Oldal kiválasztása

A terhesség 13. hete

 

Magzat:
Vége az első trimesztnek. Innentől kezdve már teljes hosszát mérik a babának, nem csak az ún. ülő magasságot, amely a popsitól a fej búbjáig ért. 13 hetes korra az orr és az ajkak teljesen kialakulnak, a magzat arca egyre jobban hasonlít az újszülött arcára. Megjelennek a bélbolyhok is, amik a belek perisztartikus mozgását segítik elő, s a veséje is képes már kiválasztani a magzatvízből nyert kortyokat. Kinő a szemöldöke, s kevés haj is nő már a buksiján. Bár a magzat neme már a megtermékenyítéskor eldől, a külső ivarszervek most különíthetők el a fiúknál és a lányoknál. A méhlepény kialakulása is befejeződik. Kifejlődnek a fogak csírái, s a csontszövet kialakulásával láthatóvá válnak a bordák.

Magzat méretei:
CRL: 62 mm súly: 28 gramm

Kismama:
A baba fejlődéséhez sok folyadékra van szükség. Fontos a napi 2 liternyi folyadék fogyasztása. Ez lehet víz, ásványvíz, rostos gyümölcs- és zöldséglé, gyümölcstea, tej. A savanyított tejtermékek, a levesek, főzelékek szintén magas víztartalmúak. A szénsavas üdítők nem javasoltak, mert sok cukrot és mesterséges anyagot tartalmaznak. Magas cukortartalmúk miatt a rostos leveleket is csak mértékkel fogyaszd, mert hizlalnak.A sok folyadékfogyasztás gyakori vizelési ingerrel is jár. Fontos, hogy eleget igyál, ezért ne csökkentsd a folyadékbevitelt, hanem inkább úgy tervezd meg a hosszabb utakat, hogy legyen útközben wc.

Ebben az időszakban könnyűnek érezheted a terhességet, energikusabb és éberebb leszel, de még jókat tudsz aludni és minden tevékenységedet könnyen el tudod végezni.Ez a legboldogabb, vagy legkönnyebb pár hét – a második trimeszter – mert a poci még nem nehéz, könnyen tudsz vele jönni menni. A hasad növekszik ugyan, de ez nem zavar a mozgásban. Élvezd a terhességed!

Terhesség hétről-hétre: