Oldal kiválasztása

Minden olyan terhesség, amikor a megtermékenyített petesejt nem a méhüregen belül ágyazódik be, méhen kívüli terhességnek nevezünk. Az eddigi statisztikai adatok szerint körülbelül 100-150 élve születésre jut egy méhen kívüli terhesség. A méhen kívüli terhesség 98%-ban a petevezetőben, 2%-ban a petefészken, 0,2%-ban a szabad hasüregben jön létre, amely akár komoly hasüregi vérzést és hirtelen jelentkező életveszélyes állapotot is okozhat.  A méhen kívüli terhesség okozta életveszélyes állapot a betegség tüneteinek korai felismerésével és az időben elvégzett orvosi vizsgálattal megelőzhető.

A méhen kívüli terhesség kialakulása, okai

mehen-kivuli-terhesseg-(4)-mamablog-huA megtermékenyített petesejt méhüregbe vándorlását lassító, vagy megakadályozó tényezők hajlamosíthatnak méhen kívüli terhességre. A kórtörténetben szereplő meddőség, korábbi méhen kívüli terhesség, kismedencei gyulladás, hasi műtétetek, a petevezetéken végzett bármilyen beavatkozás, illetve mesterséges megtermékenyítés kapcsán alkalmazott technikák növelik a betegség kialakulásának valószínűségét. A méhen kívüli terhesség kialakulását biztosan előrejelezni és megelőzni nem lehet, ezért a beteg nem tehető felelőssé az állapotáért.

A petesejt a tüszőrepedést követően megtermékenyül a petevezetékben, majd ezt követően  a petevezeték csillószőrei segítségével a méhüreg felé sodródik. A sodródás közben a megtermékenyített petesejt osztódni kezd, ahol 5-7 nap  később a méhbe jutva annak nyálkahártyájába ágyazódik be.

Kóros esetben a megtermékenyült, osztódó petesejt nem vándorol megfelelő ütemben a méh ürege felé, ezért vagy a petevezeték falában megtapad, vagy ritkább esetben a hasüregbe vándorol. Amennyiben a petevezetékben vagy hasüregben fejlődő méhen kívüli terhesség nem hal el, pár hét alatt alhasi fájdalmat, hasüregi vérzést okozhat.

mehen-kivuli-terhesseg-mamablog-hu

A méhen kívüli terhesség tünetei, felismerése

mehen-kivuli-terhesseg-(2)-mamablog-huMéhen kívüli terhesség esetén nagyon fontos a korai felismerés, mert így jó eséllyel megelőzhető a váratlanul jelentkező és életveszélyes állapotot okozó hasüregi vérzés. Egészséges esetben, egy-két nappal a menstruáció várt időpontja után a vizeletből vizsgálható terhességi teszt már halványan pozitívvá válhat, és a terhesség gyanújeleinek nevezett tünetek észlelhetők úgy, mint mellfeszülés, hányinger, hányás vagy hangulatingadozás. A tünetek hátterében a terhességi hormonhatás áll, amely nem engedi, hogy a méh nyálkahártyája menstruációs ciklus végén megszokott módon leváljon, s a megvastagodott méhnyálkahártya alkalmassá teszi az anya szervezetét a magzat kihordására. Ez a folyamat általában fájdalommentes.

Amennyiben a terhesség nem a méhüregben alakul ki, a megtermékenyített petesejt növekedésének hatására a már előbb felsorolt tünetek mellett alhasi fájdalom lép fel, amelyet érezhetünk sokszor szúrónak. Ez rendszerint csak az érintett oldalon jelentkezik. A hasi fájdalom mellett jelentkezhet szédülés és nem ritkán ájulás mely tünet mellett még barnás, vagy vöröses vérzés kísér. A hasi fájdalom kisugározhat a medence hátsó részébe is. Az idő múlásával fokozódik a hasűri vérzés kialakulásának kockázata, amelynek veszélyére szerencsés esetben a fájdalom még időben felhívhatja a figyelmet.

Méhen kívüli terhességre utaló, valamint bizonytalan eredetű tünetek észlelésekor azonnal forduljon szakorvoshoz, mert ilyenkor minden óra számít!

mehen-kivuli-terhesseg-(5)-mamablog-huSok kismama számol be alhasi fájdalomról vagy pecsételő vérzésről terhessége idejénés sok esetben ezek a tünetek nem a méhen kívüli terhesség tünetei, de ennek eldöntése nem a nő, vagy hozzátartozó feladata. Minden bizonytalan eredetű fájdalom és tünet észlelésekor a legbiztosabb, ha felkeressük orvosunkat, aki kizárhatja a méhen kívüli terhességet.

Az szakorvos a pontos diagnózis felállítása érdekében részletesen kikérdezi a kismamát. Ismernie kell az utolsó menstruáció idejét,  a fájdalom mértékét, jellegét és helyét, az egyéb észlelt tüneteket és azok jelentkezését.  A tünetek kikérdezése után tapintásos  hüvelyi vizsgálattal észlelhető a megnagyobbodott, puhábbá váló méh. Előrehaladott esetben a méhen kívüli terhesség a kismedencében, a tapadás helyén fájdalmas duzzanatként jól kitapintható. Ha már kialakult a hasüregi vérzés, akkor a vizsgálat során fellépő fájdalomból szintén következtetni lehet a méhen kívüli terhességre. A méhen kívüli terhesség diagnózisának pontos felállításához elengedhetetlen a hüvelyi ultrahang vizsgálat, amely során a szakorvos elvégzi a méh közeli kismedencei szervek részletes vizsgálatát. Ezzel a módszerrel a nőgyógyász nagy biztonsággal meg tudja állapítani a terhesség tényét, helyét, valamint méhen kívüli terhesség esetében az állapot súlyosságát és a beavatkozás sürgősségét. Néhány esetben a hüvelyi ultrahang vizsgálat mellé vérvizsgálatot is végeznek, amelyben a vér HCG szintjét mérik.   Méhen kívüli terhesség kezelése A méhen kívüli terhesség megszüntetése laparotomia vagy laparoskopia (hastükrözés) eljárásban gyógyítható. Az előrehaladott és nagyfokú vérvesztéssel járó állapot megszüntetésére a gyorsabb, bár nagyobb terheléssel járó laparotómiát alkalmazzák. Abban az esetben, ha a méhen kívüli terhességet időben (5-8. terhességi hét) észlelik, a beteg keringése stabil, ne veszített sok vért és a terhesség  átmérője 5 cm-t nem haladja meg a kíméletesebb laparoskopos eljárást választják, mely kíméletesebb eljárás amely gyorsabb gyógyulást tesz lehetővé. A laparoskopia  során három kis lyukon keresztül juttatnak kamerát és műszereket a beteg hasfalán keresztül a beteg hasüregébe s így szüntetik meg a méhen kívüli terhességet.  Mind a két eljárást mélyaltatásban végzik, melyet anesteziológus szakorvos felügyel. A korán felismert méhen kívüli terhességek kezelése során amennyiben a petevezeték ép a szakorvos nem kényszerül a tubák (petevezeték) eltávolítására, lehetőséget biztosítva későbbi normális terhességek kialakulására. Súlyosabb esetekben, ha a kürtterhesség megrepedt, sajnos csak a petevezető eltávolítás jön szóba. Az eltávolított petevezetékek ma már a nem jelentenek akadályt a teherbeesés szempontjából, mert a meddőségi centrumokban korszerű eljárásokkal végzett mesterséges megtermékenyítés már széles rétegek számára elérhető. A méhen kívüli terhességen átesett beteg a kellemetlenségeken felül nagyon komoly veszteséget él át, ezért szüksége van mind a család, mind a szakemberek fokozott támogatására. Az állapot megismétlődése miatti szorongás – és ennek pszichoszomatikus következményei – a hiteles információ nyújtásával mérsékelhető.

A női lélek felépülése méhen kívüli terhesség után

(Dr. Kovács László egyetemi tanár, Szegedi Tudományegyetem, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika)

 

mehen-kivuli-terhesseg-(6)-mamablog-hu

„Az emberek, amikor terhességet terveznek a tökéletes sikerben, az egészséges utód világrajövetelében bíznak. Sokszor azonban a terhességet meg kell szakítani vagy megszakad spontán vetélés, magzat elhalás, genetikai rendellenesség vagy méhen kívüli terhesség miatt.

A terhesség megszakadása, a magzat elvesztése azok számára fájdalmas különösen, akiknek még nincs gyermekük. Még fokozottabb a csalódás, ha a meddőség sikeres kezelése eredményeképpen létrejött terhesség szakad meg., vagy a terhesség befejezésével természetes úton már nem vállalható több gyermek. Gyakori súlyosbító tényező az életkor is, mivel a sikertelen terhesség gyakoribb az idősebb korosztály körében. Ezek a páciensek, illetve házaspárok komoly pszichológiai támogatást igényelnek, ami a szakmai tájékoztatáson és tanácsadáson kívül pszichés, adott esetben pszichoterápiás kezelést is jelenthet.

Magyarországon nincsenek szervezett egyesületek vagy segítő társaságok. Hazánkban a szülész-nőgyógyászok empátiás betegellátó képessége helyettesíti ezeket, de szerencsére sok nőgyógyászati osztály rendelkezik pszichológus konzultánssal, aki a szakma sok más pszichológus segítségét igényelő tanácsadó-kezelő tevékenysége mellett ebben a problémakörben is igen hasznos segítséget nyújt.

 Élet a méhen kívüli terhessé után

Méhen kívüli terhesség nagy trauma a nő szervezetének. Nem csak fizikailag, de lelkileg is fel kell épülni, amihez idő kell. A mai orvosi gyakorlat szerint a beavatkozásokat követőn – úgy 4-6 hónap – miután visszatért és rendszeressé vált a ciklus lehet újra próbálkozni a teherbe eséssel. Amennyiben a beavatkozás érintette a petevezeték eltávolítását, úgy a páciens megpróbálkozhat a művi