Oldal kiválasztása

Családtervezés

 

A párok életében nagy jelentősége van egy gyermek születésének. Ennek ellenére sokan mégsem tesznek meg mindent azért, hogy egészséges utódjuk szülessen.

Sokkal nagyobb hangsúly kerül az anyagi háttér biztosítására. Sokszor elhangzik, hogy akkor lesz majd baba, amikor már biztos munkahelye lesz a szülőnek, amikor elkészül a ház, vagy beköltözhető a lakás. Valóban nagyon fongos, hogy milyen körülmények közé születik egy gyermek, hisz nem mindegy milyen esélyekkel indul az életben, de valóban csak ennyi lenne? Az anyagi biztonság a legfontosabb?

Hogy mit kellene tennie a társadalomnak, hogy hogyan kellene együtt működnie az iskolának, szülőknek, egészségügyi intézményeknek, védőnőknek, orvosoknak, pedagógusoknak, milyen fórumokon szólítanak meg bennünket ilyen témában arra most nem térnék ki. A családtervezésben leginkább közreműködők nem ezek a szervezetek, hanem a férfi és a nő, akik gyermeket szeretnénk.

Egyszerű lenne azt mondani, hogy elég, ha elhatározzuk magunkat, hisz a többit majd megoldja a biológia, de a családalapítás, a fogantatás ha ilyen egyszerűnek tűnik sem ennyire egyszerű. Már kamasz korunktól kezdve készülnünk kellene rá, ugyanis az egészségünk megóvása fiatal felnőtt korunktól kezdve már csak a saját felelősségünk. Egészségesnek lenni a alap feladata annak, aki tudatosan készül az anyaságra vagy az apaságra. Az egészséges életmódot nem lehet elég korán kezdeni és most ne a trendi étkekre és sportokra gondoljunk, sokkal inkább a kiegyensúlyozott táplálkozásra, az fitt testre és lélekre, a mozgásgazdagságra és arra, hogy nem károsítjuk szervezetünket csak azért, mert bűnbe esni ma már nem akkora baj. Egészség, csupán ennyi kell ahhoz, hogy az a pici élet, ami a nő méhében fogan a legjobb eséllyel induljon el az életben, hogy ellenálló legyen az allergiával, a vírusokkal, baktériumokkal szemben.

Optimális családtervezés

Az optimális családtervezés nem más, mint a családtervezési módszerek együttes alkalmazását értjük. Az igényes családtervezés az utódok egészségét és szellemi adottságait is kedvezően befolyásolja. A módszerek alkalmazása az egészségmegőrzés szerves része.

Alkalmassági vizsgálatok:

  • genetikai alkalmasság

A családfa felvételével kimutathatóak mind a nő mind a férfi családjában előforduló örökletes betegségek.

  • leendő kismama egészségügyi vizsgálata

A nő kórelőzménye és a jelenlegi állapota alapján olyan betegségre derülhet fény amely a terhesség kihordását befolyásolja (pl.: izületi gyulladás, pajzsmirigy-betegség, epilepszia,magas vérnyomás, daganat, vese- és májbetegség, szív- és érrendszeri vagy vérképző rendszeri ártalom, nemzőszervi elváltozás, cukorbetegség ), akkor a terhesség alatt biztosítani kell a nő speciális gondozását.

  • leendő apuka egészségügyi vizsgálata

A vizsgálat a nemzőképesség ellenőrzése, amely a megszakított érintkezés útján nyert ondó laboratóriumi vizsgálatát jelenti. Három-öt napos nemi önmegtartóztatás után a reggeli órákban az ondót tiszta edényben felfogják, és ezt követően 1-3 órán belül megvizsgálják. Az ondósejtek száma milliliterenként átlagosan 40-45 millió. Az élénken mozgó ondósejtek aránya átlagosan 45%. Az ondó mennyisége átlagosan 2-8 ml. Az ettől eltérő eseteket az Andrológiai Szakrendelésre utalják.

  • pszichoszexuális alkalmasság

A fogamzáshoz a nemi élet elengedhetetlen. Így a családtervezők alkalmasságát e tekintetben is szükséges elősegíteni. A szexuális életükkel elégedetlen párokat szexológushoz utaljuk.

  • A gyermekvállalás optimális életkora
  • A szülések közötti optimális időtartam
  • három hónapos felkészülés a fogamzásra