Oldal kiválasztása

A baba életének 4. hónapja





Fizikai és értelmi fejlődés

A négy  hónapos baba  izomzata elég fejlett ahhoz, hogy változatos mozdulatokat tegyen a gyors fejlődésnek köszönhetően. Elérkezett az idő, hogy egyedül hasra forduljon, a fejét 90 fokig képes felemelni.  Ha hasra fektetjük, könyökön támaszkodva felemeli az egész felsőtestét.  Kezei magabiztosabban mozognak és egyes mozdulatokat akarattal végez. Kíváncsi és érdekli minden, ami körülveszi. Mosolyog az ismert személyekre és hangosan nevet. Mormolja és próbálgatja a kiadott hangokat. Mindent amit elér, meg akar fogni.  Ha egy új tárgyat mutatunk és ez tetszik neki akkor éles hangokkal és lábdobogással fejezi ki örömét. Nagyon csodálkozik amikor énekelsz neki és néha ettől hirtelen elcsendesedik. Megérti azt, hogy „evésidő” és reflexből kitátja száját miután meglátja a melledet vagy a cumisüveget.

Fizikai fejlődése és az esetleges sérülések  érdekben ne fektesd a babát párnák közé, mielőtt megtanulna ülni, ne állítsd lábra mielőtt magától felemelkedne! Ezek olyan hibák, amelyek a hátgerinc sérüléséhez is vezethetnek.

A fürdőzés olyan tevékenység, amelyben az izmokat át lehet mozgatni., Ha módodban áll érdemes kipróbálni az együtt fürdét egy nagy kád vízben kisbabáddal. Hasra fektetve minden izmát át tudja mozgatni, fejlődnek a medenceizmai. Fürdés közben rúgja a vizet, pancsol, és talán visongat is hozzá. Ha babád nem szeret fürdeni a fenti sorokat ne erőltesd.  Egyenként előkerülhetnek a vízbe való játékok, de ügyelj arra, hogy használat előtt alaposan mosd meg a játékokat. Fürdés előtt pedig adj neki egy pár percet, amikor a nagyágyon meztelenkedhet.

Látás

Már képes fókuszálni közelre és távolra is egyaránt, de a közelebb lévő tárgyakat szívesebben nézegeti. Élesen látja már akár a 4 méter távolságban lévő tárgyat vagy személyt is. Mozgó alakzatot, családtagot képes követni a tekintetével, és mindvégig élesen látja azt. Szemével az arcunkat követi, sokkal érdekesebb számára az élő arc, mint a képen látható. Szopizás közben is az édesanyja arcár vizsgálgatja. A tekintete ekkor már nem rángatózó, hanem folyamatos. A negyedik hónap végére már a színlátás is kialakul. Ha hirtelen zajt hall összerezzen, és odafordítja a fejét. Kíváncsi rá, hogy mi történt. A leesett tárgyak után tekint, az eltűnt tárgyat tudatosan keresi az eltűnés irányában. A tükörképét már hosszasan figyeli, néha-néha rá is mosolyog.

Hallás

A hallása is sokat fejlődött az elmúlt hónaphoz képest. Már majdnem olyan jól hall mindent, mint a felnőtt ember. Ha két irányból hall beszédet, képes különbséget tenni a hangok forrásai között. Akár egy párbeszédet is figyelemmel kísér, és mindig az éppen beszélő felé fordítja a fejét. Nyugtatólag hat rá a halk zene, a kedves dudorászás, és az édesanyja hangja. Ha hirtelen zajt hall, összerezzen, megijed, talán sírva is fakad.

Szaglás

A szagokat megkülönbözteti. Jó kis közös játék lehet a dolgok szagolgatása. Ő sokat fejlődik ezáltal, te pedig jót mulatsz a reakcióin.

Beszéd fejlődése

A gégefő, ahogy elválik a szájpadlástól, lassan lesüllyed a helyére, ezáltal már orron és szájon át is tud levegőt venni. A lélegzetvétele is akaratlagos mostmár, ha úgy van kedve, néhány másodpercig nem vesz levegőt, vagy akár nagyot sóhajthat. Ezáltal a hangképzés megindul, elkezdi a magán és mássalhangzók társítását (baa, kaa, maa, de, hí, moo.). Mindezek mellett egyetlen hanggal próbál beszédet utánozni. Édesen hangsúlyos és néha megnyomja, hangosabban, más hangszínben mondja. Így fedezi fel a saját kis hangocskáját. Ezzel a kis párbeszéddel kezdeményezi a játékot is.

Táplálkozás, alvás

Naponta már csak 5-ször szopizik (azaz, ha 5-ször szopizna, az is elég lenne neki). A többi alkalommal esetleg csak szomját csillapítja, vagy csak anyuci közelségére vágyik. Sok baba a 4. hónap végére már átalussza az éjszakát, vagy legalábbis 6 órát képes egyben pihenni. Más babáknál viszont megkezdődik a fogzás és a viszkető ínye akár minden órában is megzavarhatja az álmát, ilyenkor szopizni szeretne, de szintén nem az éhség miatt, hanem csak megnyugtatásképp. Néhány baba, aki eddig talán már átaludta az éjszakát, képes hozzászokni az éjszakai gyakori fölkeléshez.

A tápszeres babáknak 4, az anyatejes babáknak 6 hónapos kortól javasolják a szilárd ételek bevezetését. Kezdetnek reszelt almát, burgonya, répa, vagy tökpürét javaslok. Ezekből is első alkalommal csak 1-3 kanálkával, második nap 5-7 kanálkával, majd fokozatosan emelve az adagot az 5. napra akár már akár egy normál 150 g-os adagot is elfogyaszthat a kicsi. Fontos, hogy mindig ugyanabban az időben, 4-5 napig ugyanazzal az étellel kínáljuk a kisdedet, hogy az esetleges allergiás reakciókra időben felfigyelhessünk. A szilárd táplálék elfogyasztása után bizonyára meg is szomjazik, tehát kínáld meg anyatejjel, vagy vízzel.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

Elméletben, egy egészséges és jól kifejlett 4 hónapos baba súlya duplája a születési súlyának. Szóval, ha a születési súlya 3000 gramm volt, akkor most körülbelül 6000 grammot nyom. Ha megnézed súlyának gyarapodást a meglevő ábrán, észreveszed hogy a növekedés görbéje folyamatosan felfelé ível.

A baba hosszában is észlelhetsz különbségeket. Ha születéskor a baba hossza 50 cm volt most elérheti a 62 cm is.

Ne essél abba a hibába, hogy összehasonlítod a saját babádat a barátaid vagy ismerőseid gyerekeivel. Minden gyereknek meg van a saját fejlődési ritmusa és úgy, ahogy a felnőttek sem hasonlítanak egymásra, úgy a babák anyagcseréje és testfelépítése is különbözhet.

Ha a négy hónapos babád nem felel meg a fent felsoroltaknak, nem kell aggódnod. Teljesen normális, ha fizikai és pszihikai téren később fejlődnek ki, úgyis hamar utólérik a többieket. Akárhogy is, sokat kell foglakoznod vele, segítve a fejlődését. Ezt megteheted anélkül is, hogy pár szakaszt eröltetve átugorj.