Oldal kiválasztása

A baba életének 10. hónapja

 





 ű

Fizikai értelmi és érzékszervi fejlődése

Most már bármikor megeshet, hogy a kicsi feláll. Így sokkal könnyebben felfedezi a környezetét. Előszeretettel mászik fel a székekre, magasabb helyekre, mivel még nem alakul ki a félelemérzete. A kezedbe kapaszkodva stabilan áll, rugózik, esetleg lépeget. Rohamosan fejlődik a kézügyessége. Apróbb tárgyakat kiszedeget a tartójukból. Beszéde, értelme ugrásszerűen fejlődésnek indul. Folyamatosan ismételget, utánoz, egy-egy szót már ki tud mondani. A szeme láttára elrejtett tárgyakat mindig ugyanazon a helyen keresi. Ismeri, és rámutat testrészeire.

A középső alsó fogak mellett megjelenik még 2-4 felső fog is. Nem kell aggódnod, ha késik a megjelenésük. De ha tíz hónapos korig nem jelent meg egy foga sem, kérhetsz tanácsot egy szakorvostól. Szintén ebben a korban kell megelőzni a lúdtalp kialakulását, azzal hogy kemény talpú cipőben járatod a gyereket.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

A súlya eléri és meg is haladja a 9 kg-t. A hossza kb. 71 cm.

Táplálkozás

A 10 hónapos csecsemők étrendjében nincs nagy különbség az előző hónapéhoz képest, de már kis falatkákat is lehet adni reggelire és uzsonnára. Evvel késztetjük kisbabánkat az önálló evésre. Reggelire túros vagy vajas kenyeret, gyümölcsöt adhatunk. Ebédre zöldségben gazdag húslevest apróra vagdalva grízgaluskával, piritott kockával, főtt tésztát, vajas zöldségpépet, darált húst,  májat adjunk. Uzsonnára tejbegrízt, tejberizset, kekszes joghurtot vagy paradicsommal és vajjal kikevert túrót, túrós gombocot, különféle pudingokat, grízes-rizses laskákat, vajas puliszkát stb.

Fejlesztő játékok

  • kukucs játék még mindig népszerű és még jó ideig az is lesz. Lehet a függöny, az ajtó, a paplan, egy pléd, a szekrény, a kanapé…szinte bárhol játszani.
  • Hintáztasd, lóbáld, te fogd meg a hóna alatt, valaki a lábánál és zsip-zsup-ot játszatok.
  • Szeretni szokták a tologatós játékokat, pl. dömper, játék babakocsi, lábbal hajtós kisautó
  • Szeretnek dugdosni. Akár csinálhatsz is neki egy dobozt, amin egy kisebb lyuk van és mindenféle dolgot dugdoshat bele.
  • Mondókázzatok, táncoljatok, tornázzatok, forogjatok, lógasd fejjel lefelé, huzakodjatok, énekeljetek, berregjetek, mimikázzatok…amit eddig is