Oldal kiválasztása

A baba életének 6. hónapja

 

 





 

 

Étrend

Az anyatejjel táplált babákat, ha eddig még nem tetted meg ettől a hónaptól kezdve lehet más finomságokkal is megkínálni. A hatodik hónaptól sem kell az anyatejet elhagyni, sőt. Szoptass továbbra is nyugodtan amíg úgy érzed.  A tápszeres babák ezen a kezdeti időszakon már ekkorra legtöbb esetben túl vannak, akár már vannak kedvenc ízeik is. Mindkét esetben a tejes táplálást is meg kell hagyni, legalább a baba 1 éves koráig. A hozzátáplálásnál a fokozatosság elvét kell követni, amelyről Hozzátáplálás 1×1 írásunkban foglalkozunk.

Alvás

Jóesetben kisbabád erre a hónapra már végigalussza az éjszakát. Még mindig 14-16 óra alvásra van szüksége, ez azt jelenti, hogy napközben reggel és délután is szundikál kicsit. Mostantól megkezdődik a fogzás időszaka, ami lehet, hogy kicsit felborítja a nyugodt alvását. Legyél türelmes!

Mozgásfejlődés

A kisbabád megtanul a hasán kúszni,  és segítséggel ülni. Tárgyakért nyúl, azokat két kézzel megfogja, szájába veszi, ütögeti, leejti és felveszi. Az apró tárgyakat „gereblyéző” mozdulattal kaparintja meg. Még nem tudja, hogyan kell elengedni valamit, azt gyakorolja, hogy az egyik kezéből a másikba teszi át a tárgyakat. Hasra fektetve kinyomja magát, és hosszú ideig képes ebben a pozícióban nézelődni. miután a karja elfárad lekönyököl, és mindkét kezét használva játszadozik az elé tett színes dolgokkal. A kiszemelt tárgyak után gyorsan nyúl és pontos mozdulatai révén meg is szerez mindent, ami megtetszik neki.   Az ügyesebbek már négykézlábra állhatnak, de ebben a pozícióban még nemigen tudnak mit kezdeni magukkal, többnyire gyakorolják, hogyan lehet ilyenkor megemelni a kezeiket, majd ismét hasra fekszenek. Körülbelül most kezdenek átfordulni a hasukról a hátukra.

Értelmi fejlődés

 6 hónapos csecsemő utánoz. Utánozza a hallott hangokat – visít és morog -, és a látott dolgokat, grimaszol. Kialakulnak az ismételt szótagok, elkezdődnek a hosszabb gagyogások („bababa, mamama, papapa”). Kéréseit mutogatással, vagy egy-egy hanggal fejezi ki. Felfedezi önmagát, figyel a nevére Ha beszélünk hozzá, felismer bennünket. Beszélgetést kezdeményez, a megnevezett egy-két tárgyra ránéz. Érdeklődéssel figyeli a tükörképét. Kezd félni az idegenektől.

Látás, hallás, beszéd

Hallása finomodik, már megkülönbözteti a hangokat, az éneklés és a beszéd közötti különbséget. A zenére még sírás közben is felfigyel, és többnyire meg is nyugszik tőle. Ezért a sírásokat érdemes énekléssel, dúdolással csitítani. Játék közben a fejét a hangforrás, zeneforrás irányába fordítja. Felismeri a hozzá közel állók hangját, és összerezzen idegen, vagy erős hang hallatán. Ha közvetlen közelről veszekedést, hirtelen hangoskodást hall, sírva fakad. Próbálkozik a hangok utánzásával, de leginkább még csak a grimaszok sikerülnek.  Az ö és az e hangokat gyakran ismételheti, a mássalhangzók közül a m hangot hangoztatja.

Társas kapcsolatok

Igen fontos számára mindkét szülő, apa és anya egyaránt. Ha valamelyikőtöket nem látja, keresi, szemével pásztázza a szobát. A szeretteit nagy mosollyal és ujjongással  üdvözli, emellett az idegenektől fél. Rangsorol az ismeretlen emberek között. Legjobban a gyerekeket szereti, legszívesebben megérintené őket.

Gyarapodás

A 6. hónapban a baba felvett még 500 grammot, így a súlya 7000 gramm lesz. A hossza kb. 66 cm. Általában a csecsemők a hatodik hónapban megduplázzák testsúlyukat és megtriplázzák mire betöltik az egy évet. Ez érvényes a kilenc hónapra szült gyerekekre, de nem a koraszülöttekre.

Fejlesztő játékok

  •  Ebben a korban már felemelt karral jelzi, hogy vegyük fel, ilyenkor válaszolj neki: „Igen, már megyek is”
  • Vágj először nevetős, majd pedig szomorú arcot és kérd, hogy utánozza.
  • Amikor játsszatok egy játékkal kommentáld a játék mozgását és, amit csináltok vele, pl. „Nézd, hogy gurul a labda”
  • Adj a kezébe sípoló állatot és mutasd meg, hogyan kell megszólaltatni.
  • Adj a kezébe egy kis lábast és mutasd meg, hogyan tud dobolni rajta a kezével.
  • Takard el az arcodat, majd kukucskálj ki és mondd: „Kukucs!” Ösztönözd, hogy ő is utánozza!
  • Fürödjetek együtt, tornásszatok, pancsoljatok a vízben, hagyd, hogy szabadon mozogjon és csapkodjon, a legjobb, ha sok vizet engedsz és a hóna alatt tartva szabadon mozoghat a vízben.
  • Fektesd egy takaróra hanyatt fekvésben és a takaró szélének húzásával fordítsd át lassan hasra. Hagyd egy kicsit küzdeni, hogy kiszabadítsa a maga alá szorult kezét. Ha nem megy neki kezdetben, akkor segíts neki és utána mindenképpen nagyon dicsérd meg.