Oldal kiválasztása


A Facebookon lettünk figyelmesek decemberben egy felhívásra, amelynek először semmilyen nagyobb jelentőséget nem tulajdonítottunk gondolván, hogy egy újabb hisztériakeltés gyanánt íródott. Mikor azonban már több ezren osztották meg a bejegyzést még is úgy véltük, hogy itt az ideje utána járni, hogy mi is az alapja a pánik keltésnek.

rectodelt_vegbelkup_alicia_hu

A már említett Facebook bejegyzés szerint a Rectoldelt nevű végbélkúpnak – amelyet egyébként kruppos gyermekeknek ír fel az orvostársadalom a rohamok csillapítása végett – a megszűnt OEP támogatás miatt 2012. decemberében megemelkedett az ára. Az addig 4 adagos kiszerelésű végbélkúp ára 4000Ft-ról 11.000Ft fölé emelkedett. A bejegyzést készítő említést tesz egy gyógyszertárban receptre előállított szerről is, amely az író állítása szerint hatóanyagában hasonló a Rectodelt kúphoz, de ennek előállítási költségét csupán néhány száz forintban jelölte meg.  Hogy van-e igazság alapja a rémhírterjesztésnek, s hogy a Rectodlet végbélkúpnak van-e helyettesítő terméke? Az ineterneten kutakodva és gyógyszerészeket megkérdezve  utána jártunk.

 

Ractodelt végbélkúp támogatása

A Rectodelt végbélkúpot 2007.10.01-ig támogatta  Országos Egészségbiztosítási Pénztár, azonban abban az évben valóban megszűnt a támogatás, s a végbélkúp ára 2013-ban  több, mint duplájára emelkedett . Az ügyben érintve érezte magát az OEP is. Közlemény alább olvasható:

 

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye a krupp elleni szer támogatásával kapcsolatban

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár cáfolja a legnagyobb közösségi oldalon és több internetes portálon terjedő hírt, amely szerint az egészségbiztosító fél évvel ezelőtt megvonta a krupp betegségben szenvedők fulladásos rohamain segítő szteroid hatóanyagú végbélkúp támogatását.
A tények a következők:
A készítményt 2007 előtt valóban támogatta az egészségbiztosító. Akkor azonban a termék gyártója azzal fordult az OEP-hez, hogy törölje a kúpot a támogatott körből. Ilyen esetekben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a hatályos jogszabály alapján köteles eljárni, amely nem ad mérlegelési lehetőséget: ha a gyártó, forgalmazó nem tart igényt a támogatásra, és ezt hivatalosan kéri, akkor az OEP köteles a kérésnek megfelelően eljárni.
A fent említett végbélkúpért tehát a gyártó döntése nyomán kell teljes árat fizetni a patikákban 2007 óta. Az OEP azonban azóta is 50%-os támogatásban részesíti a készítmény hatóanyagát, amely az említett terméknek is összetevője. Amennyiben a kezelőorvos receptre felírja a prednizone nevű hatóanyagot, a kúpot előállítják a betegeknek a gyógyszertárakban.

Budapest, 2013.január 10.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
egészség, biztonság

Az OEP álláspontja szerint tehát a gyártó cég kérte 2007-ben a támogatás megszüntetését. De vajon miért? Megérteném, hogy sokan most a gyógyszerlobbira gyanakodnának, de mi is lehet az igazság?

Ractodelt „gyógyszerlobbi”?

rectodelt_100mg_vegbelkup_krupp_roham-alicia_huA Rectodelt végbélkúp támogatása, mint minden más gyógyszernél az OEP hatásköre. Az OEP a gyógyszertámogatással a gyártónak sok ügyfelet hoz, de mindezt nem önzetlenül teszi. Az OEP azaz, hogy egy terméket bevon a támogatásba megkötéseket is tesz a gyógyszercégekkel szemben. Többek között a támogatott gyógyszerek árait a gyógyszergyártó cégek csupán OEP engedéllyel emelhetik.  Talán ez lehetett az oka annak, hogy a Rectodelt végbélkúp támogatásának  megszüntetését kérték 2007-ben?

A gyógyszertámogatások megszüntetésének kérése csupán abban az esetben éri meg egy gyógyszercégnek, ha a támogatott gyógyszer hatóanyagával egyetlen versenytárs sem dobott piacra gyógyszert, ugyanis az azonos hatóanyagú készítmények így  kelendőbben lennének a lakosság körében. A Ractodelt végbélkúp hatóanyaga a prednizone, amely egyedüli a Magyarországon forgalomban lévő végbélkúpok körében.

Prednizone a krupp megelőzésére

Az OEP honlapján s fentebb is olvasható, hogy a Ractodelt végbélkúp bár megszűnt támogatottnak lenni, de annak hatóanyagát az OEP a mai napig 50%-kal támogatja. A prednizone hatóanyag azonban kis hazánkban nincs forgalomban, így annak patikai előállítása sem lehetséges.

Akkor viszont miról is ír az OEP közleményében? Az OEP a prednizone hatóanyagot a vele majd megszólalásig hasonló prednizolone hatóanyaggal keverhette össze?

Prednizone kontra Prednizolone?

prednisone_vagyület_alicia_huAz általunk megkérdezett gyógyszerész szerint a prednizone a prednizolone előanyaga, azaz a szervezetben prednizone-ból prednizolone képződik a májban történő átalakulás során. A prednizolone hatóanyag végbélen történő alkalmazására nem történt kutatás, így pontosan nem tudhatjuk, hogy alkalmazása során hogy viselkedik szervezetünkben. lehetséges, hogy Az bizonyos, hogy a két hatóanyag szájon át történő alkalmazása során azonos hatást ér el, de a végbélben felszívódva elképzelhető, hogy a hatás helyén, a tüdőben mennyiségük eltérő, és az is feltételezhető, hogy a hatás kialakulásának ideje is eltér. Az is lehet azonban, hogy a hatás elérésének kérdésében ennek jelentősége nincs.
A helyi hatás tekintetében azonban eltér a két szer. Míg a prednizone-nak nincs helyi hatása, azaz mellékhatása, addig a prednizolone-nak van! A prednizolone helyi hatása bőrön alkalmazva kisgyermekeknél a bőr elvékonyodását, elsorvadását okozhatja (írja egy betegtájékoztató), s ez az adat nem elhanyagolható egy gyermek esetében sem. Annak tudatában pedig, hogy sokan rosszul értelmezik a betegtájékoztatóban leírtakat, s nagyon sokan esetenként túl is adagolják a felírt készítményeket  azt gondolom, hogy a prednizolone-nal szemben mindenképpen a prednizone hatóanyag a jobb választás.

krupp_roham_2_alicia_hu

Bármely két gyógyszer-hatóanyagot csupán abban az esetben szabad helyettesíteni egymással, ha az szakmailag indokolt, hatásuk jellege nagyon hasonló, s a helyettesítő szer mellékhatása nem rombol többet, mint amennyit használ egy szervezetnek. Kérdés megválaszolására – miszerint lehet-e a prednizone-t helyettesíteni a prednisolone hatóanyaggal  – a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) véleménye lenne mérvadó és kívánatos, azonban ezen téméban a mai napig nem kaptunk információt.

Addig is a hatóanyag-helyettesítés a vizsgáló orvos egyedi döntésén múlik.

forrás: oep.hu, magyarkozlony.hu,  facebook.hu…