Oldal kiválasztása

magzatvedo-vitamin-2_alicia-hu

Terhesség előtt és alatt a nőnek, kismamának fokozott vitaminbevitelre van szüksége. Vannak, akik ezt táplálkozás útján próbálják bejuttatni és eszük ágában sincs vitaminkészítményeket használni,  de szép számmal akadnak olyanok is, akik már a terhesség előtt különböző készítményeket szednek. Hogy szükség van-e a terhesvitaminokra, hogy a magzatvédő vitaminokat a terhesség előtt, elején, közepén vagy végén, kell-e szedni, még az orvostársadalmat is megosztja.

Miért ajánlott a terhesvitamin?

terhesvitamin(2)-alicia-hu

A magzatvédő vitaminok hivatottak fedezni a terhességi időszakában megnövekedett vitamin- és ásványi anyag szükségletet, valamint hozzájárulnak a súlyos, magzati korban fellépő fejlődési rendellenességek megelőzéséhez is. A terhesvitaminok szedését célszerű már a fogamzás előtt elkezdeni és a várandósság egész időszaka alatt (vagy legalább a terhesség 12. hetéig) folytatni. A magzatvédő vitaminok összetevőit a kismamák igényeihez igazították, így egyes vitaminok és ásványi anyagok magasabb arányban megtalálhatóak benne, mint a hagyományos multivitaminokban. A kereskedelemben kapható készítmények összetevői néhány helyen eltérnek, de nagyjából ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, célszerű azonban átolvasni az összetevők listáját.

Milyen vitaminra van szüksége a babavárás előtt, közben és szoptatás alatt?

Az alábbi táblázatban felsoroljuk melyek azok a vitaminok, amelyek szükségesek a babát váró nők szervezetének, a kismamáknak és a szoptató anyukáknak.

 

Hogy juthatunk hozzá?

Miért kell?

Hiánya esetén…

Napi ajánlott bevitel

FOLSAv

máj leveles zöldségek (paraj)  gyümölcsök élesztő

Szedését már a terhesség előtt 2-3 hónappal érdemes elkezdeni, mivel fontos szerepet játszik bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzésében, valamint elősegíti a magzati vérképzést, az idegsejtek képződését és a sejtosztódást is.

A velőcsőzáródási rendellenesség egy gyakori fejlődési zavar, amelynek egyik legsúlyosabb megjelenési formája a nyitott gerinchasadék.  A folsav hiánya is hozzájárul a betegség kialakulásához, ezért pótlása rendkívül fontos a várandósság első 12 hetében. A velőcső záródása kb. a terhesség 4. hetében következik be.

0,4 mg, az első 12 hétben 8mg

VAS

hal tojássárgája húsok máj,sóska, paraj,  mák, (ezek vastartalmának csak nagyon kis mennyisége szívódik fel)

vas fontos szerepet játszik a terhesség alatt jellemző vashiányos vérszegénység megelőzésében – az anya és a magzat esetében egyaránt. Szintén ez az ásványi anyag felelős a vér megfelelő minőségű oxigénellátásáért, a magzat vérállományának kialakulásáért, valamint aktívan részt vesz a sejtek energiacseréjében is.

vashiányos vérszegénység alakulhat ki

15 – 17 mg

C-vitamin

áfonya, a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék és a paprika a lehető legjobb C-vitamin-források

jelentős antioxidáns hatású vitamin, amelyet csupán két faj – a tengerimalac és az ember – nem tud önmaga előállítani. Immunrendszer erősítő hatásamindenki számára ismert, továbbá elősegíti a vas felszívódását a szervezetbe és a sejtek védelmi funkcióját is ellátja.

A C-vitamin hiánya skorbutot okoz.

70 – 80 mg, a félidejétől napi 100 mg

JÓD

tengeri halak, a kagylók, a tengeri só, és a jódozott só

a pajzsmirigy hormonjainak termelődése szempontjából, ezáltal pedig közvetve az anyagcsere-szabályozásért is felelős. Hiánya zavart okozhat az anya és a magzat pajzsmirigy működésében, amely kihat a testi és szellemi fejlődésére egyaránt.

A korai terhesség alatti jódhiány hátrányosan befolyásolja a gyerekek pszichomotoros fejlődését. A terhesség és a szoptatás időszakában a jód hiánya az anya és a baba pajzsmirigyének hormontermelését befolyásolja

0,18 – 0,2 mg

B6-vitamin

a máj, a hús, a tejtermékek, a szárazhüvelyesek, az élesztő, a tojássárgája, a barna liszt, a kukorica és a különféle zöldségek

a fehérjék és aminosavak anyagcseréje szempontjából fontos, de a vashoz és a folsavhoz hasonlóan a magzati vérképzásben is aktívan részt vesz.

hiánya gátolhatja a folsav felszívódását, a kismama feszült és ingerlékeny lehet.

2,5 – 2,7 mg

B12-vitamin

Kis mennyiségben megtalálható a tejben és a tejtermékekben is, de mivel elsődleges forrása a vörör húsok és a máj, ezért a vegetáriánus kismamák számára célszerű táplálékkiegészítő formájában pótolni

a magzat egészséges fejlődésében és növekedésében. Hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez, részt vesz a szénhidrát és fehérje anyagcserében, valamint az idegrendszer fejlődése szempontjából is hasznos a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitele a várandósság időszakában.

hiánya vérképzési zavarokat okozhat

2,5 – 2,6 µg

KALCIUM

a tej és a tejtermékek, olajos magvak

a magzat csontrendszerének fejlődéséhez szükséges, de pótlása a kismama szervezete számára is fontos. Szintén a kalcium felelős az izom-összehúzódások és a vérnyomás szabályozásáért, valamint szerepet játszik különböző enzimek működésében és az idegi vezetésben is.

a magzati csontrendszer fejlődésének rendellenességei

1200 mg

CINK

a hüvelyesek, a tojás, a tej, a húsfélék és mindenféle tengeri herkentyűk, halak

Az immunrendszer megfelelő működéséhez, közvetlenül részt vesz a sejtszintű anyagcserében, védi a bőr épségét és regenerálódását. Az inzulin alkotórészeként fontos szerepet kap a normális szintű cukor-anyagcsere fenntartásában is. ontos szerepet tölt be a terhességi cukorbetegség megelőzésében.

Gyermekkorban a tartós cinkhiány törpenövést eredményezhet.

12-15 mg

E-vitamin

növényi olajok, zöld növények, virágpor, méhpempő, méz, gabonamagvak

jelentősantioxidáns hatású vegyület, amely hatékonyan előzi meg a szabad gyökök felhalmozódását a szervezetben.

Hiánya esetén vörösvértestek pusztulása, izomsorvadás, korai öregedés, az állóképesség romlása jellemző.

12-14 mg

A-vitamin

margarinféleségek, májkészítmények, hal, tej, tojás…

fontos szerepet játszik a növekedésben, a bőr és egyéb szövetek kialakulásában, a tüdő fejlődésében, valamint hozzájárul a szervezet fertőzésekkel szembeni ellenállásának növeléséhez is.

túladagolása akár fejlődési rendellenességhez is vezethet! Sok magzatvédő vitaminegyáltálán nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmaz bétakarotint, mivel a legtöbb kismama a táplálkozás által fedezi a napi szükségeletet.

1000 µg

B1-vitamin

vaj, margarinféleségek, olaj, gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények

Az idegrendszer, valamint az anyagcsere és az energiaellátás szempontjából fontos – legfőképpen a terhesség késői szakaszában.

a tejsav és a piroszőlősav felhalmozódását okozza a szervezetben, neuraszténiás tünetekkel, étvágytalansággal jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel.

1,5 – 1,8 mg

B2-vitamin

tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek

szinte az összes anyagcsere-folyamatban részt vesz: felelős a zsírok, szénhidrátok és fehérjék lebontásáért, valamint ezek hasznos energiává való átalakításáért.

az embernél bőrelváltozásokat, szemlencse-elváltozásokat, szemviszketést, szemégést, szemvörösödést, emésztési zavarokat és kirepedt ajkakat okoz

1,8 – 2 mg

B3-vitamin

a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barnakenyér.

szintén az energia-átalakításban játszik szerepet, de a sejtlégzésben részt vevő enzimek működéséért is felelős. A méhlepény egészséges keringésének fenntartásában különleges fontossággal bír,megelőzve a placenta korai elöregedését.

bélrendszeri zavarok, fáradékonyság, depresszió, étvágytalanság, fejfájás alakulhat ki

18 – 20 mg

D-vitamin

gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek

A fejlődő magzat számára az édesanyja vérében keringő D-vitamin-molekulák jelentik az egyetlen D-vitamin forrást. .Segíti a kalcium és foszfor beépülését a csontokba és a fogakba, ezért pótlása leginkább a téli időszakban fontos a baba csontrendszerének fejlődése és szilárdsága szempontjából.

Hiánya gyermekekben angolkórt, felnőttekben csontlágyulást okozhat, de az általános tüneteken túl a vesekőképződés veszélye is fennáll.

10 -12 μg

MAGNÉZIUM

hüvelyesek, a gabonafélék, különösen azok héjában, a gyümölcsk, a tejtermékek és a halak

az izmok összehúzódásainak folyamatában játszik szerepet, ezért a magzat egészséges szívműködéséért felelős. Kulcsfontosságú a csontképződésben is.

Izomlazító hatásának köszönhetően segít megelőzni a terhességi görcsök kialakulását, valamit csökkenti a vetélés és a koraszülés kockázatát.

400 – 450 mg

 

 Melyik terhesvitamint vagy magzatvédő vitamint válasszam?

A terhesség alatt sokkal több vitaminra van szüksége egy nőnek. Lehetne több csomag vitamint vásárolni de fejben tartani melyik készítményből mennyit ajánlott bevenni naponta szinte lehetetlen, így választhatunk a forgalomban lévő kimondottan terhes nőknek készült vitaminkészítmények közül. Hogy a választást leegyszerűsítsük rendelkezésre áll egy táblázat, amely a magzatvédő vitaminok összetételét tartalmazza. Így Ön könnyedén eldöntheti, hogy melyik a megfelelő terhesvitamin az Ön számára.

Terhesvitamin összehasonlítás, Magzatvédő vitamin összehasonlítás

Gravida

Femibion 800

Femibion 400

Elevit

Ladeevit

Pharmaton Matruelle

Alkalmazás ideje
végig*
a terhesség tervezésétől a 12. hétig
13. héttől a szoptatási idő végéig
végig*
végig*
végig*
Kiszerelés
30x, 90x
30x
30+30x
30x, 100x
30x
30x, 60x
EP kártyára
+
+
A-vitamin (NE)
2000 NE
3600 NE
B1-vitamin
1,5 mg
1,2 mg
1,2 mg
1,6 mg
1,4 mg
1,1 mg
B2-vitamin
1,8 mg
1,6 mg
1,6 mg
1,8 mg
1,6 mg
1,4 mg
B6-vitamin
2,6 mg
1,9 mg
1,9 mg
2,6 mg
2 mg
1,6 mg
B12-vitamin
0,0026 mg
0,0035 mg
0,0035 mg
0,004 mg
0,0026 mg
0,0026 mg
C-vitamin
125 mg
110 mg
110  mg
100 mg
60 mg
85 mg
D3-vitamin
400 NE
500 NE
400 NE
200 NE
E-vitamin
20 NE
13 mg
13 mg
15 mg
10 mg
15mg
K1-vitamin
0,055 mg
Béta-karotin
2000NE
2 mg
Folsav
0,8 mg
0,8 mg
0,4 mg
0,8 mg
0,5 mg
0,6 mg
Omega-3 zsírsav
300 mg
192 mg
300 mg
Nikotinamid
20 mg
15 mg
15 mg
19 mg
18 mg
18 mg
(B3-vitamin)
Biotin
0,15 mg
0,06 mg
0,06 mg
0,2 mg
0,15 mg
0,03 mg
(H-vitamin)
Pantoténsav
10 mg
6 mg
6 mg
10 mg
6 mg
(B5-vitamin)
Jód
0,15 mg
0,15 mg
0,15 mg
0,2 mg
0,2 mg
Vas
30 mg
60 mg
27 mg
27 mg
Kalcium
250 mg
125 mg
Magnézium
125 mg
100 mg
75 mg
10mg
Cink
15 mg
7,5 mg
10 mg
11 mg
Króm
0,025 mg
0,030 mg
Molibdén
0,025 mg
0,05 mg
Mangán
2 mg
1 mg
Szelén
0,025 mg
0,06 mg
Réz
1,8 mg
1 mg
1 mg
Foszfor
96,8 mg
125 mg

*a baba tervezésétől a szoptatás végéig ajánlott napi 1kapszula fogyasztása.

 A táblázat Dr.Szabó Júlia szakgyógyszerész munkája. (gyogyszereszvalaszol.blogspot.hu

Terhesvitamin ár, Magzatvédő vitamin ár

Az árak tájékoztató jellegűek:

Gravida 30x, 90x

gravida-alicia-hu

 

Gyártó: Richter Gedeon
Hatóanyag: ascorbic acid, betacarotene, biotin, calcium phosphate, dibasic, chromium,
colecalciferol, cuprum, cyanocobalamin, ferrous sulfate, folic acid, magnesium oxide,
mangán,
molybdenum, nicotinamide, pantothenic acid, phosphorus, phytomenadione, potassium
iodide, pyridoxine (Vitamin B6), retinol, riboflavin (Vitamin B2), selenium, thiamine (Vitamin B1),
tocopherol (Vitamin E), zincum sulfuricum
Kiszerelés: 30x 90x
Fogyasztói ár: 2152Ft, 5313 Ft
Támogatott ár: 2152Ft, 5313 Ft
Normatív TB támogatás: nt
Közgyógyellátásra adható: nem
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100% támogatásra adható: nem
Kiadhatóság: vény nélkül kapható

 Elevit
elevit-alicia-hu

Gyártó: Bayer Hungária
Hatóanyag: ascorbic acid, biotin, calcium, colecalciferol, cuprum, ferrum, folic acid,
iod, magnesium, mangán, nicotinamide, pantothenic acid, pyridoxine (Vitamin B6),
retinol, riboflavin (Vitamin B2), selenium, thiamine (Vitamin B1), tocopherol
(Vitamin E), zinc
Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban
Fogyasztói ár: –
Támogatott ár: –
Normatív TB támogatás: nt
Közgyógyellátásra adható: nem
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100% támogatásra adható: nem
Kiadhatóság:
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. Gyógyszertáron kívül kapható gyógyszerek.

Ladeevit

SONY DSC

 

Gyártó: na
Hatóanyag: na
Kiszerelés: 30x
Fogyasztói ár: 3133Ft
Támogatott ár: 3133Ft
Normatív TB támogatás: nt
Közgyógyellátásra adható: nem
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100% támogatásra adható: nem
Kiadhatóság:
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. Gyógyszertáron kívül kapható gyógyszerek.

Pharmaton Matruelle

pharmaton_matruelle_30x-alicia-hu

 

Gyártó: Ginsana SA, Via Mulini 6943 Bioggio, Svájc.
Hatóanyag:
Kiszerelés: 30x 60x
Fogyasztói ár: 4120Ft (30db)
Támogatott ár: 4120Ft
Normatív TB támogatás: nt
Közgyógyellátásra adható: nem
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100% támogatásra adható: nem
Kiadhatóság:
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. Gyógyszertáron kívül kapható gyógyszerek.

Magyarországi képviselet:
Boehringer Ingelheim RCV GmbH & CoKG. Magyarországi fióktelepe
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 6.
Millenium Torony I.

Femibion 400

femibion400-alicia-hu

 

Femibion 800

femibion800-alicia-hu

 

Gyártó: Merck Selbstmedikation GmbH, Németország
Hatóanyag:
Kiszerelés: 30x
Fogyasztói ár: 2600Ft 3600Ft
Támogatott ár: 2600Ft 3600Ft
Normatív TB támogatás: nt
Közgyógyellátásra adható: nem
EÜ támogatásra adható: nem
EÜ 100% támogatásra adható: nem
Kiadhatóság:
Orvosi rendelvény nélkül is kiadható készítmények. Gyógyszertáron kívül kapható gyógyszerek.

 

Hogyan kell szedni a magzatvédő vitamint?

terhesvitamin(1)-alicia-huA terhesvitaminok legfontosabb feladata kismama táplálkozásából adódó hiányok pótlása, a fejlődési rendellenességek megelőzése és az első harmadra jellemző rosszullétek csökkentése. A terhességi vitaminkészítmények elősegíthetik a fogamzást is, így már a baba tervezésének időszakában javasolt szedése. A terhesgondozás során sok nőgyógyász csupán folsavat és vasat ír fel a kismamának, a hangsúlyt pedig az egészséges – zöldségekben, gyümölcsökben és tejtermékekben gazdag – táplálkozásra fektetik. Abban az esetben nincs is szükség kiegészítésre, ha a kismama minden nap be tudja tartani ezen előírásokat, azonban nem minden kismama tudja biztosítani ezt a típusú táplálkozást a várandósság egész időszaka alatt.
vashiányos vérszegénység sok nő számára okoz problémát a terhesség alatt, ezért számukra elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű vas, a B12 és a folsav pótlása. A vegetáriánus kismamák – bármennyire is odafigyelnek a helyes táplálkozásra – a többé-kevésbé egyoldalú étrendnek köszönhetően nem tudják biztosítani a magzat egészséges fejlődéséhez szükséges összes  vitamint, nyomelemet és ásványi anyagot. Ebben az esetben mindenképpen szükségessé válhat a pótlás különféle készítmények által. Egyes zsírban oldódó vitaminok (mint pl. a bőr és a szervezet regenerálódásához szükséges  A-vitamin) esetében fontos odafigyelni a bevitt mennyiségre is, mivel ezek túladagolása veszélyes lehet a magzatra nézve!  Az egyes készítmények magas vas és B12 vitamin tartalma miatt bizonyos „mellékhatásokkal”  is számolni kell, mint a hasfájás, terhesség alatti székrekedés vagy akár a testtömeg növekedése. A körültekintően alkalmazott, megfelelő összetételű multivitaminok esetében azonban ezek kockázata igen alacsony, és egy másik készítményre való áttérés szinte minden esetben megoldást jelent.  A magzatvédő vitaminok szedése a legtöbb esetben indokolt – a magzat és az anya egészsége szempontjából egyaránt.

magzatvedo-vitamin-alicia-hu