Oldal kiválasztása

Gyermekek után járó ellátások, kedvezmények 2011

 

A gyermekvállalással nem csak édes babázgatós napok várnak a családokra.  Az édesanya otthon marad a picivel, ami  nyilvánvalóan érinti a családi kasszát is, mivel a család ellátásának teherviseléséből az édesanya kiesik. A terhek enyhítésére több gyermekek utáni ellátási formát lehet igénybe venni.

Az ellátási formákról általában

Az ellátási formáknak két csoportja van, az alanyi jogon járó juttatások, valamint a biztosítási jogviszonyhoz (társadalombiztosítási) kötött juttatások.

  • Társadalombiztosítási ellátásokat azok a kismamák vehetik igénybe, akik a szülés előtt biztosítottak voltak (azaz valamilyen formában dolgoztak) jogosultak TGYÁS-ra és GYED-re.
  • Alanyi jogon járó ellátásokat minden magyar állampolgár édesanya igénybe veheti. Ezek az egyszeri anyasági támogatás (amennyiben legalább négy alkalommal megjelent a terhesgondozáson), a családi pótlék, a GYES, és a GYET.

A sorrendet illetően: a szülést megelőző 4 héttől kezdődően, összesen 24  hétig TGYÁS-t kap az anyuka, ezután GYED-et, majd GYES-t. Ha nem dolgozott a szülés előtt, akkor csak GYES-t kap.  A GYET (gyermeknevelési támogatás) a nagycsaládosoknak jár, azaz, akik 3 vagy több kisgyermeket nevelnek háztartásukban. Ez a fajta ellátás a család jövedelmi viszonyaitól, illetve az anya előzetes biztosítási viszonyától függetlenül jár a legkisebb gyermek 3. éves korától 8 éves koráig.

Gyermekek után járó ellátások letölthető nyomtatványai

TGYÁS

Ki jogosult terhességi gyermekágyi segélyre?

Annak jár, aki a szülést megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és

  • a biztosítás időtartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül szül, vagy
  • a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon túl táppénz, illetőleg baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül szül.

Ebbe a 365 napba bele kell számítani:

  •  a biztosítás megszűnését követő táppénz, baleseti táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj folyósításának idejét,
  • közép- vagy felsőfokú intézmény nappali tagozatán egy évnél hosszabb ideje folytatott tanulmányok idejéből 180 napot
  • –   a rehabilitációs járadék folyósításának idejét.

Milyen időtartamra jár a terhességi-gyermekágyi segély?

A szülési szabadságnak megfelelő időtartamra, 168 napra jár, melyet a szülés várható időpontja előtt 4 héttel korábban is igénybe lehet venni.

Milyen mértékű a terhességi gyermekágyi segély?

A napi átlagkereset 70%-a.

Az összegét a szülést megelőző évben elért pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem naptári napi átlaga alapján kell megállapítani.

A TGYÁS összegének megállapítására  a 1997. évi LXXXIII. törvény(Ebtv.) 48. § (2)-(3) bekezdésében foglaltak (táppénzszabály) vonatkoznak.

Mikor nem jár a terhességi gyermekágyi segély?

  • a szülési szabadságnak arra a tartamára, amikor a teljes keresetét megkapja,
  • bármilyen jogviszonyban díjazás ellenében munkát végez.

Jogosult-e az egyéni vállalkozó a terhességi-gyermekágyi segélyre?

Az egyéni vállalkozó akkor jogosult TGYÁS-ra, ha az ellátás folyósítása alatt vállalkozásában nem működik közre.

Hol kell igényelni a terhességi-gyermekágyi segélyt?

  • társadalombiztosítási kifizetőhellyel rendelkező munkáltató esetén a munkáltatónál,
  • ha az igény elbírálására a Kincstár az illetékes, akkor a kincstárnál
  • ha nincs kifizetőhely, illetve az igénylő egyéni vállalkozó, akkor a munkáltató, illetve a vállalkozás székhelye szerint illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztárnál.

Ha a munkáltató nem rendelkezik társadalombiztosítási kifizetőhellyel, az igényt abban az esetben is a munkáltatóhoz kell benyújtani, s majd ô továbbítja a székhelye szerint illetékes Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részére.

Az igényt az „Igénybejelentés Táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, baleseti táppénz igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon kell benyújtani.

Milyen iratokat kell az igénybejelentőhöz mellékelni?

  • a terhesgondozásról szóló kiskönyvet,
  • a terhes-állományba vételről szóló orvosi igazolást,
  • a szülést igazoló kórházi igazolást,
  • a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonatát (ha a gyermek születése napjától veszik igénybe az ellátást),
  • a „Jövedelemigazolás egészségbiztosítási ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatványt, ha az igénylőnek megszűnt a biztosítási jogviszony

GYED

Gyedre akkor jogosult a biztosított szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését- a gyermeket szülő anya esetében- a szülést megelőzően két éven belül180 napon át biztosított volt, és a gyermek gondozása végett fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe.
Ha a terhes gyermekágyi segélyben részesült anya biztosítási jogviszonya a tgyás időtartama alatt megszűnik, jogosult marad a gyedre, feltéve, hogy terhes-gyermekágyi segélyre való jogosultsága a biztosítási jogviszonyának fennállása alatt keletkezett, a szülést megelőző két éven belül 180 napon át biztosított volt, és a gyermeket a saját háztartásában neveli.
A GYED a gyermek 2 éves koráig jár.
A gyed adóköteles jövedelem, abból az adószabály szerint adót(előleget), és nyugdíjjárulékot kell levonni.

GYES

A gyermekgondozási támogatás keretében a gyermek 2 éves korától 3 éves koráig Gyermekgondozási segély, azaz GYES illeti meg a szülőt. A támogatás az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével megegyező.

GYET

A gyermekgondozási támogatás keretében a GYES után gyereknevelési támogatás (GYET) illeti meg a szülőket, ha három vagy több kiskorú gyermeket nevelnek. A legfiatalabb gyermek 3. életévének betöltésétől a 8. életévének betöltéséig jár jogosultak a támogatás igénybevételére. Ennek összege azonos a GYES összegével, azaz öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével. A szülők döntésén múlik, hogy melyikük folyamodik ezért a támogatásért. A jogosult ebben az esetben maximum napi 4 órás munkát vállalhat. Ha a jogosult ezt a kereső tevékenységet otthonában végzi, abban az esetben időkorlátozás nélkül folytathatja. GYET csak az egyik szülő részére igényelhető.

Családi pótlék

A családi pótlékot az állam alanyi jogon folyósítja a baba születésétől a gyermeket nevelő család számára. A gyermeket közös háztartásban nevelő szülők bármelyike igényelheti, lényeg, hogy mindketten nyilatkozatot tegyenek, és csak egyikük igényelje az ellátást.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás egyszeri juttatás. A Magyar Államkincstár biztosítja a baba születése után a szülőknek. Összege 2008-ban 64.125,- Ft, ikergyermekek esetén 85.500,- Ft gyermekenként. Igénylését az újszülött érkezése után 180 napon belül be kell nyújtani, különben elévül.

Szükséges okmányok az igényléshez: 

  • Az anyasági támogatásra vonatkozó igényt, az „Igénybejelentés családtámogatási ellátásokra” című nyomtatványon kell benyújtani, és csatolni kell hozzá, az 5. számú pótlapot.
  • Az igénylő (édesanya) személyazonosító igazolványa és lakcímnyilvántartó kártyája
  • Az igénylő adóazonosító kártyája
  • A gyermek(ek) eredeti születési anyakönyvi kivonata
  • Az igénylő és a gyermek(ek) TAJ- kártyája
  • A terhesgondozást végző orvos igazolása arról, hogy az édesanya a szükséges alkalommal részt vett a terhesgondozáson. (Csak az orvostól jó az igazolás, védőnő ilyet nem tud adni . Ez egy külön igazolás intézményi és orvosi bélyegzővel.)
  • Amennyiben meghatalmazott jár el igénylő helyett, akkor 2 tanúval igazolt meghatalmazás is szükséges.
  • bankszámla szerződése vagy bankszámla számát igazoló dokumentum (pl. utolsó havi kivonat felső része lemásolva), ha valaki átutalással kéri

Gyermekek után járó kedvezmények

Az ellátási formákon felül a gyermeket vállaló szülőket megilletnek bizonyos kedvezmények a munkaerőpiacon. Ezen kedvezményeket munkáltatójukon keresztül tudják igénybe venni.

Gyermekápolási táppénz

Gyermekápolási táppénzre a gyermek ápolása esetén, annak 1 éves koráig jogosult a szülő. Ha a gyermek nagyobb, életkorától függően gyermekenként és évenként, az év meghatározott naptári napjai után jár táppénz. Így 1-3 év közötti beteg gyermek esetén 84 naptári napon át, 3-6 év közötti gyermek esetén 42 napon át (egyedülállónak 84 nap), míg 6-12 év közötti

Gyermeknevelési támogatás

lásd: GYET

Gyermek után járó szabadság

A gyermek után járó szabadság két formáját veheti igénybe a munkavállaló: a fizetés nélküli szabadságot és a pótszabadságot. Fizetés nélküli szabadságot köteles a munkáltató kiadni a szülőnek, ha gyermekét 3. életéve betöltéséig gondoznia kell, ha a gyermek 12. életévéig betegsége miatt otthoni ápolásra szorul. A pótszabadságot bármely szülő igénybe veheti. A pótszabadság a gyermek születésének évétől jár annak az évnek a végéig, amelyben a gyermek a 16. életévét betölti. A pótszabadság mértéke:

  • 1 gyermek után 2 nap
  • 2 gyermek után 4 nap
  • 3 vagy több gyermek után 7 nap

Lakcímkártya és személyi igazolvány a baba részére

A területileg illetékes Okmányirodában állítják ki mindkettőt. Az Európai Unio tagállamain keresztül személyi igazolvánnyal is utazhatunk.
Az igényléséhez szükséges:
– mindkét szülő személyi igazolványa
– mindkét szülő lakcímkártyája
– a gyermek eredeti születési anyakönyvi kivonata

Start Plusz kártya

Az APEH által kibocsátott kártya a kismamáknak segít megkönnyíteni a munkába való visszatérést. GYES mellett, vagy utána a kismama a kártya birtokában nagyobb eséllyel kaphat állást, mert a munkáltatót így jelentős kedvezmények illetik meg. A két évig érvényes kártyával a munkáltató mentesül az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól , valamint az első évben a bruttó bérnek mindössze a 15%-át, a második évben pedig a bruttó bér 25%-át fizeti járulékként. Ez a kedvezmény csak a mindenkori minimálbér kétszereséig (jelenleg 138.000,- Ft) jár. (Ha magasabb a fizetése, akkor a 138.000,- Ft-ig a kedvező feltételek érvényesek, a 138.000,- Ft fölötti rész után már az általános járulékfizetési szabályok vonatkoznak a kismamákat foglalkoztatókra is.)

Születési támogatás

Minden anyuka a területileg illetékes önkormányzattól maximum 60 napon belül igényelheti ezt az egyszeri önkormányzati támogatást. A támogatás összege területileg változó.

Szülési szabadság

lásd: TGYÁS

Gyermekeknek járó iratok és támogatások

TAJ-kártya

A kórházak hivatalból elindítják a baba TAJ kártyájának az igénylését. Ennek kb. 3-4 hét az átfutási ideje. Az elkészültéig sajnos nem lehet elkezdeni a születés után igényelhető ellátások igénylését, mivel minden igénylésénél kérik ezt az okmányt. A TAJ kártyát az OEP állítja ki.

Születési anyakönyvi kivonat

A baba első saját okmánya a melyet a születési hely (kórház) szerinti illetékes Polgármesteri Hivatal Anyakönyvi Hivatala állít ki. A kiállításához a szükséges adatokat a kórházban kell megadni. Egyes helyeken nem igényel külön utánajárást, mert a kórházból való távozáskor már kézhez kapják, máshol valamelyik szülőnek személyesen kell elmenni érte a hivatalba.
A kórházba feltétlenül vigyék magukkal a házassági anyakönyvi kivonatot (300 napnál nem régebbit). Amennyiben nem házasok, akkor az apasági nyilatkozatot. Ezt a területileg illetékes Önkormányzatnál igényelhetik.

Start Számla

Más néven Babakötvény. 2006. január 1-től az állam minden magyar állampolgárságú, magyarországi lakhellyel rendelkező újszülött részére az anyakönyvezés után kincstári számlát nyit, melyen elhelyezik a támogatás alapösszegét. A Start számla nyitását a szülőnek nem kell kérelmezni, automatikusan létrehozza az államkincstár és erről egy értesítő levelet is küld a szülők számára. A számlán levő összeget a szülők tovább gyarapíthatják. Ezt korábban hitelintézeteknél nyitott számlán tehették meg, 2008. január 1. óta akár a kincstári számlán is elhelyezhetik befektetéseiket. A számla előnye, hogy az állam és a szülők által létrehozott megtakarítást a gyermek 18 éves korában úgy veheti fel, hogy nem terheli kamatadó, illeték, vagy járulék és személyi jövedelemadót sem kell fizetni utána. A számla kezelési költsége pedig nem haladja meg az évi 1%-ot.

Alaptámogatás
Ha a gyermek 2006-ban született, az életkezdési támogatás alapösszege 40.000.- Ft., azonban a 2007. január 1. után született gyermekek számára már 42.500.- Ft támogatás jár (A 2008-as babák számára is ezt az összeget helyezik el a számlán)

Gyermekvédelmi támogatás
A legrászorultabb gyermekeket (a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultakat) még két alkalommal -7 és 14 éves korukban – az állam további kétszer 42.000.- Ft-tal támogatja. A 2007. január 1. után született gyermekek esetében ez az összeg kétszer 44.600.-Ft.
Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek számára a fentieken kívül az Államkincstár évente, további 12.000.- Ft támogatást ír jóvá.

Start számla befizetések utáni állami támogatás
A Start számla megnyitása senki számára sem kötelező, ez egy lehetőség a szülők számára, hogy saját megtakarításukkal gyarapítsák az állam által biztosított életkezdési támogatás összegét. Amennyiben valamely hitelintézetnél Start számlát nyitnak, vagy – 2008. január 1-től – a Kincstári számlán további megtakarítást helyeznek el, akkor a gyermek jogosult lesz a „befizetések utáni állami támogatásra”. Ennek mértéke az éves saját befizetés (maximum 120.000,- Ft) 10%-a, de legfeljebb 6.000,- Ft. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára az éves saját befizetés 20%-a, de legfeljebb 12.000,- Ft.