Oldal kiválasztása

A baba életének 11. hónapja





 

A kisbabátok már kiált utánatok, hogy „mama” és „papa”. Ebben a korban már ügyesen iszik a bögréből, amelyet erősen megmarkol a fülénél fogva. Készíts neki elő egy kis bögrét, hogy abból igya a folyadékokat. A cumisüvegből itatás felejtsétek el, mert az nem egészséges a babának, ez többnyire inkább az anya kényelmét szolgálja. Ennek egyenes következménye a szilárd táplálék visszautasítása, josszabb távon pedig a fogszuvasodás illetve a fogsor eldeformálódása.

A fogmosás megtanítását nem lehet elég korán kezdeni, így elérkezett az ideje, hogy együtt mosva megtanítsd kisbabádat a fogmosás fontosságára.

Éntudata fejlődik, próbálja egyre többször érvényesíteni akaratát. A „nem” tagadó és tiltó fogalma kitisztul tudatában, így makacsul ellenáll, ha kérsz tőle valamit.

Bilire szoktatás

Ha meg akarsz szabadulni a pelenkától, rászoktathatod korábban is a bilizésre, de ez sok időt, türelmet és fáradságot kíván. A 11 hónapos baba azon izmai amelyek felelősek az ingerért és a visszatartásért nincsenek még teljesen kifejlődve, így nem kontrollálja sem a hólyagját sem a végbelét. Eljött a bilire szoktatás ideje, ha 3-4 órán keresztül is száraz marad a pelenka. Ha nyáron tölti be ezeket a hónapokat, akkor a kertben vagy a lakásban a lárólapon nyugodtan szaladgálhat pelus nélkül. Ahhoz, hogy minél kevesebb kellemetlen perced legyen a bilire szoktatás alatt rendezni kell a baba székletét. Minden nap ugyanabban az órában étkezzen, és ugyanolyan állagó ételeket fogyasszon a nap ugyanazon szakaszaiban. Így pár hét alatt ugyanabban az órában fog jelentkezni a széklete is.  Általában a babáknak napi 1-2 széklete van. Figyeld meg mikor történik ez és holnap ugyan abban az órában tedd a gyereket a bilire. Néha a székletet elő lehet idézni, ha teszünk egy kis langyos vizet a bilibe. A széklettel együtt a gyerek a hólyagját is kiüríti. Hogy a bilire szoktatás ne legyen egyikőtök számára sem rémálom csak olyan időpontot válassz, amikor nyugalomban otthon lehettek pár napot, nem kell szaladgálni sehova, nyugodt napjaitok vannak.  A gyereket ne tartsd 10-15 percnél tovább a bilin, még ha később be is piszkolja a ruháit. Ne adj a gyerek kezébe játékokat, mert ezek elvonják a figyelmét, elfelejtve, hogy miért is tették a bilire és így meghosszabitva a székletürités idejét. Eleinte tedd óránként a gyereket a bilire hogy vizeljen, és lassan, két vizelés között, növeld az időszakokat. Lassan rájön arra, hogy ha a bilibe pisil elkerüli a kellemetlen nedves ruha érzetét.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

Ebben a hónapban a mérleg már 9000-9500 grammot mutat, és a baba hossza átlagosan 72 cm.

Fejlesztő játékok

  • Labdázzatok.
  • Engedd, hogy próbálkozzon a kanállal, persze lehet, hogy inkább téged fog etetni.
  • Továbbra is tanítgasd neki a fogalmakat: hideg-meleg (pl. vízcsapnál), sötét-világos (pl. lámpakapcsolónál), könnyű-nehéz
  • Építsetek építőkockával
  • Adj neki huzogatós játékot, tanítsd meg neki, hogyan kell húzni
  • Fogócskázzatok.
  • Bábozz neki.
  • Gyűjtsetek követ, engedd, hogy a levelet, füvet megfogja…
  • Kopogjatok, fedővel cintányérozzatok, vagy kanállal is ütögetheti
  • Menjetek játszótérre, imádni fogja.