Oldal kiválasztása

A terhesség 6. hete

 

Magzat:
A 5-6. hét között kialakul a testforma, és az embrió agya, gerincvelője, szíve felismerhetővé válik. A gyors növekedés következtében az eddig viszonylag lapos embrió összehajlik, alakja egy C-betűhöz kezd hasonlítani. Megjelennek a felső és alsó végtagok kezdeményei.
Kialakul ekkorra a kezdetleges agy és három részre osztódik: az előagyra, középagyra és hátsó agyra. A légzőrendszer és az emésztőrendszer fejlődése is zajlik.

Magzat méretei:
A 6. hét végére a baba 4-5 mm, kb. akkora, mint egy borsószem.

Kismama:
Ha olyan munkakörben dolgozol, ahol a szokásosnál nagyobb szellemi vagy érzelmi terhelésnek vagy kitéve, ideje elkezdened egy jóga vagy tai-chi tanfolyamot, esetleg bevezetni a napi relaxációt. Ideje meglátogatnod a nőgyógyászodat, aki hüvelyi ultrahangvizsgálattal meg tudja mutatni neked a kis gyerekkezdemény szívdobogását a képernyőn, ellenőrzi, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó, és megmondja a szülés várható időpontját. Néhány héten belül be kell jelentkezned a lakhelyed szerinti védőnőhöz is, aki a körzeti orvosoddal karöltve elküld fogorvoshoz, ha régen voltál, plusz olyan vizsgálatokra, amelyeket jónak látnak: EKG, belgyógyászat, satöbbi. Vegyél pár jó könyvet, hogy ne unatkozz a rendelőkben várva.

Hogy is néz ki az első orvosi vizsgálat?
A vizeletedből mérik többek között a fehérje és HCG szintet, ellenőrzik a vérnyomásodat, megmérik a súlyodat. Vérvétellel is megállapítják a terhességed, illetve az Rh-faktorodat, és az általános vérképellenőrzés mellett különböző betegségekre, hajlamokra tesztelik a véred az esetleges veszélyek kizárására érdekében, s ezért veszik fel a családi kórtörténeted is. Ultrahangos vizsgálattal megállapítják, hogy hány hetes vagy és mikorra várható a szülés. Csak az első vizsgálat ilyen hosszadalmas, a többi nem lesz ennyire macerás. A hormonszintek emelkedésével ezen a héten már eléggé erősek az émelygések, hányingerek és ugyan reggeli rosszullétként emlegetik, de egész nap jelentkezhetnek a tünetek. Az egyik legfontosabb szakasz az embrió állapot a babád életében, mivel a főbb szervek ekkor alakulnak ki, tehát fokozottan figyelj és vigyázz magatokra!

Terhesség hétről-hétre: