Oldal kiválasztása

A baba életének 8. hónapja

 

 





 

Mozgásfejlődés és értelmi fejlődés

A 8. hónapban a baba támasz nélkül stabilan ül és kúszik a földön. Segítséggel feláll, majd nagy puffanás, csattanás kíséretében a fenekére ül. Ahhoz, hogy eljusson addig, hogy ügyesen tudja egyensúlyozni magát, s magabiztosan jár, addig bizony sok-sok esést túl kell élnie. Mászik, de először hátrafelé fog haladni. Kisebb tárgyat csippentő fogással a hüvelykujja és a mutatóujja közé fog. Tapsolni és integetni tud.

Megtanulja, hogy egyes tárgyak olyankor is léteznek, amikor nem látja őket. A csecsemő ragaszkodik a szüleihez, de az idegenektől fél. Megsimogatja a tükörképét, rámosolyog, megcsókolja.  Emlékszik a múltbeli eseményekre. Villámgyorsan forgolódik hasról hátra vagy fordítva. Olyan mint egy búgócsiga. Egyfolytában izeg-mozog, úgyhogy a lepedő mindig gyürött alatta.

Értelme fejlődésével felborulhat kicsi babád lelki békéje. A külvilágból érkező zajokat már tudatosabban észleli és a fura, ismeretlen világ olykor félelmet kelthet benne. Lehetséges, hogy egy tv-ben zajló esemény vagy egy külső zaj hatására megijed és sírni kezd. Ez nem hiszti! a  legjobb, amit tehetsz, hogy megsimogatod és biztosítod az felől, hogy ott vagy és vigyázol rá.

Alvás

Előfordulhat, hogy kisbabád nehezebben alszik el. Mindezt okozhatja a fogzás, a mozgásfejlődés és a szeparációs félelem.  A gyerekek nyolc – kilenc hónapos korukban ébrednek rá, hogy a mama nélkül nincsenek biztonságban, és mindent megtesznek azért, hogy az anya jelenlétét állandóan biztosítsák és ellenőrizzék. Ez megnyilvánul az idegenektől való félelemben, az éjszakai felébredésekben, a gyakoribb sírásban, zaklatottságban. Nagyon intenzív időszak ez a csecsemő életében az egy helyben békésen nézelődő babából ekkor válik a kicsi önálló személyiséggé. A gyakori felébredés és zaklatottság legjobb ellenszere, hogy ahányszor kisbabád felriad vagy sírva keres téged biztosítsd arról, hogy ott vagy, és szereted. Nem kell feltétlen ölbe venni, mellre tenni, ha tudod. Elég, ha megsimogatod a hátát, beszélsz hozzá. Attól, hogy nem mész oda hozzá, hogy hagyod sírni nem fog „megjavulni”.

Súlygyarapodás és hosszfejlődés

Kisbabád már kész vasgyúró, súlya eléri már a 8-9 kg-ot, hosszúsága 69 cm.

Beszéd és látás fejlődése

A kisbaba már a felnőttek beszédét utánozza, megjelenhetnek már az első szavak (mama, papa..), de ezek még nem tudatosan. Rámutat a dolgokra, és figyeli azokat, amelyekre rámutattunk.

Táplálkozás

Az elválás-elválasztódás egy mérföldkövéhez érkeztetek. Ebben a hónapban, amikor a kicsi már szilárd ételt is kap az anyatej mellett, és stabilan képes megenni belőle egy adagot, illetve megtanult cumisüvegből is inni. Fontos: ha hisztis ne étellel vond el a figyelmét!

Biztonság

Vigyázz, mikor ajtókat nyitsz-csuksz, bármikor hirtelen a hátad mögött terem a baba, és az ujja bent lehet a résben!
Zárd el az apróságokat, porcelán- és üvegtárgyakat!
Zárd be mindig a zárható szekrényeket, a nem zárhatóakra szerelj biztonsági nyitás-gátlót, vagy ragaszd le az ajtókat!
Az asztalon, földön, számára elérhető magasságban ne maradjon olyan, amit, ha a szájába vesz veszélyes lehet számára!
Kezdd el tanítani neki a „FORRÓ” szót!( kis edényekbe tegyél meleg és hideg vizet, tedd bele a baba kezét és mondd, hogy meleg, hideg)

Fejlesztő játékok

  • Csalogatós – A gyermek mindent a kezébe vesz. A tárgyak vonzzák, miattuk kezd el mászni, kapaszkodni, felállni. Lehet ezáltal segíteni is a fejlődését, ha csalogatni próbálod valamivel.
  • „kukuccs” játék – Ebben a korban már tudja kisbabád, hogy amit nem lát, az is létezik, így lehet vele játszani ezt a játékot, aminek roppant fog örülni. Fogj egy textilt és takard el vele az arcodat, majd bújj elő és közben mondd, hogy „kukuccs”.
  • „pápá” – Tanítsd meg pápát inteni, mindenkinek köszönjön, akivel találkozik, vagy elbúcsúzik, így nem csak a mozdulatot ismeri meg, de a helyzetet is, amikor használni kell.
  • utánzás – Mutass neki állatokat a mesekönyvben és utánozd a hangjukat, kérd, hogy ő is utánozza.
  • Sétáltassatok egy játékbabát vagy mackót az asztalon és énekeld: „jár a baba jár”.
  • Hintáztassátok a mackót/babát és énekeld: „Hinta, palinta”
  • Párnákból építs akadálypályát a szobában és négykézláb, kúszva járjátok végig.
  • Építs alagutat székekből és plédből, de vigyázz fel ne boruljon mialatt menne kúsztok, másztok.
  • Műanyag poharakból építs neki tornyot, hagyd, hogy ő is próbálkozzon egymásra tenni a poharakat.
  • A  fürdőkádban kaphat műanyag poharakat, amikkel megtaníthatod kimerni és kiönteni a vizet, majd megtaníthatod egyik pohárból a másikba önteni a vizet.
  • Ülj le egy székre, állítsd a babát a lábfejedre, fogd meg a két kezét és emelgesd a lábfejedet, mintha ugrálna a baba és énekeld: „Ugráljunk, mint a verebek, rajta gyerekek!”
  • Lapozgatók-leporellók – Itt az ideje, hogy megkapja első könyvecskéjét, amit önállóan is lapozhat.
  • Fürdéshez kaphat pingpong labdákat, amik úsznak a vízen, mutasd meg neki, hogy ezeket bele tudja tenni a műanyag poharakba.
  • Étkezésnél mindig nevezd meg az ételt és az evőeszközt.
  • Tegyél az asztalra egy tárgyat, majd takard le kendővel. Kérd meg, hogy vegye le róla a kendőt (ez az ún. tárgyállandóság fogalmát segít fejleszteni a babában)