Oldal kiválasztása

Nehézségek a szoptatás alatt

 

A szoptatás a csecsemő táplálásának legtermészetesebb módja. Jó hatással van a kismamára és a babára egyaránt. Néha azonban előfordul, hogy szoptatás alatt nehézségek merülnek fel. A legtöbb esetben apró problémákról lehet szó, amelyek könnyen kezelhetőek, néha több ok is felléphet egy időben.

Nehézségek okai

Testi okok:

  • túl érzékeny mellbimbó, kisebesedett mellbimbó
  • kevés tejmennyiség
  • kezdődő mellgyulladás
  • befelé forduló mellbimbó

Lelki okok:

  • az édesanya nem fogadja el saját testét
  • az édesanya párja idegenkedik
  • az édesanya feszéjezve érzi magát szoptatás alatt
  • az anya melle szépségét félti

Testi okok

Túl érzékeny mellbimbó, kisebesedett mellbimbó

A szoptatás folyamatában a mellbimbót erős fizikai igénybevételnek tesszük ki, amely szokatlan a kismama számára. A mellbimbó szoptatás alatt folyamatosan súrlódik a baba nyelve által és ez kellemetlen lehet. A kismama mellének mindenekelőtt hozzá kell szoknia a nagy igénybevételhez, míg ez nem következik be, az első pár hétben szinte elkerülhetetlen probléma, hogy a mellrehelyezések alkalmával kisebesedik a mellbimbó. Erre legjobb gyógyír azanyatej. Szoptatás után ne mossuk le a mellet, továbbá amikor csak lehet hagyjuk szabadon „szellőzni”, így gyorsan regenerálódik.
Az anyatej mellett gyógyszertári forgalomban lévő krémekkel is kezelhetjük a mellbimbó sérüléseit, de érdemes olyan krémet használni, amelyet szoptatás előtt nem kell lemosni (Germastan, Bephanten). A mellápoló krémek is segítséget nyújthatnak (Avent, Medela krémek). A fényterápia (bioptron lámpa) is hasznos a sérülések kezelésére.
A szoptatás előtt kizárólag langyos, tiszta vízzel tisztítsuk meg a mellet, véletlenül se fertőtlenítsük és szappant se használjunk.
A bimbóvédő használatát kizárólag olyan esetekben ajánlom, amikor már vérzik a mellbimbó. Megelőzés céljából sem a kismamának, sem a babának nem válik hasznára. A kismama melle nem tud hozzászokni az igénybevételhez, ha azt bimbóvédővel óvja, továbbá a baba rossz szopási technikát sajátíthat el.
Amikor a gyógyulás elhúzódik, vagy teljesen stagnál, akkor érdemes szaktanácsadóhoz fordulni, aki segít kideríteni a valódi okot, ez nem lehet akadálya a baba anyatejes táplálásának.

Kevés tejmennyiség

Mivel a babák még nem tudnak beszélni, így nem tudják azt sem megmondani miért nyűgösebbek egy szopizás után, vagy miért ébrednek fel gyakrabban, mint ahogy azt elvárnánk. Sok esetben egyszerűen csak egy „büfi” miatt keresik az édesanya mellét szoptatás után, ugyanis a gyomorban lévő levegő kellemetlen érzés a gyermek számára és a fájdalmakat könnyebb anya mellén elviselni. Ugyanez a helyzet figyelhető meg akkor is a hasfájós babáknál is.  A kismamák hajlamosak akár alaptalanul is félni attól, hogy kevés a tejük gyermekük számára. A kezdeti időszak után beáll a megfelelő mennyiségű tejelválasztás, ha az anya elég folyadékot iszik, megfelelően figyel a kalóriabevitelre, akkor nincs akadálya annak, hogy elég anyatej termelődjön a baba számára. Akkor sem kell megijedni, ha a kezdeti feszült mellek után egy két héttel már nem annyira feszül a mell szoptatás előtt. Ez csak annak a jele, hogy annyi tej termelődik, amely éppen megfelel a gyermek igényeinek, se több, se kevesebb nem termelődik.  Amikor a baba gyarapodása és fejlődése megfelelő, akkor nincs mitől tartani.

Előfordul azonban, hogy valóban kevés a tej a baba számára, és ez a súlygyarapodásán, valamint a baba állapotán is szemmel látható. Ez több okból is előállhat, néhány esetben visszafordítható a folyamat.

A kevés tejmennyiség okai:

  • Amikor a baba túl ritkán van mellre téve, ha órára etetjük, ha teáztatjuk, vagy nyugtató cumihoz szoktatjuk, akkor valóban elapadhat a tejnek egy része. Ez orvosolható, ha minél gyakrabban szoptatjuk a babát, elfelejtjük az időrendi etetést és a teáztatást, valamint próbáljuk leszoktatni a babát a nyugtató cumiról.
  • Amikor túl gyorsan váltunk mellet szoptatás közben előfordulhat, hogy a baba mégsem gyarapszik megfelelően, hiszen a tej első része hígabb, míg a vége sűrűbb, így ha túl gyorsan áttesszük a másik mellre, nem jut hozzá elegendő tápanyaghoz.
  • Ha baba indokolatlanul, túl korai pótlást kap, az kedvezőtlenül hat a tejtermelődésre, hiszen a tej mennyisége mindig követi a baba igényeit. Pótlás esetén a babának csökken az igénye, így a tejtermelődés követi azt. A pótlást fokozatosan csökkentve visszaállíthatjuk az ideális mennyiséget.
  • A baba nyugtató cumit kap.
  • Gyógyszerszedés és dohányzás akadályozhatja a tejelválasztást. Ezzel nincs mit tenni, amennyiben lehetséges, abba kell hagyni.

Amennyiben sikerül megtalálni a tejmennyiség csökkenésének az okát, és azt sikerül orvosolni, akkor megoldottuk a problémát. Az okok feltárásában nagy segítséget jelenthet a védőnő vagy a szakorvos.

Kezdődő mellgyulladás

A kezdődő mellgyulladást nem szabad összetéveszteni a tejbelövelléssel. A tejbelövelléskor is feszül a mell, fájdalmakkal járhat, valamint hőemelkedés és láz is előfordulhat, mindez mégis természetes folyamat, nem utal mellgyulladásra.

Abban az esetben, ha a kismama túl szoros melltartót visel, vagy valamilyen oknál fogva a mell megnyomódik a tejcsatornák elzáródhatnak, pangani kezd a tej, ezután csomók alakulhatnak ki, amik fájdalommal járnak. A meleg borogatás, meleg zuhany vagy a fényterápia segíthet ilyenkor.
A túltelítődés is gyulladáshoz vezethet. Ezt könnyedén el lehet kerülni a baba gyakori mellre tételével, vagy a tej lefejésével.

Befelé forduló mellbimbó

Az ilyen mellbimbó egyáltalán nem akadálya a szoptatásnak, csak nagyobb odafigyelést igényel. Szoptatás előtt mellszívó segítségével kifelé kell fordítani a mellbimbót, mely a szoptatás alatt már a baba szívó hatására úgy fog maradni. Nem ajánlatos ilyen esetben a bimbóvédő használata, mert a baba hozzászokik a bimbóvédő formájához, és később nem akarja majd elfogadni édesanyja mellét, ami elapadáshoz vezethet.

Lelki okok

Ronda vagyok!

Nagyon sok kismama küzd evvel az érzéssel szülés után. Meglehet, hogy a várandósság alatt nem csak pár kilót, de egész tömeget halmozunk össze a sok édes finomságból A mértéktelen evés és rendszertelen étkezés eredménye, hogy a szülés után a kismamán súlyfelesleg marad. Megszületik a várva várt babánk, elönt minket a boldogság, de mégsem vagyunk felhőtlenül boldogok, mert a tükörbe nézve egy bálna néz vissza ránk. Ilyenkor jön a felismerés, hogy rondák vagyunk. Mi lesz most? Először is szögezzük le, hogy fogyókúrázni szigorúan tilós, sőt nem is kell. Kutatásokkal is bebizonyították már, hogy a szoptatás alatt a megfelelő táplálkozással hosszú távon nagyobb eredményt érhetünk el a kívánt testsúly elérésében, mint ha feladnánk a szoptatást és gyors fogyókúrába kezdenénk. A megfelelő táplálkozás alatt a vitaminban és ásványi anyagban gazdag táplálkozást értjük, ami a rendszeres folyadékbevitel mellett előfeltétele a megfelelő tejtermelődésnek. A szoptatással a várandósság alatt felszedett energiatartalékokat égetjük el, így torna és különös erőfeszítés nélkül leadhatunk pár kilót, ha megfelelően táplálkozunk.

Feszéjez a szoptatás

Ma már csodaszámba megy, ha egy anyát szoptatni látunk az utcán. A média ma másról sem szól, mint fitt, vékony, jól öltözött, jól szituált nőkről, esetenként anyákról, akik mosolyognak munka közben, mosolyognak otthon takarítás közben. Minden dolgunkat valamivel meg akarják könnyíteni. Vannak már önműködő porszívók, olyan sütők, amelyekben nem kell megfordítani a húst, olyan szerek, amelyek használata mellett nem kell erővel és némi praktikával súrolnunk a foltokat és a szoptatást felváltják a tápszerekkel, mert az nem akkora megterhelés egy anyának. Tévhit azt gondolni, hogy az sokkal kevesebb erőfeszítést igényel, sőt! Míg az anyatej mindig elérhető, mindig jó hőmérsékletű, addig a tápszerhez steril üveg és cumi kell, jó hőmérsékletű forrlat víz kell és a tápszert frissen kell elkészíteni.
A babákat bárhol, bármilyen helyen biztonsággal a fertőzések elkerülésével meg lehet szoptatni. Nem kell más, mint egy bővebb póló, vagy egy nyugodtabb hely és egy textilpelenka, amivel letakarhatod a melledet. Ma már a nagyobb bevásárló központokban odafigyelnek az édesanyákra is és alakítottak ki már olyan kis szobákat, amelyekben az édesanya elbújhat csecsemőjével arra a negyedórára, míg megeteti babáját.

Mi lesz a mellemmel?

Nem vagy egyedül, sokan félnek attól, hogy alakjuk, mellük szépsége végérvényesen odavész, nem fognak többé az ügyeletes szépségideálnak megfelelni. A kétségtelenül bekövetkező testi változások azonban nem a szoptatás, hanem a gyermekvárás következményei. Ha a melled szoptatás alatt megfelelően ápolod, ha megfelelő melltartót hordasz akkor nem lehet nagy gond a szoptatás végével sem.

Végül, ha még sem megy a szoptatás?

A legfontosabb, hogy ne gyötörjön bűntudat, köss békét magaddal! Az is jó anya lehet, aki nem szoptat.