Oldal kiválasztása

A terhesség 9. hete

 

Magzat:
Folytatódik a csontosodás és az agya olyan gyorsan fejlődik, ezért a feje a többi testrészéhez képes látványosan nagyobb. A szeme és a szemhéja is kialakult már, megjelennek a fül kagylóvonalai.  9 hetes korban az embrió már szokott csuklani. A négykamrás szív szinte teljesen kifejlődött, és átlagosan 167-et ver percenként. A lány magzatokban kialakulnak a petefészkek. A végtagokon az ujjak szétválnak. Megjelennek a térdizületek. Lábmozgás látható és ijedtségreflex figyelhető meg.

Magzat méretei:
Ezen a héten a kicsi már 13-17 mm hosszú és kb. 1 gramm súlyú.

Kismama:
Ha megérinted a hasad, megmozdul a kis pocaklakó, és sűrűsödnek a spontán mozgásai is, bár ezt te még nem érzed. Gyakran előfordul, hogy bedugul az orr vagy elered a vére.Párologtatóval vagy párásítóval meg tudod szüntetni a tüneteket. Észreveszed, hogy híztál, ez velejárója a terhességnek. De ne érezd magad csúnyábbnak, büszkén vállald, hogy anya leszel! A legtöbb kismama már felfedezte magán a terhességgel járó emésztőszervi tüneteket: gyakori panasz a puffadás és a székrekedés. Ennek alapvetően két oka van: az egyik, hogy a méh növekedéséhez a simaizmok ernyedt állapotára van szükség. A beleket szintén simaizmok építik fel, és mivel a szervezet nem tesz különbséget köztük, egy relaxin nevű hormonnak köszönhetően a bélmozgás is renyhébb.
Az egyre nagyobb méh, amely a szülésig csaknem ezerszeresére tágul, összenyomja és kiszorítja helyükről a környező beleket, így kialakul ki a gyomorégés, puffadás. A puffadás és a gyomorégés legjobb ellenszere a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása. Fontos, hogy szentelj elég időt az étkezésnek, alaposan rágj meg mindent, és lehetőség szerint kerüld a zsíros ételeket.

Terhesség hétről-hétre: