Oldal kiválasztása

Császármetszés


A szülés előtt álló nők többsége nem készül fel az esetleges császármetszésre, inkább arra koncentrálnak, hogy ezt elkerüljék, de vannak olyan esetek, amikor indokolt, és nem ritka az időzített császármetszés sem, ezért fontos tudni, pontosan mi történik ilyenkor és mire számíthatunk.

Mikor van szükség császármetszésre?

Leggyakrabban az elhúzódó vajúdás, a gyenge fájások miatt illetve a baba érdekében végeznek császármetszést. Emellett a téraránytalanság, a harántfekvés, a hirtelen lepényleválás, fertőzések és a korábbi császármetszés(ek) lehet ok.
Előfordul, hogy már korán, a terhesség alatt ki lehet szürni, hogy indokolt lesz-e a császármetszés. Ha korábban császármetszést végeztek valakin, akkor akár az utolsó hétig is elhúzódhat a döntés a szülés módjáról, ilyenkor a korábbi heg vastagságát figyelik és csak akkor adnak esélyt a természetes szülésnek, ha a heg még elég vastag.

Mi történik császármetszéskor?

Hogy a kismamákat ne érje felkészületlenül a császármetszés menete érdemes a szülési tervbe belefoglalni azokat a kérdéseket, amik felmerülhetnek császármetszéás során.

A császármetszéssel szülő nőt a szülőszobában készítik fel a császármetszésre, majd csak azután viszik be a műtőbe. Érdemes a szülőszobára kis kórházi csomagot vinni.

A kórházi csomag tartalma:

  • személyigazolvány
  • lakcímkártya
  • tajkártya
  • kismama gondozási könyve
  • vércsoprtot igazoló lelet
  • egy hónapnál nem régebbi házassági anyakönyvi kivonat, vagy apasági elismerő nyilatkozat
  • papucs a zuhanyzáshoz
  • tusfürdő
  • wc papír
  • hálóing (sok intézményben adnak)
  • papírzsebkendő

Első lépésben előkészítik a kismamát ugyanazon a módon, mint a normál szülésnél: Borotválnak – de te ezt egyénileg előre megoldhatod -, mint a hüvelyi szülés esetén. Vannak kórházak, ahol beöntést is kap a kismama. Ezután a szülőszobán CTG-n megfigyelik a méhtevékenységet és a baba szívhangját. Gyomorsavcsökkentőt itatnak a kismamával. Infúziót kötnek be. Katétert vezetnek fel a hólyag kiürítésére.

Ha nagyon idegenkedsz a katétertől vagy az infúziótól meg lehet kérni a szülésznőt, hogy a mütét előtt közvetlenül végezze el ezt a beavatkozást.

A műtéteket nagy általánosságban spinális érzéstelenítéssel végzik. Az érzéstelenítő oldatot az ún. spinális térbe, vagyis az agyvízbe adja be az orvos, legtöbbször egy dózisban. A szúrás technikai kivitelezése:  a beteg ülő testhelyzetben, hátát kidomborítva helyezkedik el.  A hát megfelelő területének sebészi fertőtlenítése és izolálása után a bőr és a bőr alatti szövetek érzéstelenítése következik, majd egy vékony tűvel behatolnak a spinális térbe.  epidurális térbe. A gyógyszert egy adagban juttatják be egy vékony tűn keresztül az agyvíz-térbe. Ezt követően az érzéstelenítő hatása perceken belül kialakul, és ami igen lényeges, nemcsak az érző, hanem a mozgató funkciót is gátolja a teljes érzéstelenítés időtartamára, ami többnyire 2-2,5 óra. Az érzéstelenítő eloszlása az agyvíztérben a gravitáció által befolyásolható, így a beteg műtőasztalon történő megdöntésével az érzéstelenítés „magassága”, vagyis az érzéstelenített terület nagysága befolyásolható. Az érzéstelenítő hatás kialakulásával a vérnyomás átmeneti esése következhet be, melynek megelőzése céljából a műtétet megelőzően minimum 1,5 liter intravénás infúzió alkalmazása jelent megoldást.

A kismamát hanyadt fektetik, majd az arcát eltakarják a műtéti terület elől. A műtőben egyszerre 7-9 ember segédkezik a szülészorvos mellett. Az anesztes csapat az aneszteziológus vezetésével felel a kismama vérnyomásáért és a megfelelő érzéstelenítésért.

A szülészorvos mellett egy orvostársa segédkezik a császármetszés során, mellettük még asztisztensek, szülésznők és műtős segédek is jelen vannak. A hasat szabadon hagyják, majd fertőtlenítő folyadékkal lemossák, Vágást ejtenek a has alsó részén a bikinivonal tájékán. Ha már volt előző császármettszés, akkor pontosan az előző műtéti heg mentén vágnak. Alatta a zsírszövetet széthúzzák  ill a hasi szerveket tartó legerősebb (vastag) réteget (fascia) átvágják. Az izmokat megint tompán széthúzzák, majd a hashártyán keresztül bejutnak a hasüregbe. A szövetek tompa széthúzásával el tudják kerülni a sérüléseket, így gyorsabb gyógyulást biztosítanak a kismama számára. A méh megnyitása (kis metszés után) megint tompán történik, majd a burok megrepesztése (szükség esetén), kiszívják a magzatvizet, és ez után kiemelik a magzatot.

A baba orrát és száját leszívják a köldökzsinór átvágása után odaadják az anyának. Közben a szülész megvárja a lepény leválását. Ez után átvizsgálja a méhet kívül – belül, megnézi, hogy maradt-e az üregben lepény, vagy burokrészlet, majd felszívódó varrattal ellátja a méhsebet (bevarrja a nyílást). Az újszülöttet közben megmosdatják, megmérik és a gyermekorvos megvizsgálja, majd magmutatják az apánk, vagy visszaviszik az édesanyához. A szülész ezalatt a méh sebének varrása után átnézi a kismedencét, szükség esetén vérzéscsillapítás következik, majd összevarrja a fasciát is. Végül egyezteti a sebszélt, megvarrja a bőrt, majd a műtősnő beköti a sebet. Osztályra kerülés előtt az aneszteziológus még ad fájdalomcsillapítót.

Az osztályra kerülés után a kismama infózióban méhösszehúzót kap és a nővérek folyamatosan megfigyelik a műtét utáni vérzés mértékét. Szükség esetén lehet kérni fájdalomcsillapítót.  Az érzéstelenítés mellékhatása lehet a kínzó fejfájás. Hogy ezt elkerüljük sok szénsav mentes folyadékot kell inn, amelynek hatására gyorsabban ürül a szervezetből az érzéstelenítő. A hólyag-katétert 6-24 óra után  az osztályon távolítja el a nővér. A műtétet követő 12. órában az édesanyát a nővérek először felültetik. A műtéti seb még friss és húzódik, a beavatkozás és az érzéstelenítés hatására az édesanya kellemetlenül érezheti magát, esetleg nehezebben tudja venni a levegőt felülés után, de ez normális reakció. Szédülés is jelentkezhet. Pár perc pihenés után fel kell állni és az édesanyát megmosdatják, így kicsit felfrissül és megkönnyebbül a műtét után. Általában ilyenkor még a katétertől nem szabadulhatunk meg, de a katéter nem jár fájdalommal, csak kellemetlen érzés.

A császármetszést követően az édesanyák aktivitása, mozgékonysága és fájdalomérzete nagyon eltérő. Mindenki maga érzi a határait, de mindenkinek igyekeznie kell mozognia és az újszülöttet teljeskörülen ellátnia. Ha fájdalmak vannak, nem kell mindenáron tűrni, egyszerűen a nővérekhez kell fordulni fájdalomcsillapítóért. Hogy minél gyorsabb legyen a felépülés és hamar beinduljon a tejelválasztás az édesanyának naponta minimálisan ötször kell ennie és 3 liter folyadékot kell innia. Minél több folyadékot fogyaszt az anya, annál gyorsabban regenerálódik a szervezet folyadékháztartása. A pihenést sem szabad elhanyagolni. Minden alkalmat meg kell ragadni ameyet alvással, pihenéssel lehet tölteni, mivel hazamenetel után lehet, hogy hosszú ideig nem lesz mód a tartós pihenésre.

A mütéti seb bezárását a kórházakban eltérő módon végzik. Felszívódó varrat mellett, általános varratot vagy kapcsokat is használhatnak. A varratokat vagy kapcsokat a 3-4 napon távolítják el, amely bár kellemetlen, de nem fájdalmas beavatkozás. A sebet steril lappal letakarják, majd beragasztják, amelyet pár napig nem érhet víz.

Mind a szoptatás, mind a széklet-vizelet a hazamenetel előtt problémamentesen kell, hogy működjön, ehhez a kórházak ma már igyekeznek minden segítséget megadni.