Oldal kiválasztása

Gyermekágy


A kisbaba születésére készülődve sokaknak csak a szülés lebeg a szemük előtt és figyelmen kívül hagyják a gyermekágyas időszakot, nem készülnek fel rá, vagy nem is foglalkoznak a kérdéssel, pedig nagy jelentőséggel bír a kismamák életében. A szülés utáni 6 hetes időszakot nevezzük gyermekágynak. Ezalatt az idő alatt a kismama lelke nagy változáson esik át, teste kívül, belül átalakul.

A hormonrendszer már nem a magzat védelméről gondoskodik. Ilyenkor a legfontosabb változás a kötődés kialakítása és a tejelválasztás megindítása, a tejtermelés fenntartása.

A szülést követő első órában leválik a méhlepény, amely addig a magzat táplálásáért felelt. A benne termelt hormonok szintje az anya szervezetében látványosan csökken. Emellett az agyalapi mirigy prolaktin nevű hormont kezd el termelni, amely a tejbelövelésért felel. A hormon különösen az éjszakai szoptatások alkalmával termelődik a legnagyobb mennyiségben. A tejbelövellést konkrétan kiváltó hormon, az oxitocin termelődése is jelentős ez idő alatt is. Az oxitocin felelt a vajudás alatti méhösszehúzódásokért. A gyermekáégyas időszakban a hormon termelését a baba szopó mozgása aktiválja újra és ez aztán kiváltja a tej belövellését. Minél gyakrabban teszed tehát mellre a babát, annál hamarabb és annál észrevétlenebbül zajlik majd le ez a folyamat. Az oxitocin emellett méhösszehúzódásokat is kivált, amely hozzájárul a méh visszahúzódásához.

A gyors hormonváltozás a kismamák lelkiállapotára is kihatással van. Gyakoriak a hangulatváltozások, és a túlérzékenység. Ebben az időszakban a kismamáknak sok pihenésre és nagyobb odafigyelésre van szükségük környezetüktől.

Méhünk eredeti állapotában 50 g, amely a várandoság alatt többszörösére nő. Elérheti az egy kilógrammot. A méh szülés után elkezdi visszanyerni eredeti méretét. A felesleg egy része  felszívódik, egy része pedig a hüvelyen keresztül távozik természetesen vérzés kíséretében. Ahogy telnek a hetek a vérzés halványodhat és a tisztulás átmehet egy erősebb folyásba is. Ebben az időszakban különösen fontos a megfelelő altesti higiénia, mivel méhünk ilyenkor nagy veszélynek van kitéve a kórokozókkal szemben. Ajánlatott naponta többször zuhanyozni, kerülendő az illatosított vagy alkohol tartalmú mosakodó.  Ez már csak azért is fontos, hiszen ha gátmetszésen estünk át, vagy csak repedt magától a gát, de varrni nem is kellett, a környéket fontos tisztán tartani, ez a seb elég nehezen gyógyul, pont amiatt, hogy a vérzés miatt szinte mindig nedves környezetben van. Ajánlott tisztálkodás vagy sima vízzel, vagy gyógyszertári mosakodó géllel, esetleg kamillás főzettel. Ez utóbbi segíti a seb gyógyulását is.Tampon helyett a betét használatára térjünk át.

Császármetszéssel szülő nőknek a korai gyermekágyas időszakban bár gátmetszés nem történt, de meg kell birkózniuk a seb körüli fájdalommal. Ajánlatos a sebet és környékét az esetleges fertőzések és gyulladások miatt szárazon tartani legalább a császármetszést követő 10-15 napban.

A mellek ápolására is oda kell figyelni, hiszen a szoptatás során alró sérülések keletkezhetnek. A sérülések megelőzése érdekében lehet használni mellápoló krémet. Praktikusa azok a krémek, amelyeket nem kell lemosni szoptatás előtt. Zuhanyzáskor a melleket olyan puha  törülközővel kell letörölni, amelyet másra nem használunk így a mellünk is és a babánk is védve van a kórokozóktól.

A gyermekágyi időszak alatt a kismama pihenése elengedhetetlen. Amikor csak lehet érdemes pihenni. A szűk családon kívül ne terheljük látogatással, hiszen ilyenkor testileg – lelkileg fel kell készülni a következő időszakra.
A gyermekágyi időszak alatt, fontos a rendszeres vitaminokban gazdag táplálkozás is, amelyet ki lehet egészíteni vitaminokkal, főleg vaskészítményekkel, illetve C-vitaminnal. A megfelelő folyadékmennyiség bevitele a tejkiválasztás miatt is javallott. Ajánlott minimum a napi 3 liter folyadék, amely ne legyen szénsavas. Bár sok kismamát zavarja a rajta maradó súlyfelesleg, de ilyenkor ne kezdjünk diétába, viszont fokozottan figyeljünk ételeink minőségére, főleg a rostban és fehérjében gazdag táplálékok fogyasztása az ajánlott.

A hatodik hét letelte keressük fel nőgyógyászunkat, aki ellenőrzi a szülés utáni regenerálódást és vele megbeszélhető a fogamzásgátlás is.