Oldal kiválasztása

Szülés

 

 

A szülés, születés pozitív élmény. Nem csak  a test szintjén végbemenő folyamat, hanem olyan élmény, amelynek komoly lelki tényezői is vannak. A vajúdás órái alatt a test és a lélek is vajúdik.

Az anyának fel kell készülnie az elválásra, és arra, hogy a szüléssel, születéssel megindul egy új élet mind a baba, mind a mama számára. Ha siettetik a testi folyamatokat,  nem hagynak időt a léleknek és az anyává válás folyamata nem tud zavartalanul végbemenni, kiteljesedni. Fontos, hogy az anya teste és lelke együtt haladjon a vajúdás útján, hogy a nő lelki szinten is mélyen át tudja élni azt a személyes folyamatot, amely gyermeke világra hozatalát jelenti.

Ha hagyják a testet és a lelket is megérni a szülés, születés csodájára, akkor ez a folyamat olyan erővel tölti el az anyát, amely megerősíti  őt az elkövetkezendő hetek, hónapok, évek nehézségein. Egy erőt adó szülés után sokkal magabiztosabban, könnyebben fogja venni az akadályokat, emellett fejlődik a nő önbizalma és önismerete.

Egy kismamának fel kell készülnie az előtte álló szülésre, hogy maga a folyamat kielégítő, pozitív legyen, amelyből majd a későbbiek során erőt meríthet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy megtervezed a szülésed. Inkább arra koncentrálj, hogy minden várandósság alatt keletkező félelmed feloldódhasson, és mire elérkezik a ideje, már ne legyenek megválaszolatlan kérdéseid, és csak a babád születésére koncentrálhass. Hogy mindez megvalósulhasson meg kell  tudnod fogalmazni az igényeidet, az elvárásaidat. Ehhez azonban ismerned kell magát a szülés anatómiai lefolyását, a kórházi lehetőségeidet, a családod hozzáállását a szüléssel kapcsolatban, hogy kire milyen mértékben támaszkodhatsz.

Ha minden kérdés tisztázódott már csak arra az euforikus, mindent elsöprő érzésre kell koncentrálnod, mely alatt megszűnik a világ körülötted és csak te és a babád lesztek számodra.