Oldal kiválasztása

A gyermeket nevelő szülők kisbabájuk születése után többször meg kell birkózzanak a láz problémájával. Mi is a láz valójában?  Probléma-e egyáltalán a láz? Kell-e védeni gyermekünk szervezetét a láz ellen? Mit tehetünk a láz ellen? Hogyan csillapítsuk gyermekünk lázát? Ezekre és még több lázzal kapcsolatos kérdésre keressük a választ védőnő és gyermekorvos bevonásával.

young boy with a temperatureMi is a láz?

A láz valójában egy tünet. Valamely kórfolyamat ismertetőjele, amely egész sok betegség előjeleként tűnik fel. A láz maga testünk védekező mechanizmusának fontos része. A hőmérséklet emelkedése az immunanyagok termelését fokozza, míg a kórokozók szaporodását lassítja. A test hőmérsékletének emelkedése azonban csak egy bizonyos pontig „egészséges”, afelett árthat a szervezetnek.

Az átlag ember testhőmérséklete, beleértve a gyermekeket is 36,5-37C° közé esik. 37C° fölött egészen 37,5C°-ig hőemelkedésről, majd 37,5C° fölött már lázról beszélünk.

Mivel a láz egy tünet, természetesen probléma, ha gyermekünk belázasodik, azonban nem minden esetben szükséges a gyógyszeres lázcsillapítás. A gyermekeknél gyakran már hőemelkedésre is adnak a szülők gyógyszert, ami nem szükséges, mivel immunrendszerünk épp, hogy az ilyen problémákra van szakosodva, így hagyni kell „bírkózni” a lázzal. 38C° fölé emelkedve azonban, már lázcsillapításra van szükség!

A láz leggyakoribb okai?

lazcsillapitas_4_alicia_huláz leggyakoribb oka valamilyen fertőzés, piciknél többnyire valamilyen vírus okozza. A vírusfertőzések gyakori tünete a láz mellett a nátha, hányás, hasmenés. Ha sokáig magas a láza gyermekünknek, és köhög is, valószínűleg komolyabb gond van, tüdőgyulladásra kell gyanakodni. Nagyon ritkán a láz súlyos betegségek első tünete is lehet, autoimmun betegségeké, egyes daganatoké, de ez a láz általában sokáig tart, és szokatlan, aggasztó tünetekkel társul.

A láz súlyosabb betegségek tünete is lehet!

Három hónapos kor alatt az immunrendszer még nem elég hatékony, így előfordulhat, hogy a láz az egyetlen jele a betegségnek. Három hónapos kor alatti gyermekeknél láz esetén forduljunk orvoshoz!
Vannak emellett különleges esetek, amikor azonnal orvoshoz kell fordulni a láz tapasztalásakor: A hirtelen felszökő láz esetén önmagában még nem kell nagyobb problémára gyanakodni, de ha a magas láz csillapítása sem hűtőfürdővel, sem gyógyszerek útján nem csillapítható ne késlekedjünk. Ugyanígy orvosi segítségre van szükség akkor, ha a magas láz több napon keresztül fenn áll. Immunhiányos állapotokban (immunhiányos betegségek, daganatos betegségek miatti kezelés) a láz életveszélyes fertőzés első jele lehet.

Olyan összefüggés a láz és a betegség olvasatában, hogy minél magasabb a láz, annál komolyabb a betegség egyáltalán nincsen!  A vírusfertőzések is járhatnak nagyon magas lázzal, ugyanakkor súlyos baktériumfertőzéseket kísérhet mérsékelt láz is.

Ami nagyon fontos: három hónapos kor alatt ne gyógyítsuk a kicsiket a házi patikából, kérjük ki az orvos tanácsát!

lazcsillapitas_1_alicia_huMegelőzhetjük a lázas állapotot?

A lázat megelőzni lehetetlen, mivel megannyi betegség tünete.  Jelez, megmutat valamit, rávilágít arra, hogy valami nincs rendben a szervezettel. A láz a szervezet számára hasznos, hiszen ilyenkor az immunrendszerünk aktívabban működik, a magasabb hőmérsékleten a kórokozók jobban pusztulnak.

Hogyan mérjünk lázat?

A láz mérésének módja nagyon fontos, hogy pontos értéket kaphassunk. Többféle lázmérési eszköz áll rendelkezésünkre. A különféle lázmérők más és más láz mérési módot követelnek meg.

 

Lázmérés hagyományos higanyos hőmérővel

A hagyományos higanyos hőmérőt először 36 fok alá kell lerázni. Figyelni kell, hogy a hőmérő csak akkor használható, ha szobahőmérsékletű. A hőmérő egymás utáni lázmérésre nem alkalmazható. A hőmérő mérési ideje kb 3-6 perc. Alkalmazásának helye: hónalj  nyelv alatt és végbél. Figyelem! Végbélben történő alkalmazása veszélyes és nagy elővigyázatosságot igényel!

 

tommee_tippee_fulhomero_alicia_hu

Lázmérés digitális fülhőmérővel

A digitális fülhőmérő megbízható, higiénikus és megfelelően pontos lázmérési mód. A láz mérésekor  a  fülkagylót hátra és lefelé irányuló húzással kell megfelelő helyzetbe hozni ahhoz, hogy valós értéket kapjunk. Ilyenkor kiegyenesedik a hallójárat és a dobhártya látótérbe kerül. Mérési idő kb 10-30mp. Egy sípolással jelzi a fülhőmérő az eredményt.

 

Lázmérés homlokhőmérővel:

Nem a legmegbízhatóbb formája a lázmérőnek a homlokhőmérő, de a gyors diagnosztizáláshoz megfelelő. A homlokhőmérőt a homlokhoz szorítva  a homlokhőmérőt a két végén fogva kb.: 20 – 30 s után az eredmény leolvasható. Alkalmazásának helye: homlok.

digitalis_homero_lazmero_alicia_hu

 

Lázmérés digitális hőmérővel

A digitális hőmérő a leggyakrabban alkalmazott lázmérési mód. A megfelel mérési adathoz elengedhetetlen az elem megfelelő töltési szintje. A digitális hőmérőt hónaljhoz, nyelv alá és végbélben alkalmazva pontos eredményt kapunk. A digitális hőmérő mérési ideje kb 1-3 perc. Az eredményt sípolással jelzi.

A végbélben mért eredménynél 0,5°C-ot le kell vonnunk, a helyes eredményt így kapjuk meg!

 

topcom_cumi_lazmero_alicia_hu

Lázmérés cumi hőmérővel

Több gyártó gondolt már a csecsemőkre is, így kifejlesztették a cumi formájú, alakú hőmérőt, amely ugyanúgy működik, mint egy normál digitális hőmérő és cumi kombinálva. A csecsemő míg cumizik, a hőmérő megméri a testhőmérsékletet. Egyetlen hátulütője, hogy a nem cumizó csecsemők nem fogják kedvelni, ezen felül nagyobb gyermekeknél már nem alkalmazható.

Lázcsillapítás lehetőségei

lazcsillapitas_5_alicia_huA lázat –  három hónapos kor alatt mindig, három hónapos kor felett 38C° felett kell csillapítani.  Kivétel ez alól, ha orvosunk mást javasol (immunbeteg gyermekeknél pl a mérsékelt lázat is csillapítani kell!)
A lázcsillapítás történhet

  • gyógyszeres lázcsillapítással,
  • borogatással,
  • hűtőfürdővel,
  • vizes szivacsos lemosással,
  • a törzs állott vizes borogatásával
  • a végtagok borogatásával,
  • és zuhanyos hűtéssel.

Általános tudnivalók a lázcsillapításról

  • A lázas gyermeket sohasem szabad magára hagyni.
  • A lázas gyermek hőmérsékletét többször ellenőrizni kell.
  •  A fizikális (hűtőfürdő, borogatás…) lázcsillapítás alatt ne nyissunk ablakot.
  •  A lázas gyermeket nem szabad vastag takaróval (paplan) betakarni.
  • A gyermeket gyakran kínálgassuk langyos folyadékkal (1-2 korty tea, limonádé).
  •  Mindig legyen otthon a gyermek korának megfelelő lázcsillapító.
  • Gyógyszeres lázcsillapítás esetén feltétlenül vegyük figyelembe a gyermek súlyát, korát az adagolásnál!
  • Egyes lázcsillapító gyógyszerek kombináltan is alkalmazhatók, de önkényesen ne alkalmazzon több lázcsillapítót. Erről feltétlenül kérje ki háziorvosa tanácsát!

 

Fizikális lázcsillapítás formái és módjai

Végtagok borogatása

A végtagok borogatása lázcsillapítás gyors és kíméletes módja. A végtagok borogatásával gyors hűtést érhetünk el akkor, ha megfelelően alkalmazzuk ezt a fajta lázcsillapítási módot.

lazcsillapitas_7_alicia_huHűtőfürdő

A kádba mell magasságig testmeleg vizet engedünk. A gyermeket ülve helyezzük a vízbe. A testmeleg vízhez fokozatosan hideg vizet engedünk, így csökkentve a kád víz hőmérsékletét. Figyelni kell arra, hogy a víz a gyermek melléig érjen és a hőmérséklet csökkentése ne okozzon a gyermeknek remegést. Ez a lázcsillapítási mód akár 15-20 percig is eltarthat. Hogy lázas gyermeke jól érezze magát a vízben apró játékokkal is játszhatnak a hűtőfürdőzés közben. Fontos! A víz hőmérséklete 31°C-nál ne legyen hidegebb! 38°C-nál alacsonyabb láz esetén ne hűtőfürdőzzenek!

 

A törzs állott vizes borogatása

Édesanyáink priznicnek nevezték ezt a fajta lázcsillapítási módot. Az állott vizes borogatásnak is nevezett lázcsillapítási mód folyamata: egy lavórba engedjünk langyos vizet, tegyünk bele egy lepedőt vagy törölközőt.  Jól nedvesítsük át,  majd a nedves törölközőt csavarjuk ki, s ezzel gyermek törzsét hónaljtól combközépig tekerjük be.Majd fedjük le egy száraz ruhával. Ha a nedves törölköző vagy lepedő  átvette a test hőmérsékletét (kb. 10 perc múlva), cseréljük ki egy másik langyos vízbe mártott törölközővel. Ezt mindaddig folytassuk, míg a gyermek láza le nem megy.

Bár nem kíméletes, de a leggyorsabb és leghatásosabb fizikális lázcsillapításként tartjuk számon!

A végtagok borogatása

lazcsillapitas_8_alicia_huA végtagok borogatásánál ugyanaz a folyamat, mint a törzs állott vizes borogatásánál, csupán annyi eltéréssel, hogy több kisebb törölközővel az alsó karokat és az alsó lábszárakat tekerjük be a vizes ruhákkal. Fontos, hogy a csuklót és a bokát is érje a vizes borogatás. Nagyobb hatás érhető el, ha a homlokra is illetve a tarkóra is teszünk a borogatásból. Ezen fizikális lázcsillapítási mód nem csak a bőrre, de a vérkeringésre is hat. Az alkalmazás során gyermekünkön legyen pizsama és egy vékony takaró.

Zuhanyos hűtés

Zuhanyos hűtésnél a testhőmérsékletű zuhanyzással kezdjük a láz csillapítását. A zuhany hőmérsékletét fokozatosan (30-25 fokra hűtve) csökkentve érjük el a láz csökkenését. Vigyázni kell, hogy lázas állapotban a kis beteg gyenge, így nem biztos, hogy stabilan áll a zuhany alatt. Ezt a lázcsillapítási módot kizárólag nagyobb gyermekeknél, és felnőtteknél alkalmazhatjuk!

 

A rettegett LÁZGÖRCS

krupp_rroham_alicia_huGyermekkora jellemző a testhőmérséklet emelkedésekor fellépő fokozott görcskészség. A lázgörcs fél éves kortól öt éves korig a gyermekek 2-5 %-ánál fordul elő.
A lázgörcs egy roham, amely igen ijesztő. A gyermek hirtelen elveszíti az eszméletét, szeme felakad, oldalra egy pontra fixál. Végtagjai megfeszülnek, rángani kezdenek. Van, hogy a gyermek nem is tud lélegezni, ezért arca is szürkül, lilul. Alázgörcs az esetek többségében önmagától oldódik és elmúlik. Ezen tünetek észlelésekor azonban azonnal mentőt kell hívni, addig pedig lázat kell csillapítani. A lázgörcs esetén borogatást, fürdőt, vagy gyógyszereket alkalmazhatunk, de eszméletlen gyermeknél szóba sem jöhet a  gyógyszeres lázcsillapítás,  mert megfulladhat!

MIt tegyünk lázgörcs esetén:

  • Ne ijedjen meg, mert a görcs néhány perc múltán spontán megszűnik!
  • Fektesse gyermekét a földre, lehetőleg puha takaróra, hogy ne szenvedjen sérülést! A tárgyakat, amelyek sérülést okozhatnak távolítsa el a közeléből!
  • Tegye szabaddá gyermeke légútjait! Fordítsa gyermekét stabil oldalfekvésbe, de elég az is, ha oldalra dönti a kis testét!
  • Lazítsa meg gyermeke ruházatát, takarja ki őt!
  • Csillapítsa gyermeke lázát végbélkúppal, borogatással! Gyógyszert alkalmazni ilyenkor TILOS, mert a légutakba kerülve fulladást okozhat.
  • Hívjon MENTŐT, 
    • ha 5 percnél tovább tart a görcs,
    • ha gyermeke a vízben volt és nehézlégzés alakult ki nála,
    • ha gyermeke a görcs alatt fejsérülést szenvedett,
    • ha görcs után nem rendeződik gyermeke állapota,
    • ha a gyermek ajkai kékek maradnak.

 

 

lazcsillapitas_9_alicia_hu

LÁZ ESETÉN MINDIG FORDULJON HÁZIORVOSÁHOZ, ha

 

  •  gyermeke 3 hónaposnál fiatalabb és lázat (38 °C-ost vagy annál magasabbat) mért nála.
  • 3 – 6 hónapos és láza eléri vagy meghaladja a 39 °C-ot
  • 6 hónaposnál fiatalabb és láz lép fel nála, mert az ilyen fiatal csecsemőnél ritkán jelentkezik láz. Ha mégis, azt komolyan kell venni, mert ez akár súlyosabb betegség kísérője is lehet.
  • Lázgörcs után.
  • Gyermeket kiütéses lesz.
  • 12 óra alatt nem ürített vizeletet.
  • Gyermeke aluszékony (túl sokat alszik) és a szokásosnál is érzékenyebb.
  • Gyermeke nehezen lélegzik, gyorsan szedi a levegőt.
  • Gyermeke a kiszáradás jeleit mutatja. Ajkai berepedezettek, nyelve lepedékes, szája kiszáradt, szemei aláárkoltak, könnyei hiányoznak sírás közben, kutacsa besüppedt a fejtető szintjéhez képest, a szokásosnál kevesebb a vizelete.
  • Gyermeke nyaki, vagy tarkótáji fájdalomról panaszkodik.
  • Gyermeke fülét piszkálja vagy fájlalja.
  • 2 nap eltelte után még mindig lázas vagy hőemelkedése van.