Oldal kiválasztása

Fogzás, fogápolás

 

A fogfejlődés már a méhen belüli élet hatodik hetében elkezdődik,  a tizedik héten a foglécen már felül és alul tíz-tíz hámcsomó van, amelyekből a húsz tejfog fejlődése indul. A fogak csak a csecsemőkor derekán, azaz körülbelül a hatodik hónapban kezdenek áttörni és a fogzás a harmincadik hétre befejeződik.  Általában a két alsó középső, majd a két felső középső metsző bújik ki először, ezt követik az oldalsó metszők. Így a csecsemőknek egyéves korukra hat-nyolc foguk van. A huszadik és harmincadik hónap között a kisőrlők és a szemfog előbújását követi a nagyőrlők megjelenése. A harmincadik hónapra kialakul a zárt tejfogsor.

A fogzás kezdeti idejének különösebb jelentősége nincs, az átlaghoz képest nagy egyéni különbségek fordulnak elő. Nem kell így megijedned, ha kisbabád mettszőfogai már a negyedik hónapban kibújnak, de akkor sem kell nyugtalankodni, ha a nyolcadik hónapig semmi jelét nem látod a fogzásnak.  Ha viszont ennél jobban elhúzódik, a fogáttörés okaként öröklött hajlamot, D-vitamin-hiányt, táplálkozási zavart feltételezhetünk.

Az első fogak általában könnyen kibújnak,  csak a duzzadt fogíny, a feltűnő nyálzás a figyelemkeltő jel, valamint hogy mindent, ami a keze ügyébe kerül megrágcsálja. A később kibújó első őrlőfogak érkezését már igazi fájdalom kísérheti, melyre a feltűnő nyugtalanság hívja fel a figyelmünket. A láz, a hasmenés nem kimondottan a fogzás velejárója, így érdemes orvoshoz fordulni. A fogíny dörzsölésével, hűtött rágókával, helyi ecsetelővel (Dentinox), esetleg fájdalomcsillapítóval (Panadol szirup) enyhíthetjük a panaszokat. A túlzott fájdalom enyhítésére fogorvosunktól kérhetünk vényre felírható ecsetelőt is, amelyben lidocain is van. Ez némileg hatásosabb lehet az amúgy gyógyszertárban kapható fogínyecsetelőkkel szemben.

A fogak szerepe

A fogazatnak rágó, harapó és esztétikai szerepe van. Rágni már a fogínyükkel kezdenek a babák, azokkal az első mozdulatokkal, amellyel kezüket, illetve játékaikat a szájukba veszik. Fontos, hogy már hat hónapos kor előtt, tehát már az első fogak megjelenését megelőzően rágásra serkentsük a csecsemőket, ezért bátran vásároljunk babánknak rágókákat. Rágókából a hűthető zselés műanyag, kicsit redős rágókát érdemes megvenni. Az első fogak kibújását követően fokozottan kell figyelned, mert a fogakkal már harapni is képes kisbabád és a  leharapott falatot pedig könnyen félrenyelheti. A tejfogakat, éppen úgy, mint a maradandó fogakat, gondozni kell. Legjobb védelem a rágásra szoktatás. A csecsemőt kezdetben étkezésen kívül erre a célra kifejlesztett játék rágóka segítségével késztethetjük rágásra.

Az első rágnivaló

A fogszuvasodás a tejfogakat is érinti, ezért nem ajánlatos napközben vigasztalásként cukortartalmú teát, gyümölcslevet, cukros cumit adni a csecsemőnek. Bár sok anyuka tisztában van evvel mégis csak akkor veszik ezt komolyan, mikor már a fogszuvasodás megindul. A szuvasodás folyamata a fogíny közelében kezdődik, elpusztítja a zománcot, a tejfog szerkezetéből adódóan a folyamat néhány hét alatt a mélybe terjed, majd a fogkorona letörik, és a fogínyből alig kilátszó fekete csonkok hívják fel a szülők figyelmét a helytelen szoktatásra, melyen ha nem változtatnak, a folyamat tovaterjed az őrlőfogakra is.

Tejfogak szuvasodása

Ha nem tanítjuk meg rágni a picit, rágás hiányában emésztési zavar léphet fel, illetve a maradandó fogak ferdén, rendetlenül bújnak majd elő. Ezért van óriási jelentősége a megelőzésnek!  A szuvasodás megelőzése érdekében a gyermekeket  rágásra kell szoktatni, a cukortartalmú üdítők helyett forrázott vizet adjunk, később meg kell tanítani őket a szájöblítés technikájára. Gyermekünk egészséges fogazatának lehetősége a mi kezünkben van, mindennapjainkban is gondoljunk erre!

Fogápolás

A kicsit már a fogzás kezdetekor, ha lehet, még az első fog áttörése előtt kell rászoktatni a fogápolásra.  A legjobb erre, ha ujjunkra húzható fogkefével dörzsölgetjük a pici ínyét először, majd később puha, kis fejű fogkefét válasszunk (extra soft). Tapasztalatok szerint a színes fogkefe, a fincsi fogkrém a lágy „masszírozás” rendkívül kellemes a gyermek számára, így megszereti a fogmosást.

A helyes fogmosás alapja az, hogy minden étkezés után fogat kell mosni. A gyakorlat azonban a legtöbb esetben ettől eltérő. De minimum naponta egyszer lefekvés előtt. A fogmosás időtartama: nettó (azaz hasznos) kb. 60-90 másodperc (ez bruttóban kb. 3-5 perces mókát jelent). Egészen pici korban még nem szükséges a sorrenddel bíbelődni és a későbbiekben is „csak” annyi a szerepe, hogy legyen egy megszokott rend, ami segít nem megfeledkezni egy-egy fogcsoport vagy fogfelszín megtisztításáról.

A szülői példamutatás mindennél hatásosabb. Az étkezések után együtt végzett fogmosás segít megalapozni a később magától értetődő fogmosás szokásait, hiszen a gyerekeknél nagyon erős az utánzási hajlam. Eleinte természetesen még a szülő feladata, hogy tiszták legyenek a fogacskák, a picik ugyanis csak játszadoznak a fogkefével a szájukban. Fontos, hogy ne erőszakkal szoktassuk fogmosásra a gyerekeket, sokkal előnyösebb, ha ezt valóban játszva tanulja meg.

 

Mikortól használhatunk fogkrémet?

Fogkrémet csak akkor adjunk neki, ha már tud öblíteni, így tudjuk elkerülni, hogy ne nyelje le azt. Legelőször az öblítésre tanítsuk meg, mégpedig úgy, hogy kezdetben csak a levegőt forgassa a szájában. A gyermekek nagyon élvezik a fogmosást, ha ők is kivehetik belőle a részüket, ezért hagyjuk gyermekünket kibontakozni, végül vegyük át tőle a fogkefét, és a példás végeredmény céljából mossuk meg mi is a fogait: kizárólag vízszintes mozdulatokkal! A rágófelszíneket a kefe előre-hátra, a fogak külső felszínét a fogkefe körkörös mozgatásával tisztítsuk. Ne hagyjuk magára a kisgyermeket a fogkefével a kezében, mert balesetveszélyes!

Milyen fogkrémet válasszunk?

Bármilyen márkájú vagy ízű fogkrémet választunk a lényeg, hogy NE tartalmazzon fluoridot. A fluoridot tartalmazó felnőtteknek gyártott fogkrémeket szigorúan tilós használniuk a gyerekeknek, mivel a fluoridkoncentrátum magas ezekben a termékekben és ez veszélyezteti gyermekünk egészségét.