Oldal kiválasztása

Táplálkozás a szoptatás alatt

 

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk táplálni kisbabánkat elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer. Sokan szeretnék tudni pontosan, hogy mi az, amit ehetnek és enniük kell annak érdekében, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű tejük legyen. Mik azok az életek, amelyeket ajálnatos kerülniük a szoptatás alatt?Tanácsot, iránymutatást lehet adni, de pontos étrendet lehetetlen, hiszen minden kismama szervezete és ízlése más és más. Természetesen, van néhány dolog, mely minden kismamára egyformán érvényes, de mint minden szabály esetében, ezek alól is vannak kivételek, tehát a legjobb megoldás, ha minden kismama tájékozódik, azután egyénre szabottan kidolgozza magának a leginkább megfelelő étrendet.

Rengeteg tévhit és hiedelem kering szájról szájra a kismamák körében, hogy mit szabad, ajánlatos enni, vagy mit kell teljesen elkerülni. Ezek többségéről már rég bebizonyosodott, hogy a való életben nem állják meg a helyüket, így mielőtt bármit is elkerülnénk, vagy bármit preferálnánk győződjünk meg arról, hogy egyáltalán milyen hatással lesz ránk.

Leggyakoribb tévhitek

Az a javaslat, hogy a kismama kettő helyett egyen és nagyon-nagy mennyiséget igyon, kizárólag azt eredményezi, hogy a kismama teljesen biztosan fogyókúrára lesz ítéltetve a szoptatás után, és valószínűleg nem lesz könnyű dolga a felszedett kilók eltávolításában. Szoptatás során úgy 500 kalóriával kell megnövelni a bevitt  tápanyag mennyiségét. Folyadékot minimálisan 2,5 litert kell fogyasztani.  Sokkal nagyobb odafigyelést kíván a minőség javítása. Az ételek legyenek változatosak. Tartalmazzanak fehér húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket és gabona féléket nagy számban. A szénhidrát mennyiségét nem kell megemelni, mert az csak plusz kilókat szül.

Másik érdekes tévhit, hogy a kismamának sok zsíros ételre van szüksége ahhoz, hogy jó zsíros legyen a teje. Ez egyrészről nem igaz, nem befolyásolja a tej minőségét, viszont káros lehet a kismama egészségére, ha túlzásba viszi a zsíros ételeket. A puffasztó ételek kerülése, a K-val kezdődő ételek kerülése  is szinte kötelező érvényű volt nem is olyan régen. Vizsgálatok kimutatták, hogy nem minden esetben befolyásolja a tej minőségét, és nem minden ételtől fog fájni a babánk hasa.  A fűszeres ételeket sem kell elkerülni, csak korlátozni kell a fűszerezést.

Bármit is fogyasszunk, figyelni kell, hogy mi az, amit nem tolerál a pici. Azokat az ételeket kell csupán tiltólistára tenni, amelyek hatása hasfáját okoz a babánknak.

Vitaminok és ásványi anyagok

A kismama vitamin háztartásának egyensúlya befolyással bír az anyatej minőségére. Ezért érdemes a kismamának szoptatás ideje alatt gondoskodni ezek beviteléről. Legjobb megoldás természetes módon bevinni ezeket a vitaminokat, de sajnos nem mindig sikerül. Mindenesetre a patikákban kaphatóak kimondottan szoptatós anyukák részére összeállított vitaminkészítmények.

Mit ne egyen a kismama

Az ember felelős saját egészségéért, de a várandós anya, illetve a szoptatós kismama nem csak magáért, de a babája egészségéért is felel. Nem mindegy milyen táplálékot visz be és az a táplálék milyen módon hasznosul, a káros anyagokat beleértve, ugyanis a bevitt táplálék az anyatejben kiválasztódik. Káros anyag alatt nem feltétlenül azokat a dolgokat értjük, amik egyértelműek, mint például az alkohol, a drog, a cigaretta és a gyógyszerek, hiszen ezek negatív hatásával mindenki tisztában van. Azonban arról már kevesebb kismama tájékozódik, hogy milyen egyéb káros táplálék létezik, amit nap mint nap fogyasztunk. Elsődleges fontosságú a kismama táplálkozása, hogy a fehér kenyeret és pékárut váltsa ki teljes kiőrlésű termékekkel, továbbá a finomított répacukrot (kristálycukor és kockacukor) helyett használjon más édesítőt. Legjobb a méz, kukoricaszirup, esetleg barnacukor, gyümölcscukor használata. Szintén nagyon fontos, hogy kerüljük a gyorséttermi étkezést és az ahhoz hasonlatos rendelhető ételeket, mert telve vannak szintetikus anyagokkal, amelyek károsítják a belső szerveket. Kerüljük a tartósítószert, természetazonos aromát, színezékeket tartalmazó ételeket is. A cukros és szénsavas üdítők nem csupán értéktelenek a szervezet számára, de káros hatással is bírnak. A kismamák ez helyett fogyasszanak tisztított vizet, szénsavmentes ásványvizet vagy gyümölcs-, és zöldségleveket. A gyógyteákat kizárólag  kellő elővigyázatossággal fogyasszuk.