek érkezése a családba férfinak és nőnek újdonságot, új szerepet jelent amire nem elég anyagilag felkészülni, ennél sokkal fontosabb a lelki érettség és felkészültség.

Talán még fel sem fogtad, hogy miről szól az apa szerep, lehet hogy nem is foglalkoztál vele eddig, de most, hogy itt ez a kis élet a karodban érdemes elgondolkodni, hogy mik azok a dolgok, amelyben te is részt vehetsz, hogyan válhatsz apává, mi vár rád babád születése percétől. Mi nők és a társadalom hajlamosak vagyunk egy gyerek érkezésénél csak a gyermekre és a nőre koncentrálni. Csak ők vannak a középpontban és közben elfelejtjük azt, hogy van egy apa is, akinek éppúgy fontos a kisbabája, mint az anyának. Ugyanúgy joga van kivenni részét a sok örömben és új felfedezésben, ahogy az édesanya teszi azt gyermekével.

A leendő és újszülöttes apukák sokszor érzik azt, hogy kihagyják őket a baba körüli teendőkből, így aztán a csecsemő és a papa közötti kapcsolat sem lesz túl erős. Míg az édesanya kilenc hónapon keresztül kapcsolatban van gyermekével, érzi és szimbiózisban él vele, majd a szoptatáson keresztül ezt folytathatja, addig az apukáknak kevesebb lehetőségük van gyermekükkel kialakítani a mély kapcsolatot. Mégsem jelenti azt, hogy az apának nem lehet szorosabb kapcsolata gyermekével. A babák már az anyjuk pocakjában képesek érzékelni a külvilág ingereit, így azt is érzik, hogy az anyával kapcsolatban lévő személyek hogy viszonyulnak az anyához és persze hozzájuk. Bátran beszélj tehát a párod pocakjához, mert az a kis lény odaben a te részed is, hall és érez téged. Ha a párod pocakjára teszed a kezed érzi a kezeid melegét, és még az is lehet, hogy odabújik vagy rugdalózik jelezve, hogy tudja figyelsz rá.

Az apává válás sok változást eredményez és sok tanulnivalód is van. Minden nem sajátítható el egyik napról a másikra, tehát légy türelmes magaddal szemben! A baba iránt érzett szereteted mindenesetre segíteni fog abban, hogy jó apa legyél.

Magzattal való kapcsolat

Amikor kiderül, hogy baba érkezik a családba elindul az apává válás folyamata is. A magzat és apa közötti kommunikáció  és kapcsolat kiépítésében a nőnek kell vállalni a közvetítő szerepet. Hogy egy férfi apává válhasson kell a párja bizalma is, mivel, ha a nő nem tudja jó apának elképzelni a társát, és erre vonatkozó aggályait, kételyeit hangoztatja az bénítóan hat és szorongást kelt a férfiban. Így épül be az apaszerep kudarcától való félelem, és a férfi igyekszik majd kitérni az apaszerep gyakorlása alól. Az apává válás folyamatát még gátolhatják a környezetből jövő kulturális és társadalmi elvárások. Vannak még olyan téves gondolatok, hogy a gyereknek míg járni, beszélni nem tud csak anyára van szüksége, van anyja, aki gondozza, szeresse, ellássa és az apa csak az anyagiak előteremtésében kell, hogy részt vegyen, majd ha a gyermek akkora lesz taníthatta, de addig elég az anya közelsége. Ezek téves társadalmi beidegződések. A gyermeknek már édesanyja hasában szüksége van az apa szeretetére is, majd az apára mint férfi modellre ahhoz, hogy felnőve jól szocializált és mentálisan egészséges tagja legyen társadalmunknak.

Sok férfi számára a megfogantatás tényével tűnik fel, hogy a nő nem csak a párja, de gyermekének anyja is lehet. Ez többféle reakciót válthat ki. Öntudatlanul felébredhet az anyjuknak szóló tisztelet, és párjukat növekvő figyelmességgel, udvariassággal veszik körül és megjelennek a kímélés gesztusai is. Vannak olyan férfiak, akiknek tudatalattijából előkerül az anyjukkal való negatív kapcsolat és párjukban felismerni vélik anyjuk viselkedését, a kritikus és elutasító anyát. Vannak férfiak, aki a párjuk anyává válásával rádöbbennek arra, hogy a nő olyat is tud, amit ők nem és ezt a kisebbségi érzetet rivalizálással kompenzálják. A kompenzáció során kisebb-nagyobb konfliktusok keletkeznek, amelyet párod nem igazán tud minek tulajdonítani.

A nő szerepe az apává válás folyamatában az, hogy éreztesse párjával, hogy neki is fontos szerep jut az apasággal, és ezt sikeresen be is tudja majd tölteni. Ezek a változások próbára teszik a párkapcsolatot: vagy eltávolítják egymástól, vagy közelebb viszik a pártokat egymáshoz. Alapvető dolog, hogy figyeljünk a másikra, és tartsuk tiszteletben az ő akaratát is, semmit se erőltessünk! Vannak férfiak, akik már az első perctől fogva mindenben részt akarnak venni, mindenhová el szeretnék kísérni párjukat, segítenek orvost választani, elkísérik őket az ultrahang vizsgálatokra, a szívesen követik kezükkel a magzatmozgásokat, beszélnek megszületendő gyermekükhöz és aktívan részt kívánnak venni a szülés folyamatában is. Vannak férfiak azonban, aki nehezen tudják kifejezni számukra is új érzéseiket, gondolataikat és magukban küszködnek, vagy egyszerűen félretolják az ismeretlen érzéseket. Bármelyik gondolat megfogalmazódik benned a konfliktusok elkerülése végett tisztázd pároddal mit érzel és mit szeretnél. Fontos vagy neki, és meg fogja érteni a benned rejlő érzéseket.

Találkozás az újszülöttel

Először is el kell mondani, hogy az újszülöttek egyáltalán nem hasonlítanak azokra az édes pici babákra akiket a  pelenkareklámokban látsz! A babád pici és törékenynek látszik és az is, de bátran fogd meg, vedd a karodba. Ha még sosem fogtál kisbabát kérj segítséget párodtól vagy a szülésnél segédkező személyzettől. Születésük utáni percekben még rajtuk van a magzatmáz, egy kicsit véresek is lehetnek, majd miután megmosdatják őket veheted észre, hogy a fejük gyakran csúcsos, a bőrük ráncos és vörös. Mindez teljesen normális. A baba feje tetején van egy puha, kör alakú folt, a kutacs, ahol a koponyacsont még nem nőtt össze. A szülés során ez biztosítja a baba fejének rugalmasságát, a gyermek növekedésével a kutacs teljesen benő. megjelenhetnek időnként  sötétvörös foltok az újszülöttek szemhéján, az orruk tövénél vagy a hátukon. Van, hogy az orruk fehér pöttyökkel lesz tele az első pár hétben. Ne aggódj, majd eltűnnek. A köldökzsinórcsonk a születés után 5-10 nappal leesik. Nem kell megijedni, ha a kislányok hüvelyéből némi vér szivárog, vagy ha a baba mellbimbója duzzadt; mindez csak az anyai hormonok miatt van, és hamarosan gond nélkül megszűnik. A babák egy része kopaszon, mások  sűrű sötét hajjal jönnek a világra. Az első haj általában kihullik, és a hajszín is változhat.

Csakúgy, mint a szemük színe, amely az első életév végére alakul ki.

Apaként fontos szerep hárul rád a baba ellátásban, gondozásában. Ez mindhármatoknak nagyon fontos: a gyermeked igényli a közelségedet, és az újdonsült mamának is szüksége van a támogatásodra. Így közösen vállaljátok a feladatokat és a felelősséget is. A baba gondozása során olyan kapocs alakul ki köztetek, ami hosszú távon megalapozza biztonságérzetét.

Jó, ha minden férfi tudja, hogy a nők egy része szülés után levert, depressziós hangulatba kerül. Ennek hormonális okai vannak, a várandósság és a szülés időszaka alatt a női testben rengeteg változás zajlik. Ilyenkor az anyák feszültek vagy levertek lehetnek, könnyen sírva fakadnak olyan dolgok miatt is, amit korábban fel sem vettek. Légy türelmes és gyengéd, avval teszed a legjobbat párodnak.

Hogy miben tudod még kivenni részedet a gyermekeddel való kapcsolat szorosabbá tételéhez:

Beszélgess párod hasában lévő kisbabáddal! A magzat ugyanis már 15. héttől kezdve hallja a külvilágból érkezp hangokat.

Vegyél részt a szülésben! Légy a szülés aktív résztvevője, ne csak a váróban izgulj, hogy minden rendben megy-e, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba! Igazán szoros kapcsolat alakul ki sok baba és papa között, ha apuka a szülés során végig jelen van, ha ő vágja el a köldökzsinórt, ha ő tartja először kezében az újszülöttet, ha ő teremt vele először szemkontaktust. Mindez nem kényszer, ha bármi ellenérzésed van evvel kapcsolatban nem kell jelen légy!

Böfiztess! Miután kisbabátok jóllakott itt az ideje, hogy nagy és erős apa lévén te vedd készbe a dolgokat és segíts kisbabádnak megszabadulni a sok lenyelt levegőtől. Meglátod hálás lesz érte.

Pancsizzatok! Miután hazavittétek a babát otthon rengeteg teendője lesz a kismamának. Egy perce sem elsz arra, hogy kifújja magát, kicsit pihenjen. Mi mást vállalhatnál magadra, mint a pici fürdetését? S miközben mosdatod, lesz alkalmad beszélni is hozzá. Fél éves babával már közös fürdőzés, zuhanyzás is megengedett. Néhány közös vízi játék után felejthetetlen emlékben lesz részetek.

Vidd magaddal a babát! Időnként az apuka is felkötheti a kengurut vagy a babahordozót. Kösse össze a kellemest a hasznossal: egy kis ügyintézés vagy bevásárlás is közelebb hozza egymáshoz a babát és a papát.

Szundikáljatok napközben együtt! Nincs annál szebb látvány, mint hasadon alvó babával szundikálni. Persze közben figyelni kell, nehogy lecsússzon kisbabád, de ennél meghittebb dologban nem igazán lesz részed a következő pár hónapban. Különböző szakértői véleményeket olvashatunk a baba és a szülők együtt alvásáról, amely napjainkban a sok ellenjavallat mellett is egyre népszerűbbé válik. Az Amerikai Gyermekorvos Akadémia (AAP) szerint nagyon veszélyes, ha a szülők megosztják ágyukat a picivel. Ezért kizárólag csak a délutáni együttszundizás javasolt!

Légy gyerek, hülyéskedj! Vicces pofákat vágni, furcsa hangokat kiadni nyilvános helyen? Egyetlen esetben elfogadható ez a viselkedés: ha a gyermekeddel vagy! A papák különösen nagy mókamesterek, pláne, ha vicceikre a kicsik vihogva, tapsikolva reagálnak…