Oldal kiválasztása

A terhesség 11. hete

 

Magzat:
A baba feje pont fele akkora, mint az egész teste, de ez nyilván változik majd a későbbiekben.
A 11. héten már a körmöcskék is előbújnak és kialakul a szemben az írisz is. Kb. 7 grammot nyom a picúr, lassan az összes szerve kifejlődik. A szívverése 160-t ver percenként. Ugyan a herék és a petefészkek már kialakultak, azért még ne kezdd el kidekorálni a gyerekszobát! Még néhány hétig biztosan nem fogod megtudni a pici nemét. A baba tényleg mozog! Már az ultrahangon is láthatod, ahogy a kis akrobatád hadonászik a kezeivel és a lábaival, bár Te még mindig nem fogod érzékelni mozgását.

Magzat méretei:
A magzat 3,8 cm hosszú, súlya 48 gramm.

Kismama:
Most már mindenképpen figyelj a bevitt kalóriára. A fogyókúra a terhesség egyik szakaszában sem ajánlott, tehát inkább a mértékletességet tartsd szem előtt. Ebben az időszakban szedhetsz fel magadra a legtöbbet, de ezt majd le is szeretnéd adni, ezért egyél, ami jól esik, csak ésszel, és ha lehet akkor mozogj valamicskét, sétálj, tornázz! A hormonszintek változása erős fejfájást eredményezhet ebben az időszakban, de egy kis odafigyeléssel megelőzheted a kialakulását: egyél rendszeresen, igyál rengeteg folyadékot, engedj magadnak minél több pihenést, és kerüld a stresszes szituációkat. A hormonok rapszodikus változásának köszönhető egy másik kellemetlen jelenség is, amely nemcsak téged érinthet negatívan: az érzelmi hullámzás. Előfordulhat, hogy hirtelen elsírod magad, vagy épp veszekedhetnéked támad valami banális ok miatt. Megnyugtatlak, ez teljesen természetes dolog, néhány héten belül el fog múlni.
Lehet, hogy az első trimeszter émelygéssel terhelt időszaka nem kedvez a szexuális életeteknek, de vannak olyan kismamák, akik a terhességük alatt kirobbanó formában vannak az ágyban. Ez a kismedencei vérbőség fokozódása miatt van. Fontos! Ha a partnered nem nyomja a hasi területet, a szex semmilyen káros hatást nem gyakorol a magzatra, de azért ne ebben az időszakban próbáljátok ki a vadabb pozíciókat!

Terhesség hétről-hétre: