Oldal kiválasztása

Ikrek szoptatása

  

Legtöbb kismama megörül a hírnek, amikor megtudja, hogy ikrei lesznek. Rövid időn belül azonban felmerül benne a kérdés, hogyan fogja szoptatni a két gyereket és lesz-e elegendő teje. Akár rémületté is válhat ez az érzés, ha az ismerősök elkezdik bizonygatni, hogy ez lehetetlen. Ez egy tévhit, nagyon is lehetséges ikreket szoptatni pótlás nélkül.

Segítség

Az élet nagy csodája, ha egy kis emberke megérkezik világunkba, pláne, ha nem is egy kismamó érkezik, hanem egyszerre kettő, vagy három is. Már a kórházban sem egyszerű egyszerre két, három újszülöttel. Igaz, ott vannak a nővérek, a szakemberek, a segítő kezek, de a kismamának amellett, hogy el kell látnia a babákat, pihenésre is szüksége van. Hazaérkezve az első pár hétben legyen segítségünk a babák megfelelő elhelyezésében, gondozásában. Ez később már nem okoz akkora gondot, amikor már bejáratódott a megfelelő elhelyezkedés.

Tejmennyiség biztosítása

Az ikres kismamáknak gyakrabban kell mellre tennie a babákat annak érdekében, hogy elérje a megfelelő tejmennyiséget. A fokozott tejtermelés sokkal több energiát kíván, mint egy baba etetése, hiszen ikrek szoptatásánál reálisan az anya ébrenléti idejének majdnem a felét szoptatással tölti.

Szoptatási idő

Érdemes kitapasztalni, hogy mi a legmegfelelőbb szoptatási póz annak érdekében, hogy a két baba egyszerre tudjon enni. Ez időmegtakarítást is jelent, de van fontosabb oka is. Az ikrek általában egyszerre lesznek éhesek, így ha külön etetjük őket, akkor a másodiknak hagyott baba teljesen biztos sírni fog. Türelmetlenné válik, így az éppen soron lévő baba nyugalmát is zavarja az evésben.

Fejés

Amikor már átalusszák a babák az éjszakát, éjjel legalább egyszer érdemes fejni, mert ez biztosítani fogja továbbra is a megfelelő tejmennyiséget.

Étkezés és pihenés

A szoptatós kismamáknak alaphelyzetben is nagyon sok pihenésre és megfelelő táplálkozásra van szükségük. Ikrek esetében erre fokozottan kell figyelni, hiszen sokkal több energia felhasználás zajlik le a kismama szervezetében.