Oldal kiválasztása

Újszülött a családban

 

A kórházból való távozással nem csak hazaérkezünk otthonunkba, hanem a felelősséget is átvesszük az itézménytől, amely nagy  megpróbáltatást jelent a család számára, még akkor is, ha az újszülött rooming-in rendszerű ápolásban részesült és az anya már sok mindent megtanult. Ha az anya már a többedik gyermekét tartja most a karjában sem egyszerű a helyzete, így mindent meg kell tenni környezetének, hogy a hazaérkezés és az otthoni első napokat zökkenőmentesen töltsék.  A napi rutin kialakításának nagyon fontos eleme a folyamatosság és az egységes szemlélet vagyis a következetesség.

A kórházban elvégzett szűrővizsgálatoknak köszönhetően egészséges újszülöttet vihetünk haza. Az édesanyát a tisztába tevéssel, köldökkezeléssel és bőrápolással kapcsolatos feladatok elvégzésére már a rooming-in rendszerben megtanították. Ha megfelelő mennyiségű anyatej áll rendelkezésre az újszülött az első hónapokban kiegészítő táplálásra nem szorul. A levegőztetésnél ügyelni kell a fokozatosságra.  Nyáron már egy hetesen, télen 3-4 hetes kortól lehet levegőre vinni a picit, de mindig vegyük figyelembe az időjárást.

Az újszülött szobájának szellőztetését már az első naptól meg kell oldani, időjárástól függően ilyenkor is fel kell öltöztetni. Az öltöztetéssel kapcsolatban fontos szempont, hogy az anyák hajlamosak túlöltöztetni az újszülöttet. Amíg bizonytalan vagy az öltözéssel kapcsolatban, addig gyakran ellenőrizd, hogy nincs-e melege, nem fázik-e kisbabád. A tűző napsütéstől azonban minden körülmények között védeni kell az újszülötteket. Szobahőmérsékletnek a 22-25 fok az ideális, fürdetéskor ez lehet kissé magasabb.

Az újszülött altatásához legjobb póz az oldalt fekvés, bár erről megoszlanak a vélemények. Bárhogy is fektesd kisbabád, nem szabad túl beöltöztetni éjszakára és nem szabad túltakarni sem. Feltétlen orvosi vizsgálat szükséges, ha lázas, ha görcsöl, ha hányt, vagy hasmenése van.  Nagyfokú aluszékonyság, táplálhatatlanság, kiütések megjelenésekor ugyanúgy orvoshoz kell fordulni.

Családi harmónia

Akármilyen pici és magatehetetlen a kisbabád,  elképesztő kifinomultsággal érzékeli, hogy milyen hangulat uralkodik környezetében. Mivel szimbiózisban él veled a te hangulatodra reagál a legjobban. Amikor a hangulat hirtelen rosszabbodik, az nála is azonnal jelentkezik valamilyen formában. Amikor a szülők, vagy a szülő és a nagyobb gyermek, vitatkoznak, rosszabb esetben durván veszekednek, az újszülött akkor is gyakran felsír, ha a hangok nem hatolnak el hozzá. A család többi tagjára sokkal nagyobb felelősség hárul ezen a téren, hiszen a kismama sokkal kimerültebb és érzékenyebb, mint előzőleg bármikor.

Az édesapát fel kell készíteni arra, hogy az első pár hét a babával az ő számára is megterhelő lesz. Amikor nagyobb gyermek(ek) is van(nak) a családban, akkor főként az apa dolga, hogy ellássa őket, mert a kismamának sokkal több pihenésre és regenerálódásra van szüksége. Ez amellett, hogy ugyanannyit dolgozik, mint előtte, több időt, türelmet és energiát kíván.

Amikor az anya stressznek van kitéve, az elsődlegesen a tejtermelését befolyásolja igen negatívan, emellett kihat a babára is. A tejelválasztás nehezebben indul meg. . Amikor a baba sírni kezd, akkor a kismama nyugtalanul próbálja a sírás okát kideríteni, ez kimerültséget von maga után a baba és a kismama számára is. Mindketten nehezebben regenerálódnak. A legrosszabb eset, amikor a baba mellett, az ő füle hallatára veszekszünk. Elemi erővel tör rá nem csupán az érzelmi törés, de a hangerő is. Gyakori ismétlődés esetén folyamatos félelemben tartja a babát az eshetőség, hogy ez bármelyik pillanatban bekövetkezhet, gyakran későbbi mentális zavarokhoz vezethet. Természetesen, mindennek vannak fokozatai, és nyilvánvalóan minden családban előfordulnak kisebb viták. A család részéről lehetetlen kérés, hogy búra alatt tartsák a kismamát, és a problémákat félresöpörjék, amíg fel nem gyülemlik annyira, hogy a végén tényleg válságos állapot állna elő. Nem ez a megoldás, de törekedni kell arra, hogy képesek legyünk higgadtan hozzáállni a dolgokhoz, továbbá valóban valamilyen mértékben óvni kell a kismamát a zaklatottságtól.