Oldal kiválasztása

A terhesség 7. hete

 

Magzat:
Ezen a héten a baba agya elkezd növekedni, Az agy öt különböző részre oszlik. Megjelennek az agyféltekék, melyek fokozatosan az agy legnagyobb részévé válnak. A fej teszi ki az embrió teljes méretének mintegy 1/3-át. Tovább fejlődik a légzőrendszer, kialakul a nagyméretű máj, megjelennek a vesék. A peteburokban lévő korai szaporítósejtek (ún. csírasejtek) a szaporítószervekbe vándorolnak. A 7. hétre kifejlődnek az embrió kezei, a porcképződés pedig 7 és fél hetes korban kezdődik meg. A kisbabád arca ezen a héten még határozottabbá válik. Egy apró szájüreg (ami már azelőtt képes lesz sírni, mielőtt rá gondolnál), a nyelv, az orr és a fül bemélyedései már láthatók. A szemei már nyitva vannak, de nincs még írisze. A karok nőni kezdenek, a lábak is már formálódnak, bár mindegyik inkább uszonynak látszik, mint lábnak. A köldökzsinór – az összeköttetés a babád és a méhlepény között – már látható.

Magzat méretei:
CRL: 10-12 mm

Kismama:
A legjobb, ha személyesen, és a pároddal együtt jelentitek be a baba érkezését a számotokra fontos embereknek, a leendő nagyszülőknek, nagybácsiknak, nagynéniknek. Közösen döntsétek el, hogy kivel mikor közlitek a nagy hírt. Vannak, akik azonnal körbetelefonálják a leendő nagyszülőket, amint megjelenik a két csík a terhességi teszten, és vannak, akik inkább kivárják a 12 hetes határt. El kell kezdened azon gondolkodni, hogyan mondod meg a főnöködnek, hogy kisbabát vársz. Beszélj a személyzetissel, hogy milyen juttatásokban részesülhetsz és milyen jogaid vannak terhes munkavállalóként.

Az orvos ekkor már többnyire kézi vizsgálattal is meg tudja állapítani a terhesség tényét. Fordíts gondot a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra. Nem a mennyiségen, a minőségen kell változtatni! Ha hányingerrel ébredsz, igyál enyhén édesített italokat (kitűnő pl. a hideg limonádé), és egyél pár szem  kekszet.

Terhesség hétről-hétre: