Oldal kiválasztása

 Gyermekeink szobájának berendezése csaknem a legfontosabb feladataink közé tartozik a lakásunk berendezésekor. Hogy mi a különbség a hálószobánk és a gyermekünk szobájának berendezésekor? Egyrészt semmi, vagy mégis? Mert azért a gyermekeket még sem lehet felnőttként kezelni. Cikkünkben igyekszünk tanáccsal szolgálni a szoba berendezéséhez, hogy Ön és legfőképpen gyermeke örömmel és harmóniában foglalja el szobáját.

Gyermekeink szobája a legnagyobb legyen!

Tán meghökkentő, de gondoljunk csak bele, hogy gyermekünk nem csak aludni fog szobájában. Ott éli le élete nagy részét: alszik, játszik, tanul… A gyerekeknek alapvető életterük a szobájuk, ahol ők alszanak és játszanak is. Így nagy hiba gyermekünknek adni a lakás legkisebb szobáját, hogy ő még úgyis kicsi, elég az neki.

gyermekszoba(2)_alicia_hu

Válaszd szét a funkciókat!

A gyerekszobán belül a különböző funkciókat, mint alvó-, játék- és tanulótér érdemes egymástól elválasztani. Legyen külön játszósarok, tanulósarok és alvósarok, ha úgy tetszik. Ez az elválasztás történhet egy kis éjjeliszekrénnyel, egy szőnyeggel (a játszórész vagy íróasztal és szék alá), esetleg kisebb nagyobb polcos szekrénnyel, komóddal vagy paravánnal. A polcoknál azonban figyelni kell a vágóélekre, azaz a nyitott polcok éleit élvédővel védje.



gyermekszoba_alicia_hu

Ágy elhelyezése a legfontosabb!

Mindenekelőtt érdemes megbizonyosodni arról – egy radiesztéta segítségével-, hogy a földsugárzások szempontjából hová tehetjük az gyermekünk, gyermekeink ágyát. Az ideális ezzel együtt az volna, ha az ágy – ugyanúgy, mint a felnőttek hálószobájában – az ajtótól legtávolabbi sarokba kerülne úgy, hogy a benne fekvő gyermek rálásson az ajtóra.

Jó tanulósarok = jól tanuló gyermek?

A tanulósarok megfelelő kialakítása túlzás nélkül akár plusz jegyeket jelenthet gyermeke bizonyítványában! Azon túl, hogy a tanuló rész legyen világos vagy megfelelő fényforrással ellátott, lehetőleg ne üljön gyermeke háttal az ajtónak vagy ha ez elkerülhetetlen, egy kis tükröt helyezzünk el úgy az asztalán, hogy rögtön lássa, ha belép valaki mögötte a szobába. Ha fal van az asztala előtt, akkor egy megnyugtató, távolságot ábrázoló képet helyezzen el szemmagasságban: ez a jövőt, a perspektívákat szimbolizálja és egyben megnyugtatólag is hat. Amennyiben ablak van szemben, az nagyon előnyös. A tanulást mindig szellőztetés előzze meg!

 gyermekszoba_alicia_hu

A gyermekszoba együtt nőjön a gyermekkel!

Fontos ez azért is, mert egy alacsonyan elhelyezett tükör, amihez le kel hajolni vagy egy túl kicsi, kényelmetlen szék hosszabb távon nem csak fizikailag terheli meg a gyereket, hanem annak a való életben is állandó “hajlongás” és “szorongás” lesz a következménye, átvitt értelemben is.

Gyermekszoba illeszkedjen a gyermek személyiségéhez.

Rendkívül fontos, hogy a gyerekszoba berendezése illeszkedjen a gyermek egyéniségéhez és ízléséhez. Persze nem elsősorban arra kell gondolni, hogy a gyermek válassza meg az ágyát, szőnyegét. Egy-egy kiegészítő, ágytakaró, kép, szobaszín és máris gyermekünk ízlése szerinti lehet szobája. Figyeljünk közben arra, hogy túl harsány vagy sötét színeket ne válasszunk. A kék és a zöld árnyalatai megnyugtatóak, míg a sárga vagy lila színek az agyműködésre, kreativitásra vannak jó hatással.

Tarts rendet!

Rendetlenség a lakásban = rendetlenség a lélekben! -alapelvből kiindulva kiemelten fontos, hogy gyermekünk szobájában is tartsunk, tartassunk rendet. A kiemelten rendetlenek például a bizonytalan és rejtőzködő kamaszok vagy a lelkileg-szellemileg is zűrben élő emberek (pontosabban bárki éppen akkor, amikor ilyen életperiódusban van). A legjobb és praktikus megoldás néhány nagy játéktároló, egy könyvespolc és polcos szekrény beszerzése. Így az elpakolás tényleg csupán pár percet vesz igénybe minden este. Ha a gyermek rendet lát maga körül és ebbe nő bele, akkor idővel az igénye is kialakul a rend irányában, amit magával vihet az önálló életébe – már csak a fenti, nagyon igaz mondás miatt is.

forrás: robinzon.hu (online feng shui)