Oldal kiválasztása

A baba életének 5. hónapja

 

 





 

 

Testsúly és hosszúság

A baba ebben a hónapban meglepően sokat fog gyarapodni. Ebben a hónapban akár fél kg-mot is felszedhet, ami nem is baj, mert kell a sok mozgáshoz, amit nap mint nap gyakorol gyermeked. Az 5. hónaptól a súlygyarapodás már nem olyan látványos.  Ami a hosszát illeti, az 5 hónapos babák elérik a 66 centimétert, átlag havi 2 cm növekedést mutatva.

Fizikai és értelmi fejlődés

Fizikálisan a baba amilyen gyors ütemben gyarapszik olyan gyors ütemben tanulja meg használni a testét. Már bonyolultabb mozdulatokra is képes. Utána nyúl tárgyaknak , megfogja azokat, de elengedni még nem tudja, egyik kezéből a másikba veszi, ütögeti, rázogatja, szájába veszi. Könnyedén hasra fordul és egy kis segitséggel ülőhelyzetbe is teheted. De egyenlőre még nem ajánlatos gyakran felültetni, ugyanis a gerincoszlopa még nem annyira erős.

Egyre jobban tudatában van önmagának, így ha egy folyamatot nem tud végrehajtani, ha nem sikerül valamit a kezébe vennie, vagy nem sikerül elforgatni a kedvenc mesekönyve vastag lapját dühbe gurul és csapdosásokkal jelzi ezt. Örömét, bánatát, tehetetlenségét hangokkal is jelzi felénk. Ebben a korban a szem mozdulatai követik a kéz mozdulatait. A fejét minden érdekes hang irányába fordítja. Ő is kibocsájt örömöt, boldogságot vagy haragot kimutató hangokat, például ha elveszed a kezéből a kedvenc játékát. Öt hónapos korában a baba fürdetés közben már nem sirdogál, annál inkább foglalja le magát játékokkal. . Az 5 hónapos csecsemő hason fekve „repülőzik”, oldalra nyújtja mindkét kezét, hátra teszi a lábát, a fejét pedig magasra emeli, “vakondként” elbújik, az ágyba fúrja az arcát, a popsiját magasra emeli, előretolja magát a lábával.Rámosolyog a tükörképére, de nem ismeri fel magát. Az ismerős hangokra örömmel reagál. Utánozza környezete mimikáját és az olyan bohóckodásait, mint a nyelvnyújtogatás. A megszokott arcokat már felismeri, de csak abban az esetben, ha az utolsó találkozás óta 4-5 napnál nem telt el több. A gyerekek ebben a korban igencsak hajlékonyak. Gyakran látni 5 hónapos kor körüli babát, aki a lábát a szájába veszi, és előszeretettel csócsálja a saját zokniját.

Táplálás

Naponta ötször, azaz négy óránként eszik a pici. Jó, ha tápláléka még mindig az anyatej, de ha már nem tudod szoptatni, el lehet kezdeni a hozzátáplálást is. Sok olyan anyuka, aki tápszert ad a babájának, ekkor kezdi el az elválasztás hosszú folyamatát, bevezeti az első kanalas gyümölcspüréket. Az anyatejes babák anyukái általában várnak a 6. hónap végéig. A legtöbb baba fintorog, ha új ízt érez. Van, akinek nagyon tetszik, de van olyan, aki öklendezik a pépes ételtől, ami teljesen érthető. A nyelve még szopómozgásokat végez, még csak tanulja, hogyan is kell nyelni a más állagú táplálékot. Ha sikertelenség ér, ne add fel! Minden nap csak ici-picit próbálj előre haladni, ici-picit többet adni, biztos lehetsz benne, hogy hamarosan nagyon fogja élvezni, és már a kanál puszta látványától úgy fog tátogni, mint egy kis halacska. Az első falatokat ebédnél kapja a baba. Általában babahordozóban, vagy pihenőszékben félig fekvő helyzetben, hiszen az önálló ülés ideje még nem érkezett el.

Hallás, látás

5 hónapos korban a baba észleli a hagok forrását, érdeklődéssel figyeli a számára új, addig ismeretlen zajokat is. Lassan kezdi felismeri a saját nevét és feléd forul, amikor nevén szólítod vagy amikor mással beszélsz róla.

Alvásigény

A baba alvásigénye nappal 2-szer (változó hogy hány óra), éjszaka 9-10 óra. Biztosítsd számára ilyenkor a kellő csendet, és a megfelelő hőmérsékletet, hogy gyorsan el tudjon aludni. Amennyiben lehetséges a saját érdekedben ne szoktasd rá arra, hogy csak úgy alszik el, hogy a kezedben ringatod, vagy mellé fekszel, mert ez a későbbiekben számodra nehézséggel fog járni. Ha éjszaka felébred, ne rohanj rögtön az ágyához, várj pár percet, hátha egyedül is visszaalszik. Persze hosszan ne hagyd sírni, mindenképpen menj oda hozzá ilyenkor és nyugtasd meg.

Fejlesztő játékok

Érdemes ilyenkor az időt rászánni az értelmi fejlesztésre. Mondókázni, énekelni neki, beszélni hozzá, miközben fürdeted. Fürdetés közben elsorolhatod neki azokat a testrészeket, amelyeket épp megmosol, így ha sokszor hallja kisbabád jobban és pontosabban rögzülnek az irányok és a testrészek.