Oldal kiválasztása

Vizsgálatok


A terhesség nem betegség, de mindenképpen fontos a gondozás, mivel az anya és a baba egészségéről van szó. Ha menstruációnk kimarad és egyéb tüneteket is észlelünk, ami várandósságra utalhat érdemes megbizonyosodni a terhesség fennállásáról. A terhesség alatt végzett vizsgálatok célja a magzat fejlődésének figyelemmel kísérése, a kismama egészségi állapotának felmérése.

A terhesség megállapítására végzett vizsgálat

Az első vizsgálatra a terhesség 12. hetéig kell sort keríteni. Ezen a vizsgálaton az orvos hüvelyi vizsgálat keretében megállapítja a terhesség tényét, kitapintja a méh helyzetét, nagyságát, és ebből következtet a terhesség korára is.  Vérnyomást és súlyt mér, rákszűréshez, azaz citológiai vizsgálathoz mintát vesz, felméri az ivarszervek általános állapotát, és ultrahangot készít. A nőgyógyászati citológiai vizsgálatot a cervix (méhszáj) daganatának, pre-cancerosusos elváltozásának, gyulladásának, és néhány szexuális úton terjedő megbetegedésének szűrésére végzik el. Az utolsó menstruáció első napja nagyon fontos adat, mert abból következtetnek a szülés várható időpontjára.

A vizsgálatok után a terhesség tényét igazoló lelettel az orvos elküldi a kismamát a lakóhelyéhez legközelebb eső védőnői szolgálathoz, ahol részére a védőnő kiállítja a terhességi kiskönyvet, amelybe minden vizsgálati adat belekerül és megkapja az első szűrővizsgálatokhoz kiállított beutalókat. A védőnő ezenkívül mindenre kiterjedő anamnézist végez.A szülészeti anamnézis során kikérdezi a kismamát az előző terhesség(ek)ről, esetleges vetélés(ek)ről. A családi anamnézis során a védőnő felméri, hogy a várandós nő környezetében van-e károsító tényező (dohányzás, vegyszerek), a nő és párja családjában milyen megbetegedések fordultak elő. Az általános anamnézis során pedig a terhes nő korábbi betegségeiről, fertőzésekről, műtétekről kérdezi a védőnő a kismamát.

A védőnő a terhesség alatt többször is várja a kismamát terhestanácsadásra, ezen kívül az otthonában is meg fogja látogatni. A találkozások alkalmával  megbeszélik az adott időszakkal kapcsolatos tudnivalókat, a várható vizsgálatokat, a baba fejlődését és az anya mentális gondozása is megtörténik.

Érdemes a védőnőhöz még a 12. terhességi hét betöltése előtt bejelentkezni, mert bizonyos pénzbeli ellátások igénybevételének ez a feltétele.

Fontos tudnivaló: ha a szülés után szeretnéd igénybe venni az anyasági támogatást, legalább négy alkalommal igazoltan meg kell jelenned a terhesgondozáson. Ennél egy átlagos magyar kismama jóval többször jelentkezik orvosánál: az első hónapokban havonta, később gyakrabban, az utolsó trimeszterben pedig hetente. A terhesgondozás során mindig megvizsgálják a vizeletet, mérnek vérnyomást, testsúlyt és mindezt azért, hogy az esetlegesen kialakuló betegségeket, mint a terhességi toxémia.

Vizsgálatok az első trimeszterben 12. hétig

  • vérvizsgálat és vizeletvizsgálat
    A vizeletvizsgálat a veseműködés ellenőrzésére szolgál, ezen kívül az esetleges fertőzéseket szűrik.
    A vérvizsgálattal megállapítják az anya vércsoportját, a hemoglobin, hematrokrit szintet. A rendszeres vérképkövetés nagyon fontos, hisz a vörösvérsejtek, a hemoglobin és a hematokrit csökkenésével vashiány állhat fent.
  • VDRL és Hepatitis-B szűrés
    A VDRL más néven Wassermann szűrés a szexuális úton terjedő betegségeket hivatott kiszűrni. A Hepatitis-B szűrés a fertőző májgyulladás kimutatására szolgál.
  • vércsoportmeghatározás és antiglobulin (ellenanyag) teszt
    Az antiglobulin teszt más néven ellenanyagszűrés ugyancsak fontos vizsgálat terhesség során.  Minden kismamánál előfordulhat, hogy a magzati sejtek kis száma átjut az anya véráramába, és ott ellenanyag-termelést vált ki. Nagyobb arányban fordul olyan nőknél, akik vérátömlesztésen estek át, ez elő Rh negatív anyáknál, így őket a terhesség során többször leszűrik, mivel gyakran előfordulhat, hogy az anya és a magzat vércsoportja különböző. Ha fenn áll a vércsoport különbözőség előfordul, hogy az anya immunrendszere testidegennek ismeri fel magzatának vörösvérsejtjeit és olyan ellenanyagot termel, amely támadást indít a magzat ellen. Bár meglehetősen ritka, hogy az első Rh pozitív magzat károsodna, de fennáll a veszélye annak, hogy az első terhesség során termelődött antitestek károsítani fogják bármelyik későbbi Rh-pozitív magzatot. Az ellenanyag termelés valószínőségét csökkenti, ha a kismamák megkapják a 28. terhességi hét környékén a rutin Rh-immunglobulin injekciót (RhoGAM ultraszűrtinjekciót). További injekciókra lehet szükség a terhesség folyamán, ha az anyánál chorionboholy-biopszia, vagy amniocentesis, azaz magzatvízvizsgálat történt.
  • EKG és belgyógyászati vizsgálat
    A vizsgálatot a háziorvos, vagy belgyógyász szakorvos végzi. Minden esetben érdemes elvinni a vérvétel eredményét.
  • fogászati szűrés
    Bár sokan idegenkednek a fogorvostól mégis különösen fontos a szűrővizsgálat, mivel a fogak állapota kihat a terhességre és a babára.


  • ultrahang vizsgálat
    Célja a terhesség méhen belüli voltának biztos igazolása, a magzatok számának megállapítása, a terhesség korának pontos kiszámítása, valamint egyes fejlődési rendellenességek korai kimutatása. Kimutatható vele a koponya, az arc, a végtagok nagyobb fejlődési problémái,  a szívkamrák és a pitvarok esetleges fejlődési eltérései, a lepény, a köldökzsinór rendben van-e.


Vizsgálatok a második trimeszterben 12-27. hétig

  • AFP vizsgálat 16.hét
    Az anyai véréből az alfa-fötoprotein (AFP) mennyiségének vizsgálatát. Az AFP a magzat mája által termelt fehérje, mely normális körülmények között csak igen kis mennyiségben jut az anya keringésébe. Ha magas AFP értéket mérnek, az vagy ikerterhességre, vagy magzati rendellenességre (velőcsőzáródási rendellenességek, nyitott gerinc, hasfali záródási zavarok) utal. Alacsonyabb AFP érték utalhat a magzat kromoszóma rendellenességére. A magas, vagy alacsony AFP érték nem feltétlenül jelent kóros állapotot, hanem ennek eldöntése további vizsgálatokat tehet szükségessé.
  • amniocentézis 16. és 18. hét között
    A hasfalon átvezetett tűvel mintát vesznek a magzatvízből magzati sejtek után kutatva. Ebből biztosan megállapíthatók bizonyos kromoszóma-rendellenességek, pl. nyitott hátgerinc. A vizsgálat minimális mértékben növelheti a vetélés kockázatát.
  • genetikai ultrahang 18. hét
    Az AFP eredmények birtokában kezdik meg a vizsgálatot a hasfalon keresztül. Ekkor a magzat esetleges fejlődési rendellenességeit keresik. Figyelnek a koponya, arc, gerinc, szív, a rekeszizom, hasfalzáródási problémák, vesék, húgyhólyag végtagok fejlődési rendellenességei, elváltozásaira. Ekkor kimutathatók a lepény tapadási rendellenességei és a pontos terhességi hetet is jól össze lehet hasonlítani a korábbiakkal. Terhességi ultrahang vizgálat rövidítései: BDP (a magzat fején lévő két falcsont közötti távolság) THQ (mellkas harántátmérője) FL (combcsont) CRL (fejtető-far hosszúság)
  • vércukor terheléses vizsgálat 24. hét
    Miután a kismama vércukorszintjét ellenőrizték és rendben találták éh gyomorra vért vesznek, majd szőlőcukros vizet itatnak vele. Két óra elteltével a vérvételt megismétlik. A vizsgálat célja a terhességi cukorbetegség megállapítása. Érdemes a vizsgálatra citromot, vagy citromlevet vinni, így elviselhetőbb a 2 dl tömény cukors oldat.

Vizsgálatok a harmadik trimeszterben 27-40. hét

  • utlrahang a 28. héten
    Cél a magzat megfelelő fejlődésének nyomon követése, illetve a később észlelhető rendellenességek kiszűrése. Ellenőrzik továbbá a méhlepény állapotát is. Ennek segítségével láthatóvá válnak a későn kialakuló fejlődési rendellenességek, megállapíthatók, hogy a magzat a terhesség korának megfelelően fejlődik-e, látható a magzatvíz mennyisége. Végignézik a magzat méreteit, a szívét, a gerincoszlopát, a lepény érettséget és a lepény működését vizsgálják.
  • ultrahang a 36-38. héten
    Az utolsó ultrahangvizsgálaton megnézik a magzat elhelyezkedését a méhben, a méhlepény állapotát, becslést végeznek a magzat várható súlyát illetően és ellenőrzik a magzatvíz mennyiségét. Továbbá előző császármetszés során keletkezett heg állapotát is ellenőrzik.
  • Cervix bakretiális vizsgálat
    A vizsgálat alatt az orvos kenetet vesz a méhszájról. A kenetet baktériumtenyészetnek vetik alá.
  • CTG a kardiotokográf
    A CTG vizsgálatot a terhesség 36 hetétől végzik. A cardiotocograph (CTG) készülékkel a magzati szívműködést és a méhösszehúzódásokat lehet megfigyelni. Így lényeges információt nyerhetünk a magzat méhen belüli állapotáról, a méhlepény és a méhizomzat működéséről. Mind az anya és a magzat számára veszélytelen eljárás, ami nem jár fájdalommal.
  • NST, vagyis non stress test
    A baba szívműködését és a méhtevékenységet vizsgálják. Általa kimutatható, hogy a baba szíve hogy reagál méhösszehúzódások, vagy mozgások alkalmával.

 

  • amnioszkópia
    A magzatburkon keresztül megtekinthető a magzatvíz egy speciális eszközzel. Amikor a magzat valamilyen ok miatt oxigén-ellátási zavart szenved, fokozott meconiumürítéssel (magzatszurok) reagál. A magzatszurok a magzatvízbe kerülve mennyiségétől függően különböző mértékben zöldes színűvé festi azt. Ez a zöld szín amnioszkóppal egyértelműen felismerhető. A vizsgálat megterhelése nem nagyobb, mint egy hüvelyi feltárás.