Oldal kiválasztása

Tejtermelést serkentő praktikák

 

Minden anyauka félelme, aki anyatejjel táplálja kisbabáját, hogy nem elég a teje. Még a rutinos, sokgyermekes anyukák fejében is megfordul ez egy átsírt éjszaka vagy nap után. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy elég tej áll rendelkezésre kisbabánk számára gyakran kell mérlegre tennünk, hogy lássuk elégséges-e a súlygyarapodása.

Annak ellenére, hogy a babák igény szerint szopnak és nem esznek többet annál, mint amennyit megkívánnak mi édesanyák sokat tehetünk azért, hogy több tejünk legyen.  Az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány tippet, amivel elérhetjük, hogy több tejünk termelődjön.

Nyugodt környezet!

A stressz nagy hatással van minden gyermek lelkiállapotára. A szoptatott csecsemők különösen érzékenyek az anya hangulatára, mivel aktív mély és belsőséges kapcsolat van közöttük. A édesanya stresszes állapota kihat a tejtermelésre is. Ha feszült vagy, a  babád sírással reagál feldúlt lelkiállapotodra, amitől még stresszesebbnek érzed magad. Ennek hatására a tejed is elapadhat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben meg is szűnik. Ha kiiktatod környezetedből a feszültségforrásokat tejed újra beindulhat, és gond nélkül szoptathatod a gyereket.

Szoptass gyakran!

Ahányszor csak kéri a kicsi szoptasd meg! Valahányszor éhesnek látod tedd mellre, így gyorsabban termelődik a tejtermelésre. Ha az egyik emlőt már teljesen kiürítette, de még éhes, ajánld fel neki a másik melledet is. A következő szoptatáskor azzal az oldallal kezdd, amelyikben előzőleg több tej maradt.

Igyál sok folyadékot!

Ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű tej termelődjön elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. A megfelelő mennyiség minimálisan 2,5 liter folyadékot jelent. Ez a folyadék lehet víz, ásványvíz vagy gyümölcs-, és zöldséglé is. A kávé, tea, szénsavas italok, alkohol és energiaitalok fogyasztását azonban kerülni kell.

Egyél rendszeresen!

Nem elég a folyadék, ha nincs elég kalória a szervezetedben nem lesz elégséges a tej mennyisége. Azok a nők, akik szoptatják gyermeküket 500 kalóriával égetnek el többet, mint nem szoptató társaik. A rendszeres egészséges tápanyagokkal történő étkezéssel biztosíthatod, hogy az anyatejben a megfelelő tápanyagok szívódjanak fel a megfelelő mennyiségben. A rendszeresség nem habzsolást jelent, csupán naponta 3-5x való étkezést, amelyben helyet kapnak ahúsok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek és gabonafélék. A szénhidrát fogyasztás mérséklésével sem jönnek rád felesleges kilók, sőt még fogyni is lehet.

Fejni, vagy nem fejni?

Kell vagy nem kell?! Ha még egyszer végiggondoljuk, mit jelent a kereslet-kínálat elve, akkor a választ magunk is megadhatjuk. Attól függ, szükségünk van-e több tejre, mint amit saját gyerekünk elfogyaszt, illetve számítanunk kell-e olyan időszakokra, amikor másnak kell megetetnie a babát lefejt tejjel. Ha igen, akkor rendszeres fejéssel növelhetjük és biztosíthatjuk a szükséges tejmennyiséget, akár egy egész hűtőládára valót. A gyakorlat azt mutatja: az első hetekben szükség lehet arra, hogy az anya egy kis fejéssel megkönnyebbítse, lágyabbá tegye a mellét. Így könnyebben rá tud kapni az apró újszülött. A kézi fejést tehát minden anyának célszerű megtanulnia egy tapasztaltabb nőtől – de alaphelyzetben nincs szükség arra, hogy minden szoptatás után fejjen.

Néphiedelmek?

Anyáink idejében rengeteg olyan módszer vagy étel és ital keringett az édesanyák körében, amelyekről azt gondolták illetve sokan még ma is gondolják, hogy hasznosak, serkentik a tejtermelést. Tudományosan nem vizsgálták, de mivel ártani sem ártanak ezért párat felsorolunk közülük. Ilyen a sör, amelyből érdemes az alkoholmentes változatot fogyasztani, vagy a madártej, a rántott leves.

Homeopátiás szerek

A természetgyógyászatban is megtalálhatóak bizonyos szerek, amelyek elősegítik a tej termelődését. Mielőtt azonban bármilyen szerhez nyúlsz hivatásos természetgyógyász véleményét kérd ki, nehogy épp az ellenkezője süljön ki a szerek elfogyasztása után.