Oldal kiválasztása

Anyatej előnyei

 

Szerencsés az a baba, aki anyatejjel táplálkozik és szerencsés az édesanya is, aki anyatejjel tudja táplálni kisbabáját. Kezdhetnénk a praktikussággal érvelni, de úgy gondolom, hogy nem ez a legfőbb szempont, ami miatt a szerencsés jelzőt használtam.

Szerencsés édesanya

Miután világra hoztuk babánkat minden vágyunk karunkban tartani, csodálni, szeretgetni a picit és bármit megadnánk neki, amit szeretne. A babának szokatlan az új környezet, fényes és hangos, hideg és idegen minden, egyetlen ismerős dolog az életében az anya hangja, megnyugtató ölelése és érintése. Az édesanyának is szokatlan az új helyzet, mivel a kis élet, akit a szíve alatt hordott hónapokon keresztül már nem dörömböl odabentről és megszűnt az a jóérzés, ami egy kismamát jár végig a várandóssága alatt. A várnadós érzést felváltja egy más, felelősségteljesebb, szeretetben és viharos érzelmekben gazdag időszak.  Az anyatejjel, a szoptatással anya és baba újra összekapcsolódhat, kicsit egyé is vállnak és egy meghitt szeretetteljes légkörben csak egymásra figyelve léteznek együtt. A szopás serkenti az oxitocin termelődését. Ha közvetlenül szülés után mellre teszik a babát, a szopás hatására keletkező erőteljes méhösszehúzódások segítenek a lepény leválásában. A szoptató anya hamarabb visszanyeri szülés előtti alakját, mint az, aki tápszerrel táplálja gyermekét. Várandósság alatt az anya hasán, combján és felső karján zsírlerakódás jelenik meg. Az így felszedett kilók nem haszontalanok: tartalékot képeznek a szoptatás időszakára. Mivel a folyamat hormonális irányítás alatt áll, szoptatás nélkül nagyon nehéz megszabadulni ezektől a zsírpárnáktól. A szoptatás viszont az első félév során eltűnteti őket, feltéve, hogy a kismama nem fogyaszt a kelleténél több kalóriadús ételt, italt. Tévhit, hogy csak a bőséges étkezés és a cukros italok biztosítják a kielégítő tejtermelést. A szoptatás csökkenti a cukorbeteg anya inzulinigényét. Kevesebb kívülről bevitt inzulinra lesz szüksége, mint várandóssága előtt.

Szerencsés babák

Az anyatej élő anyag, amely összetételében és mennyiségében folyamatosan alkalmazkodik a gyermek igényéhez a prolaktin nevű hormon termelődésének hatására. Szülés után először nagyon fehérjedús, rengeteg immunanyaggal. Majd a zsírtatralma növekszik és a fehérjefélék aránya változik. Az elválasztás során a tej mennyisége csökken, tápértéke és védő hatása növekszik. Egy éves korban is nagyon fontos szerepe van a baba táplálásában, hiszen rengeteg védőanyag van benne, és fajazonos fehérje, ami a legkönnyebben beépíthető, és nem okozhat allergiát. Az anyatej vastartalma nagyon jól hasznosul, sokkal jobban, mint más forrásokból.
A szoptatott gyermeknek féléves koráig más folyadékra vagy más táplálék-kiegészítésre nincs szüksége, mivel tele van ásványi anyaggal és nyomelemmel. A gyermek fejletlen immunrendszere az anyatejben lévő védőanyagok támogatására szorul. A tápszerekkel ellentétben az anyatej speciális védelmet nyújt a gyermek számára, a gyermek nem lesz tőle allergiás. Kizárólagosan szoptatott csecsemők között szinte soha nem találni vérszegényt, ritkábbak és gyorsabb lefolyásúak a felső légúti és az emésztőrendszert érintő fertőző betegségek. A szoptatás hosszú távú előnyökkel is jár: csökkenti egyes daganatos megbetegedések, az inzulinfüggő cukorbetegség, a fogfejlődési rendellenességek, egyes beszédhibák, és az elhízás kialakulásának esélyét.

Jótékony anyatej

A várandóság utolsó harmadában kezd termelődni az előtej, amely magas energiatartalmú, immunizáló hatású. Az előtej ideális táplálék az újszülött számára. Hashajtó hatású, amely elősegíti, hogy kiürüljön a magzatszurok és a bilirubin nevű anyag, amely a sárgaságot idézi elő. A tejképződés körülbelül a 3. napon indul be, ezt hívjuk tejbelövelésnek.

Az anyatej mennyisége és minősége

A tej mennyisége sok mindentől függ. A fizikai adottságok mellett (az anyamell mirigyállománya), meghatározó szerepe van a megfelelő ingerlésnek, tehát a baba szopási technikájának is. Vannak édesanyák, akiknek már a kezdetektől nagyon sok tejük van, másoknak éppen annyi, amennyi a babának kell, és vannak, akiknek ennél valamivel kevesebb. A tejképződés a baba igényeihez igazodik. Az anyatej az ún. elülső, közbülső és hátulsó tejből tevődik össze. Mindegyiknek más szerepe van a csecsemő táplálásában. A szoptatás elején a tej hígabb, amely a baba

A leggyakoribb problémát a mellgyulladás jelenti, amit a mell nem megfelelő ürülése, a pangó tej okoz.

Mik lehetnek a jelei?

  • Fájdalmas csomók keletkeznek a mell különböző területein.
  • Nagyobb, összefüggő megkeményedett szövetrész alakul ki.
  • Bőrpír jelenhet meg a mellen.
  • A mell, a mellbimbó ödémás megnagyobbodása tapasztalható.
  • A tejcsatorna záróizmai begyulladhatnak.
  • A hirtelen felszökő, magas láz, mely gyengeséggel és rossz közérzettel jár együtt haladéktalan segítséget igényel.

A megfelelő segítség rövid idő alatt gyógyulást eredményez!

A baba akkor szopik ügyesen, ha jól tudja száját a mell megfelelő részére tapasztani, és kellő erősségű vákuummal tud szívni. Így nem okoz sérülést, egyúttal megfelelő módon ingerli a mellet, ami segíti a hatékony tejképződést. A jó szopási technikának meghatározó szerepe van az artikulációs izmok fejlődésében is. Ha a mama megfelelő technikával teszi mellre a babát, akkor segít neki ellazulni, így csak az evésre kell figyelnie. A különböző szoptatási pozíciók közül egyénre szabottan kell kiválasztani azokat, amelyek a mamának és a babának is kényelmesek. A megfelelő helyzet megtalálása a mellgyulladás esetén felgyűlt tej kiürítésében is segíthet.